Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-19

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Ahhoz, hogy a közérzetünk jó legyen és lelkileg kiegyensúlyozottak maradjunk, fontos, hogy eleget aludjunk. Ha sok stressz van az életünkben, előfordulhat, hogy nehezen jön álom a szemünkre, vagy éjszakánként többször felébredünk. 


Alvászavarra akkor gyanakodhatunk, ha este nem tudunk elaludni, az éjszaka átalvására nem vagyunk képesek, esetleg túl korán ébredünk. Ha ezt heti háromszor észleljük egy hónapon át, a dologgal mindenképp szakemberhez kell fordulnunk. Az alvászavar ugyanis kimerültséget, koncentrációs problémákat, ingerlékenységet okoz, és labilis lelkiállapotot, hangulatot vált ki.
 
Az alvászavar tünetei

A pszichés problémák alvászavarhoz vezethetnek. Ezeknek kiváltója sok esetben a stressz, az akár érzelmi túlterheltség miatt jelentkező szorongás vagy depressziós tünetek. Szorongásos zavarok esetén a betegek közel 70 százalékánál alvászavar is kialakul. 
 
Az alvászavarnak vannak nappali és éjszakai tünetei. Ezek a következők: 
 
Nappali tünetek
Fáradtság ébredéskor
Nappali aluszékonyság
Reggeli magas vérnyomás, fejfájás
Romló memória
Csökkenő szexuális teljesítmény
Állandó ingerlékenység
Folyamatos súlygyarapodás
 
Éjszakai tünetek
Álmatlanság, elalvási képtelenség
Gyakori felébredés, átalvási képtelenség
Alvajárás
Fogcsikorgatás
Nyugtalanító érzés a végtagokban
Gyakori vizelési inger
Hangos, horkantásokkal kísért horkolás
 
Biofeedback terápia

Az álmatlanságban szenvedők gyakran fokozott izgalmi állapotban vannak. A biofeedbacket az alvászavarok kezelésében alkalmazhatják az izgalom ezen szintjének csökkentésére. A páciensek a terápia alatt egyfajta alvási protokollt tanulnak meg, amely elősegíti azt, hogy elalvás előtt kellemes ellazulás állapotába kerüljenek. 
 
Mi a biofeedback?

A biofeedback szót megvizsgálva láthatjuk, hogy az ember biológiai (bio)paramétereinek visszajelzését (feedback) jelenti, mint a pulzus, a légzés, a bőrellenállás, a bőrhőmérséklet, az izom-összehúzódás és az agyi tevékenység visszajelzése.

A biofeedback terápia során a kliensnek visszajelzik a teste működését, ezáltal lehetőséget adva annak megváltoztatására. Ezt követően a biofeedback rendszer és egy szakképzett tréner segítségével határozzák meg, hogy mit milyen irányba és mértékben változtatnak. A döntést befolyásolja, hogy a kliensnek milyen problémái vannak: magas vérnyomás, krónikus fájdalom, szorongás vagy stressz, esetleg a fizikai teljesítőképességét szeretné javítani.
 
Stresszdiagnosztika, az alvászavarhoz kapcsolódva

A biofeedback terápiát az általános stresszdiagnosztika részeként is használják. A terápia alatt a kliens egyéni stresszreakcióit vizsgálják, hogy hogyan reagál stresszes helyzetekben. A terhelhetőség meghatározásához rövid stresszteszteket (pl. fejszámolás) vagy hosszútávú méréseket (legfeljebb 24 óráig) használnak.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...