Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-01

Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

A nyári szünetben a gyerekekkel szívesen megyünk strandra, uszodába. Bosszantó, ha ilyenkor bármilyen fájdalom, például az igen kellemetlen fülfájás elrontja a vakációt. Mi lehet az oka, és hogyan előzhetjük meg a bajt?


A fülfájás talán a legkellemetlenebb betegség gyermekkorban. Az éles fájdalom nehezen csillapítható, fekvő helyzetben felerősödhet, és magától ritkán múlik el. A gyerekünk sír, szülőként pedig tehetetlenek vagyunk. Gyógyulás után pedig ott marad a félelem: mikor jön elő újra?
 
Hallójárat-gyulladás

Különösen nyáron jellemző a hallójárat-gyulladás, de akár télen is bekövetkezhet. A leggyakoribb ok, hogy a strandon, az uszodában vagy akár egy kiadós hajmosás következtében a fülbe került víz föláztatja a nyálkahártyát, és ezen a kapun át bejutnak a baktériumok. Nagyobb a fertőzés esélye, ha fültisztító pálcikával vagy a törülköző csücskével kidörzsöljük a felázott felületet.
A hallójárat-gyulladás legerősebb tünete az erős fájdalom, amely a fülkagyló mozgatására fokozódik. Ezt a gyulladt hallójáratban felgyülemlett, sokszor nagy mennyiségű váladék okozza.

Fontos már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz, hogy ha lehet, a váladékképződés el se kezdődjön, mert a gyulladás könnyen és gyorsan súlyosbodhat. A hallójárat vizsgálatához speciális műszerek és gyakorlat szükséges, ezért érdemes fül-orr-gégész szakorvosra bízni a feladatot.

A hallójárat-gyulladás gyógyítására legtöbbször helyi kezelés (gyógyszeres gézcsík, fülcsepp) elegendő, de súlyos esetekben, illetve cukorbetegeknél szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra is.
 
Középfülgyulladás

Akut megfázás (nátha, orrfolyás) szövődményeként középfülgyulladás jelentkezhet. Akut középfülgyulladásról beszélünk, ha hirtelen lobban fel a betegség, ám kezelésre hamar múlik. Krónikus, ha elhúzódó, a tünetei lanyhulnak, de nem múlnak el, esetleg a betegség újra és újra fellobban. A gyulladás lehet savós vagy gennyes. Az érzékenyebb betegeknél egy kis nátha is végződhet középfülgyulladással, ezért rendkívül fontos a megelőzés a fül-orr-gégész által előírt orrcsepp használatával.
 
A betegség jellemző tünetei: erős fülfájás, amely hajnalban és éjszaka fokozódik, láz, elesettség, gyerekeknél akár hányinger, hányás, esetleg a fül piszkálása, rosszabb hallás. Az első tünetek megjelenésekor érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, így megelőzhetjük az elhúzódó, visszatérő betegeskedést.
 
Krónikus savós középfülgyulladás

A savós középfülgyulladás lassan alakul ki, gyakori vagy tartós orrduguláson, és azon kívül, hogy a gyerek úgy érzi, hogy időnként eldugul a füle, nem jár különösebb tünetekkel. Általában akkor vesszük észre, ha már fokozott halláscsökkenés jelentkezik. Ha a gyermek gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogunk, esetleg nyomásérzésre panaszkodik, akkor mindenképpen fel kell merülnie bennünk a gyanúnak.

Ha késlekedünk a fül-orr-gégész szakorvos felkeresésével, késhet a beszédfejlődés, beszédhiba alakulhat ki. Ha már iskolás a gyermekünk, a tanórákon nem tudja követni az eseményeket, nem tudja megoldani a feladatokat, mert nem hallja meg az instrukciókat. A váladék egy idő után egyre sűrűbbé válhat (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat. Bizonyos idő elteltével hiába állítjuk helyre a fülkürtműködést, ez az állapot állandósul, műtéti korrekcióra lehet szükség.
 
Megelőzés, kezelés

A külső- és középfül betegségeinek egy része megelőzhető. Nagyon fontos az orrdugulás és a fül problémájának szakszerű kezelése. A fülkürt működésének javítására egyes esetekben javasolják az orrmandula eltávolítását. Amennyiben ez nem hoz megfelelő eredményt, akkor segít egy kis tubus beültetése a dobhártyába (ventillációs vagy grommet tubus), amellyel a fülkürt működését helyettesítik.

A légnyomás kiegyenlítése ilyenkor nem a fülkürtön, hanem a dobhártyán lévő kis lyukon keresztül történik, amelyet egy műanyag csövecske biztosít. Előfordul az is, hogy az orrmandulát kivették, a tubus is már kiesett a fülből, de újból jelentkeznek a savós középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor fontos áttekinteni, hogy vajon minden lehetséges okot kezeltek-e (orrmandula, allergia, nagyon ritkán orrpolip), és szükség esetén pótolni, ami még nem történt meg. Továbbra is fontos a fenti hosszú távú, negatív hatások miatt a tubus ismételt behelyezése, így jó eséllyel harmadik tubus behelyezésére már nem lesz szükség.
 
Az Istenhegyi Klinika rendelőjében a legmodernebb diagnosztikai eszközök, valamint hatalmas tapasztalattal rendelkező fül-orr-gégészek vizsgálják napról napra az akut betegséggel vagy akár a visszatérő gyulladásokkal érkező pácienseket. Ha problémánk van, mindenképpen keressük fel a szakembereket!

Ajánló
Ajánló
Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Jön a jó idő, támadnak a rovarok!

Tavasszal, amikor végre több időt töltünk a természetben, kirándulunk, sportolunk vagy a szabad...

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Mozogjunk szabadon, fájdalom nélkül!

Magyarországon évente 20 ezer protézisműtétet végeznek, ezenfelül kétezer úgynevezett revíziós...

Tegyünk az egészségünkért! - Egyetlen nap, teljes körű szűrővizsgálat

Tegyünk az egészségünkért! - Egyetlen nap, teljes körű szűrővizsgálat

A legegészségesebb életmód mellett is előfordulhat, hogy komolyan megbetegszünk. A beteg-ségek...