Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-29

Mit tegyünk nyáron, ha fényérzékeny a szemünk?

Mit tegyünk nyáron, ha fényérzékeny a szemünk?

A fényérzékeny szem bizonyos keretek közt teljesen normális, sőt kívánatos is. Hiszen annak a sok, a kötőhártyánkban és a szaruhártyánkban meghúzódó, érzékeny idegnek köszönhetjük, hogy egyáltalán feltárul számunkra a világ. A látás bizonyos értelemben nem más, mint „érzékenynek lenni” a fényre. De mit tegyünk nyáron, amikor különösen zavaró ez a probléma?

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az a bizonyos „fényérzékenység” szúrást, hasító fájdalmat jelent, akkor már gond van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna, elvégre nem élhetünk vámpírhoz hasonló életmódot, a sötétben. Ilyenkor ki kell deríteni a probléma okát.
 
Betegségek tünete is lehet a fényérzékenység

Ha a szemünket valamilyen sérülés éri – nem csupán idegentest belesodródása, hanem kórokozó hatása vagy napégés –, arra a szaruhártya finom idegvégződései azonnal válaszolnak, és beindítják a szemhéj lezárásához ragaszkodó védekező reflexet, és közben érzékennyé, fájdalmassá válnak.

Más esetben, ha a sérülést konkrét fizikai testnek (por-, homokszemnek stb.) a szembe kerülése okozta, szintén könnyezési reakció indul be, és a fényérzékeny szem tüneteivel számolhatunk. A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet az érhártya- és a kötőhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel nem annyira a fényérzékenység, hanem a szem vörösessége, gyulladt kinézete. Ilyenkor azonnal szemorvoshoz kell fordulni.

A fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek és sérülésnek, mint amilyen az orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás, a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Válasszunk megfelelő napszemüveget!

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez a gond nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott és polarizált napszemüveg is meg tud adni. Amikor megfelelő napszemüveget választunk magunknak, akkor nem csak divatról van szó, hanem a krónikus szemkárosodás megelőzéséről is. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégéséhez vagy akár szürkehályog kialakulásához is vezethet.

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog, ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, az esetek egyötöd részében éppen az UV-sugárzásnak tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék 80 százalékban sem tesz jót neki, csak súlyosbítja a bajt. Egy jó napszemüveggel tehát a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő szürkehályog áll.

Ha gondot fordítunk szemünk védelmére, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes szót ejteni. Ezzel a vegyi kezeléssel olyan speciális napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson minket a nyári napfény, ami súlyos balesetek megelőzését teheti lehetővé.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megfelelő védelmet nyújt-e jelenlegi napszemüvegünk, érdemes ellátogatnunk a Galéria Optikába. Itt díjmentesen megnézik, hogy mennyire szűri ki napszemüvegünk a káros UV-sugarakat. Amúgy is érdemes lesz szakértő segítséggel találkozni, hiszen szabadon kérdezhetünk tőlük bármit, ami a látásproblémákkal, a szemünk védelmével függ össze.

Ajánló
Ajánló
Milyen a bababiztos otthon?

Milyen a bababiztos otthon?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekével baleset történik. Épp ezért természetes, hogy igyekszünk...

Így válasszunk családorvost!

Így válasszunk családorvost!

Az orvos-beteg kapcsolat a bizalomra épül, és meghatározza a gyógyító munka sikerességét, a...

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

A jó idő több kellemes dolgot hoz magával, például sokkal több időt töltünk a szabadban, ezzel...