Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

A friss, meleg kávé fogyasztása olyan szertartás, amelyet reggelenként sokan semmi pénzért sem hagynának ki, mert a napindításukhoz ugyanúgy hozzátartozik, mint a fogmosás. Mi van akkor, ha a reggeli kávét napközben több követi, hány csésze az optimális naponta?

A koffein többféle módon hat a szervezetre, serkenti, élénkíti a központi idegrendszer, az agy és a szív működését, az anyagcserét és a légzést, enyhén emeli a testhőmérsékletet, valamint a vérnyomást, tágítja a bőr ereit, serkenti a vizeletelválasztást. Blokkolja a fáradtságjelző, az éberséget szabályozó adenozin hatását, ezzel fokozza az éberséget és a koncentrálóképességet. 

Befolyásolja több ingerületátvivő anyag, hormon és enzim, például a kortizol és az adrenalin termelődését. Fejfájás esetén bizonyos fájdalomcsillapítók hatását felerősíti, csökkenti a stresszt, enyhíti a depresszió esélyét, sőt, egyes tanulmányok szerint a napi három vagy több kávé a hirtelen halál kockázatát is mérsékeli. A zsíranyagcserére is serkentő hatással van, így a fogyasztó, zsírégető készítmények tartalmaznak koffeint. A székletürítést is elősegíti, ezért ha bélműtétek után nehezen indul újra a bélmozgás és a szilárd ételek fogyasztásának képessége, kávéval segíthetik elő.

Ha figyelünk a mennyiségre, egészséges

Tapasztalatok szerint a rendszeres kávéfogyasztás valamelyest csökkenti a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a köszvény és az epekő kialakulásának kockázatát. Mindez azonban valószínűleg nem a koffeinhez, hanem a kávéban található egyéb alkotórészekhez köthető, mivel a kedvező hatás a koffeines és koffeinmentes kávét fogyasztók körében egyaránt megfigyelhető volt. Bizonyos daganatfajták esetén is feltételezik a kávé jótékony, védő hatását, állatkísérletekben a pörkölt kávéban lévő savak mutattak rákellenes hatást. A rendszeres fogyasztóknál kisebb a kockázata a garat-, a prosztata-, a máj- és a pajzsmirigyrák kialakulásának.

Mennyi az optimális?

Egy felmérés szerint a legtöbb kávét a kutatók, a laboránsok, a reklámszakemberek és az irodai dolgozók fogyasztják. Élvezeti értéke, íze, illata mellett leginkább a szívet és idegrendszert élénkítő, stimuláló hatást várjuk tőle, a szellemi és testi fáradtság csökkentését, az éberség, a koncentrálóképesség fokozását. A napi adag 2-3 kávé, de nem ritka, hogy valaki ennek a dupláját fogyasztja.

Egy csésze (0,5 dl) presszókávé 100-150 mg, egy csészényi (2 dl) hosszúkávé 90-180 mg, az instant kávé 85-100 mg koffeint tartalmaz, de még a koffeinmentesben is van körülbelül 4-8 mg koffein csészénként.

A táplálkozástudományi szakemberek szerint egy egészséges felnőtt számára a mérsékelt napi maximum koffeinmennyiség 300-400 mg-ot jelent, de a kávén kívül a tea, a kakaóbab, a csokoládé, a kóladió és az energiaitalok is tartalmaznak koffeint, amit hozzá kell számolni a napi bevitelhez. 
 
A kávé ártalmas is lehet!

Irritábilis bélszindróma (IBS) esetén a sok kávé fokozhatja a tüneteket, például a hasmenést. 

Nem ajánlott szívritmuszavarral, magasvérnyomással küzdőknek.

A koffeinnek jelentős vízhajtó hatása van, ezért a vizeletelvezetési problémákkal küzdőknek óvatosan kell fogyasztani, hiszen ronthatja a húgyhólyag szabályozását, fokozza a vizelés gyakoriságát és a vizelési ingert, ezáltal növelheti a dehidratáció veszélyét. 

A csontritkulásban szenvedőknek vigyázniuk kell a kávébevitelre, mivel rontja a kalcium hasznosulását, növeli a vizelettel kiürülő kalcium mennyiségét, és ez gyengítheti a csontokat. Megfelelő mértékű kalcium- és D-vitamin-bevitelről minden nap gondoskodni kell. Aki egészséges és elegendő kalciumot kap ételeiből és étrend-kiegészítőiből, ott úgy tűnik, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás nem növeli a csontritkulás kockázatát.

Van néhány olyan gyógyszer, vegyszer, amelyeknek a hatásfoka romlik a kávéban lévő koffeinnel interakcióba lépve. Ezért is tanácsos a gyógyszerek alkalmazási leírását áttanulmányozni. Ilyen a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású efedrin, a szívterhelési teszthez használt adenozin, amelynek hatását a koffein blokkolja, valamint az antidepresszánsok, a fogamzásgátlók és az antibiotikumok, amelyekkel a koffein kölcsönhatásba lép.

Az alkohol fogyasztása fokozza a koffein hatását, nyugtalanságot, gyors szívverést, fejfájást okozhat.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...