Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Szervezetünk egyensúlyának fenntartásában fontos szerepe van az izzadásnak. Minden ember izzad, de egyes esetekben az izzadás olyan mértékű vagy olyan összetételű, ami az életminőséget jelentősen rontó, kellemetlen és kényelmetlen állapot.


Az izzadás elsődleges funkciója, hogy a verejték elpárologtatása révén hűtse a szervezetünket, biztosítva annak az állandó, normál hőmérsékletét. Emellett az izzadás fontos eleme szervezetünk védelmi rendszerének, a verejtékezés által a bőrfelszínre jutó anyagok a fertőzések bőrön át való bejutását gátolják. Harmadik, szintén fontos szerepe, hogy részt vesz a szervezetünk só- és vízháztartásának szabályozásában. Ezen túlmenően az izzadás során mérgek is távoznak szervezetünkből, így fontos méregtelenítő funkciója is van.
 
Mikor beszélünk kóros izzadásról?

A fokozott izzadás (hiperhidrózis) a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozatlan működésének következtében jön létre. A jelenség teljesen természetes módon is megjelenhet a serdülőkor tájékán, amikor a nemi hormonok termelődése beindul, ez azonban nem marad fenn huzamosabb ideig.

Idősebb életkorban többek között a fokozott stressz válthat ki hiperhidrózist, ami egy idő után igen kellemetlenné is válhat, hiszen a hónaljunk környékén láthatóan átnedvesedhet a ruhánk, a kéz fokozott izzadása pedig az olyan mindennapos tevékenységeket is kellemetlenné teheti, mint a kézfogás. Egyes belgyógyászati betegségek, például a pajzsmirigy-túlműködés szintén előidézője lehet a túlzott verejtékezésnek.

Az erős izzadtságszag (bromhidrózis) szintén olyan probléma, ami jelentősen ronthatja a mindennapos életminőségünket: ebben az esetben a verejtékmirigyek egyik fajtájának, az apokrin mirigyek váladékának van erős szaga, amit általában a mirigyek szerkezetének megváltozása okoz.
 
Mit tehetünk ellene? 

A túlzott mértékű és kellemetlen szagú izzadás kiküszöbölésére többféle megoldás is létezik. 
 
Izzadásgátló készítmények

Az izzadásgátló készítmények antibakteriális hatásúak és fizikai úton gátolják az izzadást, illetve semlegesítik a kellemetlen izzadtságszagot.

Előnyük, hogy könnyen hozzáférhetők, hátrányuk, hogy naponta akár többször is alkalmaznunk kell őket a kívánt hatás folyamatos fenntartásához, emellett bőrgyulladást is okozhatnak gyakori, hosszabb használatot követően. 
 
Botoxkezelés

A botox egy fehérjetermészetű anyag, teljes nevén Botullinum toxin, amit egy cianobaktérium termel, és ami az ideg-izom ingerület átvitelt gátolja. A kozmetikai, szépészeti kezelések során rendkívül kis mennyiségeket, lokálisan alkalmaznak belőle, ami veszélytelen. Az izzadásgátló botoxkezelés hatása is az ingerületátvitel gátlására épül. A kezelés hatékony és biztonságos, de a hatása nem végleges, mindössze 3-7 hónapon keresztül biztosít izzadásgátlást, tehát a tartós hatás elérése érdekében évente többször ismételni kell. Emiatt az ára sem kedvező. 
 
Sebészeti kezelés

A sebészeti kezelés elpusztítja a bőr kellemetlen szagokért felelős apokrin verejtékmirigyeit, de drága és viszonylag hosszadalmas beavatkozás, ráadásul két hét lábadozási időt is igényel a felépülésig. Emellett nemkívánatos mellékhatások is felléphetnek, mint hegesedés, sejtelhalás vagy más komplikációk.
 
Rádiófrekvenciás izzadásgátlás

Az Istenhegyi Klinikán alkalmazott, legmodernebb eljárás az apokrin verejtékmirigyek rádiófrekvenciás kezelése az ONIX ApoCleaner rendszerrel, amely gyorsan hat, tartósan gátolja a verejtékezést, és ehhez sok esetben akár egyetlen kezelés is elegendő lehet. 

Az ONIX ApoCleaner igen vékony (0,3 milliméter átmérőjű) tűk segítségével rádiófrekvenciás energiát továbbít a verejtékmirigyekhez. Az eljárás lényege, hogy a rádiófrekvenciás energia hatására a bőr verejtékmirigyeket is tartalmazó rétege felmelegszik, a mirigyek pedig azonnal inaktívvá válnak, és idővel felszívódnak. Annak érdekében, hogy a keletkező hő a környező szöveteket ne károsítsa, az eszköz egy hűtőrendszert is tartalmaz. Ennek segítségével a kezelés során a bőrfelszínt folyamatosan hűtik, így a bőr felszínhez közeli rétege és az abban található idegvégződések nem károsodnak.
 
Hogyan zajlik a rádiófrekvenciás kezelés?

1. A kezelőorvos fertőtleníti a bőrt, majd egy toll segítségével kijelöli a kezelni kívánt bőrfelületet. Szükség esetén jód-keményítő próbával pontosan meghatározható, hogy hol izzad a páciens a legjobban. 

2. Újabb sterilizálás után a műtéti terület fájdalomcsillapító kezelésben részesül, amely lehet krém vagy a bőr alá fecskendezett helyi érzéstelenítő oldat. Az érzéstelenítő eloszlása és felszívódása után (kb. 5-15 perc) kezdődhet a kezelés.

3. A rádiófrekvenciás kezelés befejezését követően ismét fertőtlenítik a kezelt területet, és steril gézt helyeznek rá 24 óráig. A kezelés hónaljanként mindössze mintegy fél órát vesz igénybe.

4. Az alkalmazott érzéstelenítő kezelésnek köszönhetően az ONIX ApoCleaner kezelés teljesen fájdalommentes, mindössze apró kellemetlenségérzettel járhat, és a fájdalomcsillapító hatás elmúltával sem jelentkezik jelentős fájdalomérzet. 

5. Az első kezelés hatására lényegében azonnal jelentkezik az izzadásgátló hatás, és az esetek 85-90 százalékában már ezzel ez egyetlen kezeléssel is elérhető a kívánatos izzadáscsökkenés és az ezzel járó életminőség-javulás, de egyeseknél egy további, megerősítő kezelésre szükség lehet. Az egyes kezelések között – az egyéni adottságok függvényében – 3-6 hónapnak kell eltelnie. Az ismétlő kezeléseket a klinika extra kedvezményes áron biztosítja.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...