Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-10

Ultrahang és mammográfia – A félórás emlővizsgálat életet ment

Ultrahang és mammográfia – A félórás emlővizsgálat életet ment

Bár a mellrák vezető halálok a nők körében, idehaza az időben felfedezett emlőrák gyógyulási aránya 70 százalék. Jó hír, hogy egyszerre is elvégeztethetjük azt a két vizsgálatot, ami az egészségünk szempontjából felbecsülhetetlen értékű. 


Nyolc nőből egy az élete során biztosan megszenvedi ezt a betegséget. Hogy miért van szükség ezekre az ellenőrző vizsgálatokra? Azért, mert a nők 60 százalékának semmiféle tünete nincs, amikor észlelik nála a bajt. Ráadásul a legnagyobb eséllyel a 1,5-2 cm alatti, még nem tapintható daganat gyógyítható.

Önmagában a tapintással végzett vizsgálat nem elegendő a mell panaszainak kivizsgálására. Megoldást jelenthet azonban az esetleges elváltozások felismerésében az emlő egészségre nem káros ultrahangvizsgálata.

35 év alatt

Az emlőrák Magyarországon is a vezető halálok között van. A későbbi életkorra tolódott szülés miatt a 40 év alattiak között felismert daganatok száma jelentősen megnőtt. A fiatal nők azonban sokszor csak akkor kerülnek orvoshoz, ha tapintható méretű elváltozást észlelnek, és ez gyakran már késő.

Van azonban szűrési lehetőség fiatalok számára is. Az emlő ultrahangos vizsgálata mindazoknak elérhető, akik kényelmesen, gyorsan, várakozás nélkül szeretnének részt venni a szűrővizsgálaton.

Harmincöt éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgenmammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahangvizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta) vagy szöveti szerkezetet mutat, illetve hogy egymagában vagy többedmagával van jelen. A szakemberek az eredmény ismeretében döntenek arról, hogy kontroll, mintavétel, illetve további vizsgálatok szükségesek-e. A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatók a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai.
 
35 év felett

Harmincöt év felett az ultrahangvizsgálat nem elég a pontos véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztos felismeréséhez. Emiatt az emlőultrahangot a röntgenmammográfia kiegészítéseként ajánlják.

Nem alkalmas az emlők ultrahangvizsgálata 35 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára, nem helyettesíti a mammográfiát. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne volna értelme 35 év felett részt venni emlő ultrahangvizsgálatokon, hiszen rengeteg elváltozás ultrahang segítségével is felismerhető.

Implantátunok

Kiemelten fontos az évenkénti emlő ultrahangvizsgálat, akár 35 év felett is az implantátummal ellátott nők esetén. Nagyon sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha problémát érzékelnek az emlőimplantátumaikkal (fájdalom, duzzanat, gyulladás), azonban ez sokszor már késő, a probléma kezdeti stádiumban kezelhető lett volna, ha időben felfedezik. Éppen ezért érdemes évente részt venni emlőultrahang-szűrővizsgálaton és meggyőződni az implantátumok állapotáról, elváltozások esetén pedig a plasztikai sebészt felkeresni, illetve további vizsgálatokon részt venni.
 
A mammográfiáról

Világszerte több mint egymillió nőt diagnosztizálnak emlőrákkal egy évben, annak ellenére, hogy a 40 év felettieknek kétévente javasolt a mammográfiás vizsgálat. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú elváltozások kb. 22 százalékát nem veszik észre időben. Ennek egyik oka, hogy az anatómiai felépítés, például a felvételen egymásra vetülő mirigyek korlátozhatják a láthatóságot, így elrejthetik az elváltozásokat.

Erre a problémára jelent megoldást a digitális tomoszintézises mammográf, amely egy háromdimenziós képalkotó technológia. A képek nagyon részletesen mutatják az emlőt, így ritkább esetben szükséges kiegészítő felvétel. 

Az ultrahang csupán 60 százalékban képes kiszűrni a mellrákot, a mammográfiai vizsgálat kb. 80 százalékos pontosságú. A kettő együtt 92-93 százalékos biztonsággal ad helyes diagnózist. A Budai Radiológia Centrum orvosai minden esetben mindkét típusú vizsgálatot elvégzik, fizikális, tapintásos vizsgálattal kiegészítve. Az egész szűrés fél órát vesz igénybe. Rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén egy héten belül mintavételre kerül sor, és az ezt követő első konzultáció ingyenes.
 
A tomoszintézises mammográf előnyei

A vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk, van-e kóros eltérés a mellekben. Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert sokáig észrevétlenül növekszik.

A betegség egy bizonyos szakaszában azonban már akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. Ezért fontos a kétévenkénti szűrés, mert ha rendszeresen ellenőriztjük magunkat, akkor még időben kiderülhet az elváltozás. 

Kiknek ajánlott?

40 év feletti nőknek.
Terhelő családi anamnézis esetén fiatalabb korban is.
 
Mikor nem végezhető?

35 év alatt csak nagyon indokolt esetben, szakorvosi indikációra.
Szoptatás és terhesség alatt.
Éves gyakorisággal (csak indokolt esetben).

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...