Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-17

Egészséges babavárás – Hogyan ápoljuk a fogainkat kismamaként?

Egészséges babavárás – Hogyan ápoljuk a fogainkat kismamaként?

A várandósság óriási boldogság a leendő édesanyák számára, de van néhány dolog, amire fontos figyelni ebben az időszakban. Nézzük, mit tehetünk fogaink egészségének megőrzéséért.

A kismamák biztosan találkoztak már a szólással, miszerint „egy baba egy fog”, vagyis egy gyermek kihordása egy fogába kerül az édesanyának. Ez a mondás arra a hiedelemre épül, hogy a magzat elszívja az anya szervezetéből a kalciumot, így a terhesség a fogak romlásához, elvesztéséhez vezet. Habár ez a nézet hibás, valóban sokszor a terhesség alatt mutatkoznak meg különböző fogászati problémák, ez azonban inkább amiatt van, hogy a kötelező első trimeszteri fogászati szűrővizsgálaton szembesül a kismama az akár régebb óta fennálló bajjal.
 
Mi lehet az oka a fogak állapotromlásának?

Az egyik, hogy az esetleges rosszullétek miatt – émelygéssel küzdve – sokszor felületesen mos fogat a kismama, így több esélyt adva a fogínygyulladás és a fogszuvasodás kialakulásának. Mivel a várandósság alatt a szájvíz használata sem ajánlott, ezzel sem tudja mérsékelni a problémát.

A terhesség alatt gyakoribb a fogínyvérzés, ennek oka a nyálkahártyák elvékonyodásával magyarázható. Amikor a kismama fogmosásnál vérzést tapasztal, inkább nem, esetleg óvatosabban, gyengédebben mossa a fogát, hogy az íny sebzett felszínét kímélje. Ez azonban szintén a lepedékképződésnek és a fogínygyulladásnak kedvez. A gyulladásos állapot vérzéssel jár, így könnyen összetéveszthető az ilyenkor normálisnak tekinthető vérzéssel, azonban a kóros folyamatok kezelés nélkül komolyabb parodontális problémákhoz vezethetnek.
 
Mi a megoldás?

Hogy a kisebb bajból ne legyen nagyobb probléma, mindenképpen ajánlott a kötelező első trimeszteri fogászati szűrővizsgálaton túl a terhesség ideje alatt háromhavonta fogorvos által ellenőrizni a fogak és a fogíny állapotát, továbbá alaposan, legalább napi kétszer fogat mosni, és mint normális esetben, fogköztisztító kefét vagy fogselymet alkalmazni, a lepedékképződés megszüntetése érdekében pedig érdemes a várandósság alatt fogkőleszedésre időpontot foglalni. 

A CosmoDent fogászati rendelőben az ultrahangos fogkő-eltávolító módszerek mellett alkalmaznak kiegészítő vagy önálló kezelésként AirFlow sópolírozó rendszert is. Ennek a Svájcban kifejlesztett kezelésnek az a lényege, hogy speciálisan erre célra kifejlesztett szemcséket levegőnyomással fújnak a fogfelszínre, amelyek képesek az elszíneződéseket és a fogon megtapadó baktériumokat maradéktalanul eltávolítani, még inkább tökéletesítve a professzionális tisztítást, és kismamák esetén külön figyelnek arra, hogy még inkább kímélő, teljesen lebomló szemcséket használjanak. Ezzel az eljárással a fogíny feletti és alatti fogkőképződés is megszüntethető, illetve a nehezen elérhető részek, barázdák és behúzódások is hatékonyan tisztíthatók.
 
A CosmoDent Kismama csomagja a következőket tartalmazza: 

díjmentes konzultáció minden trimeszterben,
szájápolási tanácsadás,
az első kontrollnál fogínyecsetelés,
orvosi igazolás kiállítása,
fogkő-eltávolítás 50 százalék kedvezménnyel.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...