Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-24

Hogyan méregtelenítsük a májunkat?

Hogyan méregtelenítsük a májunkat?

A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, illetve egyes vegyületek termelésében és tárolásában. Napjainkban azonban a felnőttek körében egyre magasabb a májproblémákkal küzdők aránya. 


Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj, amely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatok normális működéséhez. Ez a szervünk termeli a koleszterint, ami az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint több létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A-, D- és B12-vitaminokat raktároz. A vérből kiszűri a méreganyagokat, a vas- és réz-, illetve a bilirubin-anyagcserében is elsődleges szerepet játszik. 
 
A zsírmáj kialakulása

Manapság a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. Normális esetben a májban 10 százaléknál kevesebb a zsír előfordulásának aránya. Jó néhány kiváltó tényező hatására ez az arány kórosan megnövekszik. A zsírmáj a népesség közel 20-40 százalékát érintő májbetegség, amelynek kialakulása szerzett okokra vezethető vissza.

Korunk jellegzetes eltérései – az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírértékek, a csökkent glükóztolerancia, a PCO-szindróma, a metabolikus szindróma – közé tartozik, kialakulását alapvetően a helytelen életvitel, a helytelen táplálkozás és a mozgás hiánya befolyásolja, a felsorolt betegségek mellett. Amikor a máj eltömődött, renyhe vagy túlterhelt, nem tud hatékonyan működni, szabályozni a szervezetet és megfelelően megemészteni a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat, ugyanis a méreganyagok eltömítik a nyirokrendszert. 
 
Hatékonyabbá tehetjük májunk működését

Ahhoz, hogy májunk egészségesen működhessen, fontos betartanunk néhány alapvető szabályt az életmódunkra és a táplálkozásunkra vonatkozóan. 
 
Fontos a magunkhoz vett élelmiszerek megfelelő eloszlása. 20 százalékban fehérje, 80 százalékban zöldségek, gyümölcsök kerüljenek a tányérunkra. Mindig ügyeljünk az arányokra, valamint arra, hogy például fizikai munkavégzés esetén növeljük a mértékeket, továbbá, hogy mindig friss és az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk.

A megfelelő ételtársítás is lényeges tényező. Egyes ételpárok (pl. zsír és szénhidrát) ugyanis megnehezíthetik az emésztést, ha nem megfelelően állítjuk össze étrendünket, a nehéz emésztés pedig szintén a máj leterheltségéhez vezethet. Fontos, hogy minden táplálkozás során fogyasszunk magas rosttartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt a könnyebb emészthetőség kedvéért. Továbbá mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően válogassuk meg a gyümölcsök és zöldségek minőségét és fajtáját az ételpárosítások során. 

Egy-egy étkezés során ne kombináljuk a fehérjéket. Vagy egyfajta húst, halat vagy hüvelyest fogyasszunk – a tojás kivétel, mert fogyasztható más fehérjékkel együtt is.

Lassan, alacsony hőmérsékleten főzzünk. A zsírok felhevülésének elkerülése és a fehérjék megóvása érdekében ügyeljünk az alacsony hőmérsékleten való sütésre, főzésre.

Étkezzünk rendszeresen. Érdemes napi ötször ennünk, iktassunk be köztes étkezéseket és ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására is.

A fent leírt szabályokat betartva egyszerűen méregteleníthetjük túlterhelt májunkat, valamint megelőzhetjük a különböző májproblémák kialakulását. Ha szeretnénk megváltoztatni az életmódunkat, ehhez pedig szakértő segítséget kapni, kérjünk időpontot a Villa Medicina dietetikusához.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...