Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-05

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk is. Persze az év bármely szakában előfordulhat velünk, hogy lemerülnek erőforrásaink. Ahhoz, hogy lendületesen végezhessük teendőinket, elég lehet egy kis segítség, egy étrendkiegészítő formájában, különösen, ha tudjuk, mikor melyiket érdemes bevetnünk.


Amikor egyik reggel a másik után ébredünk úgy, hogy nem tudjuk kipihenni magunkat és talán fáradtabbak vagyunk, mint amikor lefeküdtünk, lehetséges, hogy kimerültek a tartalékaink, túlhajtottuk magunkat, és a stresszmentes kikapcsolódáson túl arra van szükségünk, hogy valamilyen étrendkiegészítővel megtámogassuk szervezetünk működését. Nem mindegy azonban, milyen típusú a fáradtságunk. 
 
Fizikai fáradtság
 
Ha a nap során sok és sokfajta ügyet elintéztünk, számos feladatot megoldottunk, kezdve a bevásárlástól a munkahelyi helytálláson át a gyerekekről való gondoskodáig, természetes, hogy estére elfáradunk, és semmi másra nem vágyunk, mint arra, hogy aludjunk egy jót. A fizikai fáradtság leküzdésére valóban a legjobb a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. 

Emellett a kiegyensúlyozott étkezés is lényeges, hiszen a táplálkozásnak jelentős hatása van a fizikai kimerültségre. Fontos tehát a jó minőségű, tiszta ételek fogyasztása, a sok zöldség és gyümölcs rendszeres beiktatása az étrendünkbe. Mindezt megtámogathatjuk még egy jól összeállított, komplex multivitaminnal is. Lehetőleg olyat válasszunk, amelyben a vitaminok mellett értékes nyomelemek, antioxidánsok, zöld szuperélelmiszerek kivonatai, illetve aminosavak is helyet kaptak – ezek együttesen ugyanis nagyon hatékonyak lesznek a fizikai kimerültség esetén. 

Ha nem tudunk dönteni, melyik a legjobb számunkra, látogassunk el a Naturpont bioboltba, ahol kedves és hozzáértő tanácsot is kaphatunk majd.
 
Mentális fáradtság
 
Nagy szellemi teljesítményt követelő munkánál, egy-egy több hétig tartó, megfeszített koncentrációt igénylő projektnél, vagy stresszes vizsgaidőszak után mentálisan fáradhatunk el. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy nehezen tudjuk összeszedni gondolatainkat, hogy egy egyszerű feladat elvégzése is óriási erőfeszítésbe kerül, hogy rengeteg kávét iszunk, mégsem tudunk felpörögni, akkor valószínűleg szellemileg fáradtunk el túlságosan. Ez esetben segíthet, ha napi szinten beiktatunk egy-egy rövidebb sétát, munka közben, ha tehetjük, kimegyünk pár percre a szabadba, a friss levegőre, esténként vagy reggelenként meditációs gyakorlatokat végzünk, hétvégén pedig igyekszünk a természetben feltöltődni.

Mentális fáradtság esetén jó szolgálatot tehet a zöldtea, illetve a ginko biloba, és a maca gyökér kivonata, amelyek mindegyike javítja a memóriát, a koncentrációt, és nagyobb szellemi teljesítményre sarkall, valamint az alvás minőségére, a stresszel való megküzdésre is jó hatással van. 

A szellemi fáradság, a mentális kimerültség megelőzéséére nagyon hatékony választás egy B-vitamin komplex készítmény is: a B5-vitamin hozzájárul mentális teljesítményünk fenntartásához, a B6-vitamin hatásos többek között a fáradtság, kimerültség csökkentésére, a B12-vitamin pedig hatékonyan támogatja idegrendszerünk normál működését. 
 
Érzelmi fáradtság
 
Ha a munkánk során sok emberrel találkozunk, akikkel beszélgetnünk, tárgyalunk, hozzájuk alkalmazkodnunk kell. Ha tehát például eladóként, fodrászként, vagy értékesítőként dolgozunk, a sok interakciótól érzelmileg is elfáradhatunk. Az is előfordulhat, hogy munka után még barátaink, családtagjaink lelki életével is törődnünk kell, ami még tovább növeli kimerültségünket. Nem kell szégyellnünk magunkat, ha ilyenkor arra vágyunk a legjobban, hogy mindenkitől elkülönülve, egyedül lehessünk. 

Ez esetben nagyon fontos az énidő rendszeres beiktatása, ahogyan az is, hogy válogassuk meg azokat az embereket, akikkel körülvesszük magunkat, ha a munkánkban erre nincs is módunk, legalább szabadidőnkben. Igyekezzünk olyanokkal barátkozni, időzni többet, akik feltöltenek, akik támogatók velünk, és pozitívan állnak a világhoz.

Érzelmi fáradtság esetén jól jöhet egy kis digitális detox is: legalább az otthonunkban mellőzzük a kütyüket, és a közösségi médiát, vagy kerüljük az olyan multitasking-tevékenységeket, mint az étkezés a tévé előtt, vagy amikor egyszerre főzünk, mosogatunk, telefonálunk és még filmet is nézünk.

Az érzelmi fáradtságra a komplex multivitamin-készítmények mellett igen jó hatással lehet a ginseng- és a gyömbérkivonatokat tartalmazó étrendkiegészítő. A ginseng legnagyobb előnye, hogy nyugodtabb és aktívabb hétköznapokat eredményez, nem mellesleg a memóriát és a koncentrációs képességet is javítja, a gyömbér pedig immunrendszerünket stimulálja.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...