Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-12

Napi 8 óra a monitor előtt – Védjük meg a szemünket!

Napi 8 óra a monitor előtt – Védjük meg a szemünket!

Manapság naponta több órán át bámuljuk a számítógép képernyőjét, a telefonkijelzőt vagy éppen a tabletet, hiszen munkát végzünk az irodában, megnézzük az e-mailjeinket, az időjárást, a híreket, e-bookot olvasunk esténként, majd kikapcsolódásként játszunk a mobilon. Ugye nem csodálkozunk azon, hogy fáj a szemünk, szúr, ég, gyakran kiszárad? 


Hiába próbáljuk meg a munkahelyen kívüli időt a mobil és a monitor nézegetése nélkül tölteni, az irodai munkát akkor is el kell végezni. A szemünk védelme egy megfelelő monitorvédő szemüveggel megoldható.
 
A fény káros is lehet
 
A képernyő előtti munkavégzés borzasztóan megterheli a szemet. Szükség van tehát arra, hogy megvédjük. Ezt a védelmet adja egy speciális lencsével ellátott monitorszemüveg, ami alapvetően dioptria nélküli, de a Galéria Optikában elkészíthető dioptriás változatban is. E különleges réteggel bevont lencse képes arra, hogy a különböző számítógépes eszközökből sugárzó kékfény-tartomány szemre káros spektrumát kiszűrje.
 
Gyors és kényelmes fókuszváltást tesz lehetővé, például amikor a mobiltelefon és a számítógép között váltogatjuk a tekintetünket. A mai monitorszűrők azért is nagyszerűek, mert nemcsak digitális eszközökhöz megfelelő a használatuk, hanem könyvek, újságok olvasása során is. Továbbá nagymértékben csökkentik a szemromlást és a CVS-t, azaz a számítógépes látás szindrómáját.
 
Mi a CVS?
 
A CVS, azaz computer vision syndrome jelenlétére akkor gyanakodhatunk, ha azt tapasztaljuk, hogy elfárad a szemünk a nap végére, kiszárad, bevörösödik attól, hogy jelentős mennyiségű időt töltünk a számítástechnikai eszközök előtt.

További tünetek lehetnek még a szem égése, homályos látás, fejfájás, fejzúgás, a látás romlása és alvási nehézségek. Sokszor előfordulhat, hogy ezeket a szemtüneteket a hát, a nyak és a karok fájdalma is kíséri.

Tehát a CVS egy valóban létező tünetegyüttes, amely a közérzetünket nagymértékben ronthatja, nem betegség, de foglalkozni kell vele, mert rosszul érezhetjük magunkat tőle, és a számítógép előtti munkavégzés is kényelmetlenné válhat. Ezért, ha munka közben is jól szeretnénk érezni magunkat, több részletre oda kell figyelnünk.
 
Néhány tanács a számítógép előtt ülőknek

A számítógép előtti helyes tartás egyik fontos eleme, hogy megfelelő széket válasszunk, ami tartja a derekat és a hátat. Figyeljünk arra, hogy ne essenek előre a vállaink, a lábainkat lehetőleg ne keresztezzük.

Az íróasztal magassága akkor a legjobb, ha a számítógép billentyűzetét 90 fokos könyöktartással tudjuk tartani. A szemünktől körülbelül 70 cm távolságba helyezzük el a monitort.

A modernebb telefonok, képernyők képesek arra, hogy csökkentsék a számunkra káros fény kibocsátását. Ha ilyen funkció áll a rendelkezésre, célszerű bekapcsolni. Ebben az esetben észrevehetően elsárgul a képernyő, csökken a fényerő, ami nem lesz segítség azokban a munkakörökben, ahol nagyon fontos a színhelyesség. Azonban a fény szűrése miatt esti munkavégzéshez, kikapcsolódáshoz mindenkinek ajánlott a használata, így a kék fény az éjszakai pihenésünket sem nehezíti. 

Van, aki az esti órákban kezdi és hajnalig játszik a különböző számítógépes játékokkal. Rájuk is gondoltak a gyártók, és készítettek számukra egy sárga lencsével ellátott gamer szemüveget. Ez nem jelent kényelmes viseletet irodai használatra, noha tökéletes fényszűrővel van ellátva. Ezért oda válasszuk az átlátszó lencséjű fazonokat, hogy az szemünk védelme érdekében szinte minden kék fényt kiszűrjön az irodában a számítógépes munka során. 

A szemtorna is hatásos lehet: óránként célszerű felnézni a monitorból, és lazító gyakorlatot végezni, ez segít csökkenteni a szem fáradtságát, kiszáradását. Ilyen az, amikor közelre nézünk, de tudatosan elbambulunk. Többet, egymás után pislogunk, miközben masszírozzuk a szemkörnyéket, illetve enyhén a szemet. A gép által kibocsátott fény ellen az is ideális, ha pár másodpercre lecsukjuk a szemhéjat és pihentetjük azt. Nagyon sokat segíthet, ha ezeket a mozdulatokat gyakran végezzük. 

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...