Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-20

Ne éljünk fájdalommal! Tegyünk a derékfájás ellen!

Ne éljünk fájdalommal! Tegyünk a derékfájás ellen!

A derékfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus: már a serdülők körében is előfordul, míg a felnőtt lakosság 80 százalékát érinti. Vannak, akik csak egyszer tapasztalják meg, de a derékfájósok többsége visszatérő fájdalmakról számol be. 


A legtöbb esetben a helytelen testtartás, a mozgásszegény életmód miatt alakul ki derékfájdalom: közvetlen kiváltó oka lehet rossz vagy hirtelen mozdulat, de sokszor minden előjel nélkül lép fel. A fájdalom oka izomfeszülés, tartáshiba, ízületi kopás, porckorongbetegség, illetve ezek kombinációja is lehet.
 
Kihez forduljunk derékfájás esetén?

A fájdalom erősségén túl a teendők megítéléséhez talán a legfontosabb az, hogy a fájdalom csak a deréktájat érinti-e, vagy kisugárzik a fenék, a comb, vagy akár a lábszár, a lábfej irányába is. Emellett az is lényeges, hogy a fájdalmon túl van-e más panaszunk. Sokan észlelnek zsibbadást („hangyamászásérzés”) vagy érzéskiesést.

"A derékfájósok egy része a láb gyengeségét is észleli, ez megnyilvánulhat sántításban, elbotlásban is: utóbbit a lábfejet emelő izmokhoz futó idegek károsodása okozhatja. Ritka, de lényeges panasz a vizelési probléma: derékfájás mellett fellépő vizeletelakadás esetén egyéb panaszoktól függetlenül sürgős neurológiai vizsgálat szükséges " – mondta dr. Ertsey Csaba, a Swiss Prémium Egészségközpont neurológus és fejfájásspecialista szakorvosa.

Első alkalommal fellépő, ki nem sugárzó fájdalom esetén nincs feltétlenül szükség orvosi vizsgálatra, ha más panasz nem társul a derékfájáshoz. Ha a fájdalom tartósan fennmarad, reumatológus vagy ortopéd orvos felkeresése javasolt.

Visszatérő, ki nem sugárzó, egyéb panasszal nem társuló derékfájás esetén célszerű reumatológust felkeresni, illetve gyógytornásztól kérni segítséget a gerinctorna megtanulásához.

Tartós, hónapok óta fennálló vagy régóta vissza-visszatérő fájdalom esetén akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a fájdalom nem sugárzik ki és nincs más panasz sem. Ilyenkor elsősorban reumatológushoz vagy ortopéd orvoshoz érdemes fordulni.

Erős, kisugárzó fájdalom esetén, különösen akkor, ha a fájdalom mellett zsibbadás, gyengeség vagy vizelési nehézség is észlelhető, elsősorban neurológushoz jelentkezzünk be. Tartós, kisugárzó fájdalom, gyengeség vagy vizelési nehézség esetén szintén neurológust érdemes felkeresni.

A derékfájás kezelése
 
A kiváltó októl függetlenül minden derékfájás esetén célszerű a fekvés, amivel a gerincet tehermentesíteni lehet. 

Fájdalomcsillapítót erősebb fájdalom esetén érdemes bevenni, de önmagában a fájdalomcsillapítók szedésétől nem várható a fájdalmat kiváltó okok megszűnése. Szokás a fájdalomcsillapítókat izomlazítóval kombinálni, így a fájdalom miatt reflexesen összehúzódó gerinctáji izmok feszülése csökkenthető.

Bár sokan végeztetnek eszközös vizsgálatokat derékfájás esetén (röntgen-, CT-, MRI-, esetleg laborvizsgálat), érdemes először orvoshoz fordulni: így elkerülhető, hogy felesleges vizsgálatoknak tegyük ki magunkat.

Végül, mint oly sok más tartós probléma esetén, a derékfájás kapcsán sem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A megfelelő testtartás elsajátítása, hirtelen gerincmozdulatok kerülése (különösen akkor, ha nagyobb terhet cipelünk), és ülőfoglalkozás esetén a megfelelő munkakörnyezet kialakítása (szék, asztal, monitor) segíthet a derék-, a nyaki, illetve a vállfájdalmak megelőzésében is. 

Emellett – különösen akkor, ha már volt derékfájásunk – lényeges a gerinctorna elsajátítása és rendszeres végzése, panaszmentes állapotban is. A Swiss Prémium Egészségközpont gyógytornásza segítségével a megfelelő gyakorlatokat könnyű megtanulni: rendszeres végzésük segít a gerincet stabilizáló izomzat helyes működésének kialakításában, a derékfájás megelőzésében.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...