Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-03

Miért fontos és miből áll a gyermekek szűrővizsgálata?

Miért fontos és miből áll a gyermekek szűrővizsgálata?

Ki ne vágyna arra, hogy gyermeke a lehető legkevesebbet legyen beteg és gyorsan meggyógyuljon? Az alapos gyógyászati szűrés a betegség tüneteinek megjelenése előtt képes lehet felderíteni a problémát. Az időben kezdett kezeléssel gyorsabb a gyógyulás, hatékonyabb a terápia.


Teljesen természetes, hogy szülőként aggódunk gyermekünkért, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járó vizsgálatot szeretnénk számára. A gyermekgyógyászati szűrés nem terhelheti meg a gyerek szervezetét, fájdalmas vagy sugárterheléssel járó vizsgálatot nem végeznek.

Általában ügyelnek arra, hogy kisgyermekeknél ne egy napon legyen az összes vizsgálat, így még kevésbé érhetik kellemetlen élmények. A körültekintő vizsgálatok azonban fontosak, hiszen ezeknek köszönhetően a gyermek keveset betegeskedik, mert a problémák kezelését az orvos időben megkezdheti.
 
Miből áll a vizsgálat?

A különböző életkorokban a program elemei azonosak, később bővülnek. Bizonyos betegségek felderítése, rendellenességek kizárása már nagyon korán lehetséges. Az újszülöttkori szűrések különösen fontosak, már a szülészeten megkezdik ezek elvégzését, de a folytatást már a szülőknek kell megszervezni.
 
Hathetes korban van koponya-, hasi ultrahang, csípőszűrés, vizsgálják a légzést, a keringést, az idegrendszert, a testméretet (testtömegindex, BMI). 6-8 hetes korban optimális a komplex szűrés, mert ekkor már felismerhetők a veleszületett rendellenességek. Csecsemőkori fejlődési, mozgászavaroknál fontos az agy ultrahangos ellenőrzése, a még nyitott nagykutacson át vizsgálható az agyállomány szerkezete, a kamrák tágassága, elhelyezkedése, látszik az esetleges sérülés, vérzés, oxigénhiány következménye. Fény derülhet tünetet nem okozó agyvérzésre, érfejlődési rendellenességre.
 
A hasi vizsgálat feltárja a máj, a lép, a vesék tünetet nem adó eltéréseit (ciszta, tágulat). Mivel a magzati fejlődés során a vese teszi meg a leghosszabb utat, itt fordulhat elő a legtöbb elváltozás. Mód nyílik a csecsemőkori reflux, a gyomorzárszűkület, egyes bélbetegségek (csecsemőkori bélbetüremkedés), hasi nyirokcsomók diagnosztizálására. 

Az ultrahangvizsgálat a csípőficamszűrés legbiztosabb módja. A babák egy része az utolsó időszakban nehezen fér el a méhben, kevesebbet tud mozogni, így a csípője nem kellően fejlődik. Csípőficamra utaló jel, ha a baba combjain a redők száma eltérő, illetve, ha a csípők egyik vagy mindkét oldalon nehezebben mozgathatók, kötöttek. „Néma” esetben a csípő fejletlensége, ficama szabad szemmel nem látható, ezért célszerű a 6 hetes babát ultrahangos szűrővizsgálatra is elvinni. 

A szabályos állás, járás feltétele az egészséges csípőízület, ami a gerinc későbbi fejlődésére is kihat. Egyes babák lábfeje be- vagy kifelé fordul, hogy ez kóros-e, szakorvos tudja eldönteni.
Célszerű még a lágyrészeltérések (duzzanat, nyirokcsomó megnagyobbodás), pajzsmirigy, ízületek (kiemelten a térdízület) vizsgálatát is elvégezni. A hormont termelő pajzsmirigy nagysága, szerkezete felvilágosítást ad az esetleges betegségről, ami egyes családokban a jódhiány miatt halmozottan fordulhat elő.
 
 
Gyerekbarát szakemberek komoly szaktudással

Az egészség megóvásában a legfontosabb lépés a megelőzés. Különösen felelősségteljes feladat hárul tehát azon orvosokra, akik az egészen kis korban szűrhető betegségek diagnosztizálását végzik. Ilyen szakemberek dolgoznak az Istenhegyi Klinika rendelőjében: a szülőket megnyugtató módon, teljes átérzéssel segítik, nagy szakmai tudás, tapasztalat birtokában végzik a munkájukat, hogy időben kiszűrjék mindazon problémákat, amelyek a korai kezelés segítségével hatékonyan gyógyíthatók.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...