Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-30

Hogyan étkezzünk télen egészségesen?

Hogyan étkezzünk télen egészségesen?

Télen sokkal jobban megkívánjuk a laktatóbb, zsírosabb ételeket, majd tavasszal levertnek érezzük magunkat a felszedett pluszkilóink és a vitaminhiány miatt. Figyeljünk oda táplálkozásunkra a hideg évszakban is, hogy megmaradjon az energiánk a lendületes hétköznapokra.


Decemberben, januárban, februárban kevesebb friss gyümölcs és zöldség áll rendelkezésre, azonban szervezetünk megfelelő vitaminellátottsága ilyenkor is megoldható. Jelentős C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök télen is kaphatók, ilyen a citrom, a mandarin, a narancs, a kivi, a grépfrút, de nem feltétlenül kell csak egzotikus gyümölcsökre gondolni, hiszen az alma, a paprika, a káposzta, a karalábé, a kelbimbó és a karfiol is megfelelő C-vitamin-forrás.

Ezenkívül a répa, a retek, a cékla is megtalálható a zöldségeseknél. A C-vitamin azért fontos, mert télen jelentősen hozzájárul a légúti, megfázásos betegségek megelőzéséhez, valamint csökkenti a fáradtságot és növeli a fertőzésekkel szembeni védekezést. 
 
A zöldség-gyümölcs nagyon fontos! 

A reggelijeinkhez az előbb felsorolt gyümölcsökből érdemes változatosan fogyasztani. Nem probléma, ha nincs otthon mindig friss gyümölcs, mirelitből is könnyedén készíthetünk smoothie-kat vagy ízesíthetjük a zabkásánkat.  

Tízóraira vagy uzsonnára fogyasszunk gyümölcssalátát alma, körte, mandarin, grépfrút, narancs vagy banán felhasználásával, vagy natúr joghurttal keverve kiváló gyümölcsjoghurtot kaphatunk, hozzáadott adalékanyagok nélkül. 

Ebédre a sovány húsok és halak mellé főként zöldségköretet készítsünk, vagy együnk savanyúságot. A savanyú káposzta vagy cékla remek választás az ételeink mellé. Egy-egy kiadósabb ebéd után érdemes olyan magas antioxidáns-tartalmú gyümölcsöt is fogyasztani, amely segít a szabadgyökök káros hatásainak csökkentésében.

Vacsorára édesburgonyát vagy sütőtököt ehetünk, mindkettő önmagában is nagyon finom és egészséges. Az utóbbit ízesíthetjük fahéjjal, juharsziruppal, vagy készíthetünk belőle krémlevest is. 
 
A változatos étkezés egészséget biztosít

Ügyeljünk arra is, hogy nem kell feltétlenül megvásárolnunk a külföldről szállított zöldségeket és gyümölcsöket, mert általában drágábbak, és a mesterséges érlelés miatt kevesebb vitamint tartalmaznak. Ha az étrendünkbe beiktatjuk naponta változatosan a zöldséget, a gyümölcsöt, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a húst, a tejet és a tejterméket, valamint hetente különböző halfajtákat, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat és heti 3-4 tojást, akkor mesterséges vitaminkészítmények nélkül is tudjuk biztosítani a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét a téli hónapok alatt.

Ha nem jutunk megfelelő minőségű vagy mennyiségű gyümölcshöz és zöldséghez, akkor érdemes étrend-kiegészítőket, multivitaminokat szedni a megfelelő vitaminpótlás érdekében, mert szervezetünk a hideg időszakban nagyobb veszélynek van kitéve, mint a melegebb hónapokban. 
 
A mozgást se hanyagoljuk el!

A táplálkozás mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a mozgásra. Télen hajlamosak vagyunk begubózni, karácsonyi filmeket nézni, közben pedig forralt bort vagy kakaót iszogatni edzés helyett. Azonban télen is remek mozgásformákat lehet találni, például a szánkózást, a síelést, vagy szervezhetünk társasági programokat is, elmehetünk korcsolyázni a barátainkkal.

A télen felszedett 1-2 többletkiló természetes, a tavasz beköszöntével, a zsírszegényebb étkezéssel és több mozgással hamar leadható. Ha azonban ennél nagyobb súlygyarapodásról van szó, akkor valószínűleg életmódbeli problémával állunk szemben, ezért ne legyünk restek felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, például a Villa Medicina dietetikusát.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...