2022-11-30
Hogyan étkezzünk télen egészségesen?

Télen sokkal jobban megkívánjuk a laktatóbb, zsírosabb ételeket, majd tavasszal levertnek érezzük magunkat a felszedett pluszkilóink és a vitaminhiány miatt. Figyeljünk oda táplálkozásunkra a hideg évszakban is, hogy megmaradjon az energiánk a lendületes hétköznapokra.
Decemberben, januárban, februárban kevesebb friss gyümölcs és zöldség áll rendelkezésre, azonban szervezetünk megfelelő vitaminellátottsága ilyenkor is megoldható. Jelentős C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök télen is kaphatók, ilyen a citrom, a mandarin, a narancs, a kivi, a grépfrút, de nem feltétlenül kell csak egzotikus gyümölcsökre gondolni, hiszen az alma, a paprika, a káposzta, a karalábé, a kelbimbó és a karfiol is megfelelő C-vitamin-forrás.
Ezenkívül a répa, a retek, a cékla is megtalálható a zöldségeseknél. A C-vitamin azért fontos, mert télen jelentősen hozzájárul a légúti, megfázásos betegségek megelőzéséhez, valamint csökkenti a fáradtságot és növeli a fertőzésekkel szembeni védekezést.
A zöldség-gyümölcs nagyon fontos!

• Tízóraira vagy uzsonnára fogyasszunk gyümölcssalátát alma, körte, mandarin, grépfrút, narancs vagy banán felhasználásával, vagy natúr joghurttal keverve kiváló gyümölcsjoghurtot kaphatunk, hozzáadott adalékanyagok nélkül.
• Ebédre a sovány húsok és halak mellé főként zöldségköretet készítsünk, vagy együnk savanyúságot. A savanyú káposzta vagy cékla remek választás az ételeink mellé. Egy-egy kiadósabb ebéd után érdemes olyan magas antioxidáns-tartalmú gyümölcsöt is fogyasztani, amely segít a szabadgyökök káros hatásainak csökkentésében.
• Vacsorára édesburgonyát vagy sütőtököt ehetünk, mindkettő önmagában is nagyon finom és egészséges. Az utóbbit ízesíthetjük fahéjjal, juharsziruppal, vagy készíthetünk belőle krémlevest is.
.jpg)
Ügyeljünk arra is, hogy nem kell feltétlenül megvásárolnunk a külföldről szállított zöldségeket és gyümölcsöket, mert általában drágábbak, és a mesterséges érlelés miatt kevesebb vitamint tartalmaznak. Ha az étrendünkbe beiktatjuk naponta változatosan a zöldséget, a gyümölcsöt, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a húst, a tejet és a tejterméket, valamint hetente különböző halfajtákat, száraz hüvelyeseket, olajos magvakat és heti 3-4 tojást, akkor mesterséges vitaminkészítmények nélkül is tudjuk biztosítani a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét a téli hónapok alatt.
Ha nem jutunk megfelelő minőségű vagy mennyiségű gyümölcshöz és zöldséghez, akkor érdemes étrend-kiegészítőket, multivitaminokat szedni a megfelelő vitaminpótlás érdekében, mert szervezetünk a hideg időszakban nagyobb veszélynek van kitéve, mint a melegebb hónapokban.
A mozgást se hanyagoljuk el!
.jpg)
A télen felszedett 1-2 többletkiló természetes, a tavasz beköszöntével, a zsírszegényebb étkezéssel és több mozgással hamar leadható. Ha azonban ennél nagyobb súlygyarapodásról van szó, akkor valószínűleg életmódbeli problémával állunk szemben, ezért ne legyünk restek felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, például a Villa Medicina dietetikusát.