Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermekünk?

Melyik szülő ne ismerné azokat az álmatlan éjszakákat, amikor a gyerek beteg, és ő hiába követi az orvos minden utasítását, a kicsi állapotában semmilyen jelentős változás nem áll be. Az őszi-téli hónapokban leggyakoribb kruppos rohamok a legtöbbször épp ilyen helyzeteket teremtenek.


A krupp a légutak fertőző, belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező száraz, jellegzetes „ugató” köhögés tüneteivel kezdődő betegség jellemzően a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti. A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkeznek leginkább, ezért az őszi esős-nyálkás idő és a téli hideg kifejezetten veszélyes időszaknak minősül. Fontos tudni, hogy egy-egy vírus többször is megbetegítheti a kicsiket, ezért a rohamok gyakrabban előfordulhatnak.

A rohamok jellemzően az éjszakai órákban jönnek. A levegőért küzdő gyerek jellegzetes száraz, „ugató” köhögést hallat, sokszor sír, nyugtalan. Azok az anyukák és az apukák, akik ezt már tapasztalták tudják, hogy a rosszullétet sápadtság és szapora pulzus kíséri. A fokozott légzési munkát a bordaközökben és a nyakon látható behúzódás jelzi, az orrszárnyak belégzéskor észlelhető kitágulásával együtt.

Mindig az a kérdés, mennyire súlyos a roham, és hogy mennyire vagyunk rutinosak a kezelésében. Az első ilyen alkalommal a szülők általában a riasztó tünetek megjelenésekor mentőt hívnak, vagy az ügyeletre viszik a gyereket.

Mi történik a kórházban?

A megérkezést követően azonnal elkezdődik a kis beteg gyógyítása: a személyzet párásított hideg levegőt, szükség szerint oxigént és a nyálkahártya-duzzanatot hatékonyan csökkentő porlasztott gyógyszert ad a gyereknek. A vér oxigéntelítettsége és a pulzusszám figyelemmel követése mellett nemritkán infúziós folyadékpótlásra és vénás gyógyszer beadására is sor kerül.

A kisgyermek megnyugtatásában fontos szerepe van az állandó szülői jelenlétnek. Mindezekkel együtt a tünetek általában hatékonyan csökkenthetők, és a beteg néhány nap alatt meggyógyul. Ritkán, de szükség lehet a terápiára nem reagáló, gyorsan romló és nagyfokú légúti szűkületet okozó állapot esetén intenzív osztályos elhelyezésre, de szerencsére a legtöbb gyereknél erre nincs szükség.

Hogyan szüntessük meg a rohamot otthon?

A kórházban tartózkodás során a szülők általában remek tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, hogy mit csináljanak, ha a krupp legközelebb jelentkezik. Az első és legfontosabb, hogy hideg időben a tünetek megjelenésekor nyissuk ki az ablakot, és a jól bebugyolált beteggel álljunk mellé, hogy hideg levegőt lélegezhessen be. Ha van udvar vagy körfolyosó, ahová ki lehet állni, még jobb.

A légutakat minél hamarabb le kell hűteni annak érdekében, hogy a roham a lehető legrövidebb ideig tartson. Ha ez megvan, biztosítsuk a gyerek megfelelő mennyiségű folyadékbevitelét, és nyugtassuk meg, mert ha nem tesszük, az erőlködés és a sírás tovább súlyosbítja a rohamot. Ha lázas, adjunk neki lázcsillapítót. Hároméves kor alatt a kicsit mindenképp látnia kell orvosnak. Az orvosi ellátás során a kruppos beteg általában váladékoldó, a légcsövet érösszehúzó hatása révén tágító gyógyszereket kap. 

Ha gyermekünknél gyakoriak a kruppos rohamok, lehet, hogy az orvos felír szteroidos kúpot is vészhelyzetre, de azt - mellékhatásai miatt - csak indokolt esetben szabad beadni, ezért tudnunk kell, hogy mi számít annak, és pontosan hogyan kell eljárni, ha kúp beadására kerül sor.

Kruppos gyerekeknél fontos a megelőzés, ezért jó, ha a kicsi szobáját hidegen tartjuk, és a megfelelő páratartalmat biztosítjuk. A még 4-5 éves korban is gyakori rohamokkal küzdő gyermek számára otthon alkalmazható gyógyszerporlasztó használata is javasolt, amellyel enyhén sós Salvus vizet és váladékoldót lehet a légutakba juttatni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...