Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-09

Hogyan váltsunk életmódot?

Hogyan váltsunk életmódot?

A sikeres életmódváltásnak fontos lépései vannak, hiszen káros beidegződéseinktől megszabadulni, új, egészségesebb szokásokat kialakítani egyáltalán nem könnyű. Ha megvan bennünk az elszántság, nézzük, melyek azok a kapaszkodók, amelyek segítségével nagyobb eséllyel érünk célba.

Sokaknak van újévi fogadalmuk, néhányan azonban már úgy vágnak neki a saját maguknak tett fogadkozásnak, hogy legalább lesz mit megszegniük. Mi ne tartozzunk e népes táborba, hiszen igenis van lehetőségünk megtörni a rossz mintázatot, és a kudarcok helyett a sikerrel jegyezni el magunkat. Ha tehát úgy döntöttünk, 2023-ban életmódot váltunk, így vágjunk neki!


Tűzzünk ki egy reális, mérhető célt!

Mivel legtöbbünknek a kilóival van problémája, kiváló fogadalom, ha a túlsúlyunktól akarunk megszabadulni. Ezzel nemcsak a külsőnkön, hanem a közérzetünkön, a kedélyünkön és az egészségünkön is javítunk. Az nem elég, ha csak általánosságban fogalmazunk, és azt mondjuk, le akarunk fogyni, hanem számszerűen, a realitásokat figyelembe véve tűzzük ki a célt magunknak. Ha például 10 kilogrammal szeretnénk könnyebbek lenni, akkor kalkuláljuk be, hogy az egészséges fogyás mértéke maximum hetente 1 kilogramm, tehát a magunknak megadott határidővel is így számoljunk. 
 
Tervezzük meg a célhoz vezető lépéseket!

A célhoz vezető utat fontos megtervezni, hiszen sokan épp azért buknak el a lendületből tett fogadalmaikkal, mert néhány hét múlva, amikor kihuny bennük a lelkesedés lángja, egyszerűbb számukra visszatérni a jól begyakorolt szokásaikhoz. A konkrét, lépésekre bontott terv azért jó, mert van mihez igazodnunk, amikor kevésbé vagyunk erősek. Ha például minden hét elején megtervezzük az étrendünket, és porciózva bedobozoljuk magunknak, kevésbé csábulunk el mindenféle hizlaló finomságokra a munkahelyi menzán, különben éhesen azt a menüt választjuk, ami éppen megtetszik nekünk.
 
Legyünk türelmesek magunkhoz!

A reális célkitűzés és a hozzá vezető lépések megtervezése azért is fontos, hogy belássuk, a csodavárásnak itt nincs helye. Állhatatosnak és bizonyos értelemben véve konoknak kell lennünk ahhoz, hogy végigvigyük, amit szeretnénk, a türelmetlenség azonban gyengít minket. Azt például tudjuk, hogy a fogyáshoz érdemes nemcsak az étkezésünket megreformálni, hanem többet mozogni is, ezért az okos ötlet, ha megajándékozzuk magunkat egy edzőtermi bérlettel.

Ha azonban eddig kanapéhuszárok voltunk, és egyáltalán nem sportoltunk, ne akarjunk egyik napról a másikra olyan fitneszladyvé válni, aki minden nap edz, és záráskor sem lehet kitessékelni a teremből. A mozgás fontos, de ha túleddzük magunkat és nem hagyunk időt a pihenésre, sokkal nagyobb a sérülés, illetve a kiégés veszélye. Érdemes tehát fokozatosan terhelni a testünket, és eleinte heti háromszor edzeni, a pihenőnapokon pedig legfeljebb nyújtással, ráérős sétával vagy kellemes tempójú úszással kényeztetni magunkat.
 
A rugalmasságról se feledkezzünk meg!

Mivel az életmódváltás arról is szól, hogy önmagunkat kell ellenőrizni, magasabb szintű tudatosságot igényel. Ebben az is benne foglaltatik, hogy a kudarc lehetőségével is számolnunk kell, illetve azzal, hogy lesznek megtorpanások a folyamatban. Ha például egyik nap elbukunk, mert a tervezett diétánkhoz nem sikerült tartani magunkat, ne hagyjuk az egész életmódváltást és az elhatározást veszni, mondván, gyengék vagyunk mindehhez.

A kudarctűrés is fontos része annak, hogy újra nekiveselkedjünk az egésznek, még akkor is, ha többször kell felállnunk a padlóról. Ha pedig kiderül, hogy a tervünk mégsem volt megfelelő, legyünk rugalmasak, tudjunk és merjünk annak megfelelően változtatni, módosítani rajta, amit a gyakorlat és a tapasztalat mutat.
 
Ha egyedül nem megy, kérjünk segítséget!

Semmi baj nincs azzal, ha ráébredünk, hogy bár elméletileg mindent tudunk arról, miket és hogyan kéne ennünk-innunk ahhoz, hogy fogyjunk, a mérlegen mutatott kilók azonban nem ezt mutatják, tehát ez esetben kimondjuk, hogy egyedül nem bírunk megbirkózni a problémánkkal. Az igazi bátorság, hogy ezzel szembenézünk, és merünk segítséget kérni egy hozzáértő szakembertől.

A Sportkontrollnál például egy 90 perces, egyéni diétás tanácsadáson vehetünk részt, amelynek során profi készülékkel elemzik a testösszetételünket. A szakemberrel átbeszélhetjük a napi ritmusunkat, étkezési szokásainkat, speciális igényeinket (például táplálékallergia, -intolerancia, szénhidrát-anyagcserezavar, hormonális eltérések). A táplálkozási naplónk segítségével részletesen kiértékelik az aktuális étrendünket, javítják a diétahibákat.

Ha sokat sportolunk, a sportág jellemzőit és az edzésterhelést is figyelembe véve kialakítanak számunkra egy személyre szabott étrendi ajánlást. Ezt opcionálisan követheti 6-8 héten belül egy kontrollalkalom (35-45 perc). Azt természetesen nem úszhatjuk meg, hogy a munkát elvégezzük, a szakember azonban komoly támogatást nyújt abban, hogy valóban elérjük kitűzött célunkat és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...