Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-18

Tökéletes a látása? Mégis érdemes elmennie szemvizsgálatra!

Tökéletes a látása? Mégis érdemes elmennie szemvizsgálatra!

Sokan gondolják úgy, hogy elég akkor szemvizsgálatra menniük, ha úgy érzik, probléma van a látásukkal. Az igazság azonban az, hogy az esetek többségében ilyenkor már késő. A szemünkkel kapcsolatos problémák ugyanis sokszor tünetmentesek. Ha pedig az első, észrevehető tünetek jelentkeznek, abban az esetben már nehezebb orvosolni őket.

Az Optimum Szemészet szakértői segítségével nézzük meg, miért fontos a rendszeres szemvizsgálat, kiknek érdemes rá jelentkeznie, és miért kellene évente legalább egyszer akkor is ellátogatni egy szakemberhez, ha úgy érezzük, hogy a látásunk tökéletes.
 
Mint sok egészségügyi probléma, a legtöbb szembetegség sem okoz észrevehető tüneteket. Egészen addig, amíg a látásunk nem sérül. A rendszeres szemvizsgálat lényege, hogy feltárja a szem egészségével kapcsolatos problémákat, még azelőtt, hogy azok visszafordíthatatlan látásromláshoz vezetnének.

Milyen betegségek kiszűrésében segíthet? 

Zöldhályog:
A sokszor „a látás néma tolvajaként” is emlegetett betegség a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja. A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely a fejlett országokban a 40 év felettiek mintegy 2 százalékát érinti. A nem vagy későn diagnosztizált, illetve nem időben kezelt betegség károsíthatja a látóideget, ami a látás elvesztéséhez is vezethet.

Makuladegeneráció:
Hasonlóan komoly probléma lehet az életkor előrehaladtával fellépő makuladegeneráció, amely szintén csak abban az estben okoz érzékelhető tüneteket, amennyiben az éleslátásunk látja kárát. Habár az időskori makuladegenerációra nincs konkrét gyógymód, a szemorvos által időben diagnosztizált probléma optimalizált kezelése lassíthatja a folyamatot és segíthet a látás megőrzésében.

A szem, mint a test tükre

Egy gyakorlott szemész más egészségügyi problémák és állapotok azonosítására is képes az egyszerű rutinszemvizsgálat során, hiszen szemünk egyedülálló képet nyújt az általános egészségi állapotunkról.

Többek közt tanúskodhat a magas vérnyomásról, magas koleszterinszintről, a cukorbetegségről és több más, az egészségünkkel kapcsolatos problémáról.

Milyen gyakran érdemes szemvizsgálatra járni?

Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi problémák hatékony kiszűrése érdekében felnőttként érdemes évente egyszer felkeresni a szemorvosunkat és elvégeztetni egy általános vizsgálatot. Az idő előrehaladtával azonban a gyakoribb szemvizsgálat még többet segíthet a problémák kiszűrésében.

Hatvanöt év felett például erőteljesen ajánlott félévente egyszer részt venni egy általános szemvizsgálaton, hiszen a kor előrehaladtával az olyan látásszervi betegségek esélye is megnövekszik, mint a szürkehályog vagy a cukorbetegség okozta látásromlás. 

A gyerekek esetében pedig érdemes legalább 6 hónapos, 3 éves és 5 éves korban elvégeztetni egy szemvizsgálatot, hiszen ez segíthet az olyan rendellenességek kiszűrésében és hatékony kezelésében, amelyek felnőttkorban sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak. Ilyen a rövidlátás is, ami egyre gyakoribb gond a kisebb gyerekek körében, és nemcsak az iskolai sikereiket akadályozhatja, de növelheti a későbbi életükben jelentkező szemproblémák kockázatát is. Gyakori gyermekszemészeti probléma még a távollátás, az astigmia, a kancsalság és a tompalátás.

Megelőző jelleggel abban az esetben is érdemes kétévente beütemezni egy gyermekszemészeti ellenőrző vizsgálatot, amennyiben a gyerekek szeme egészséges, hogy az időközben esetlegesen kialakuló problémák időben kezelhetők legyenek.

Mit tegyen, ha szemvizsgálatra szeretne menni?

Az Optimum Szemészetben az online bejelentkezés után szakértő orvosok állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy a látása tökéletes legyen, és elkerülje a komolyabb látási problémák vagy látószervi megbetegedések kialakulását.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...