Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-24

Milyen vitaminokra van szükségük a kismamáknak?

Milyen vitaminokra van szükségük a kismamáknak?

Nem egyszer hallhattuk már, hogy várandós kismamaként kettő helyett kell ennünk. Ez azonban nem feltétlenül igaz, hiszen sokkal inkább az a fontos, hogy minőségileg értékes tápanyagokkal lássuk el szervezetünket saját és születendő gyermekünk érdekében. 

A babavárás ideje alatt fontos, hogy egészséges és változatos táplálkozással minden olyan tápanyagot bejuttassunk a szervezetünkbe, amely a terhesség, valamint a magzat fejlődése érdekében nélkülözhetetlen. A legfontosabb vitaminok és nyomelemek segítenek a vitaminhiány csökkentésében, az egészségünk megőrzésében, valamint a kisbabánk egészséges növekedésében, fejlődésében. 
 
Melyek a nélkülözhetetlen vitaminok és tápanyagok?
 
C-vitamin: A C-vitamin mindenki számára elsődleges az immunrendszer és a szervezet egészsége érdekében. Várandósok számára azonban kiemelten fontos, ugyanis csökkenti a vérzések és a vetélés kockázatát, felelős a sejtek épségéért, valamint növeli a szervezet immunitását. A legfontosabb C-vitamin-források a citrusfélék, a káposztafélék, a paprika, az alma, a banán és a csipkebogyó. Várandósság idején a napi ajánlott dózishoz képest 30 százalékkal több C-vitamint kell bejuttatni a szervezetünkbe.
 
Kalcium: A kalcium a fogak és csontok kialakulásában, megerősödésében játszik fontos szerepet, továbbá a megfelelő izomműködéshez szükséges. Kiváló kalciumforrások lehetnek a tej és különböző tejtermékek, a hüvelyesek (zöldborsó, lencse), valamint a különböző magvak (szezám, mák). A kismamák szükséglete 50 százalékkal nő a napi átlagszükséglethez képest.
 
Folsav: A B-vitaminok közül a folsav (B9-vitamin) szintén nélkülözhetetlen a terhesség alatt, ugyanis kiemelt szerepe van a sejtosztódásban, a magzat központi idegrendszerének, gerincvelőjének és agyának kialakulásában, valamint megfelelő fejlődésében. Érdemes folsavat szedni már a terhességet megelőző néhány hónapban, ezzel is csökkentve a magzat fejlődési rendellenességeinek kialakulását, továbbá a vetélés esélyét és a szülés során esetlegesen fellépő rendellenességek rizikóját. Várandósság alatt a folsavbevitel szükséglete az eredeti duplájára nő, amelynek elsődleges forrásai közé tartozik a máj, a cékla, a spenót, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű termékek.
 
B6-vitamin: A B6-vitaminnak a különböző anyagcsere-folyamatokban, valamint a vérsejtek termelésében van fontos szerepe. Többek között kiváló B6-vitamin-forrás a máj, a csirke- és pulykahúsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tonhal, a tej, a sajt, a spenót, a bab, valamint a tojássárgája.
 
B12-vitamin: A B12-vitamin elsősorban a magzatban a vörösvértestek képződéséért felelős. Hiánya a terhesség során fáradékonysághoz, vérszegénységhez vezethet. Miután ez a vitamin főként állati eredetű ételekben található (vörös húsok, csirke, tej és tejtermékek, tojás), a vegán kismamáknak különösen ügyelniük kell, hogy más forrásokból elegendő mennyiséget vigyenek be. A B6- és a B12-vitaminokból is negyedével többet igényel a szervezet várandósság során. 
 
Jód: A jód a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséért felelős nyomelem. Hiányában a magzatnál fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, gyakran növekedési és fejlődési visszamaradást okozva. Jód megtalálható a tengeri halakban, a tojássárgájában, a tengeri moszatokban, a kakaóban, a tejben és tejtermékekben, valamint az ananászban és a mazsolában.
 
Vas: A vasnak a vér oxigénellátásában, a vörösvértestek képzésében, illetve a sejtműködésben van fontos szerepe. Vashiány következtében megnövekedhet a fertőzésveszély, valamint a koraszülés esélye. A vas megtalálható különböző gyümölcsökben (citrusfélék, bogyósok), húsokban, zöldségekben (spenót, mángold), valamint a tojássárgájában.
 
Cink: A cink egy olyan esszenciális nyomelem, amely befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét, serkenti a sejtregenerációt, valamint az immunrendszer működését. Cinkhiány esetén vérszegénység léphet fel, valamint nagyobb az esélye a koraszülésnek, illetve a magzaton belüli rendellenességek előfordulásának. Cink megtalálható a vörös húsokban, a halakban, a tej- és tejtermékekben, különböző magvakban (tökmag, mák, szezám), a teljes kiőrlésű gabonafélékben, illetve a salátákban és a gombákban.
 
Magnézium: A magnézium főként az ideg- és izomműködésben játszik fontos szerepet, így oldja az izomgörcsöket, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, emellett a csontok és a fogak felépítésében, valamint az energiatermelésben is szerepe van. Magnéziumhiány esetén cukorbetegség, magas vérnyomás és a vetélés veszélye is fennállhat. Megnövekedett mennyiségű magnézium szedését már a baba tervezésekor is érdemes lehet elkezdeni. Főként a teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben fordul elő.  
 
D-vitamin: A D-vitamin csökkenti a vetélés és a koraszülés esélyét, valamint segíti a magzat egészséges fejlődését. Szerepe van a cukoranyagcserében és az inzulintermelésben, valamint hozzájárul a baba izomzatának, idegrendszerének és csontjainak a fejlődéséhez is. Napfény hatására a bőr képes D-vitamint termelni, de ez a vitamin megtalálható a halolajban, a tojásban és a májban is nagyobb mennyiségben. Várandósság során a javasolt mennyiség 2000 NE/nap.
 
Vitaminkomplexek: Nem mindig egyszerű feladat az összes szükséges vitamin és nyomelem természetes úton való bevitele, ugyanis a várandóssággal járó rosszullétek, a különböző ételektől való undor vagy éppen az olyan ételek megkívánása, amelyek nem tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat, megnehezítik ezt a folyamatot. Emiatt készültek az olyan vitaminkomplexek, amelyek minden szükséges vitamint és nyomelemet tartalmaznak, amelyre a várandósság alatt szükségünk lehet. A Villa Medicina webshopjában többféle babaváró vitamin és táplálékkiegészítő közül választhatunk.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...