Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-01

Támad az influenza! Hogyan védjük meg magunkat?

Támad az influenza! Hogyan védjük meg magunkat?

Minden télen szinte menetrendszerűen megérkezik az influenzajárvány. Ha nem szeretnénk szenvedni az influenza kellemetlen tüneteitől, és a gyakori szövődményével, a tüdőgyulladással sem akarunk fekvőbetegek lenni, nézzük, mit tehetünk a megelőzés érdekében. 


Az influenza tüneteit mindenki ismeri: a szimpla náthára is jellemző légúti tüneteket, az orrdugulást, az orr- és garatnyálkahártya-gyulladást, a köhögést és torokfájást hidegrázás, láz, fejfájás, végtagi izom- és ízületi fájdalom kíséri.

Az influenza megviseli a beteget, levertség, fáradékonyság, gyengeség alakul ki, és fennáll a felülfertőződés veszélye is, mivel az influenzavírusok hatására legyengült szervezetet más kórokozó (pl. a pneumococcus baktérium) is könnyebben megtámadhatja. A szövődmények – így például a tüdőgyulladás – különösen az időseket, illetve a valamilyen krónikus betegségben szenvedőket fenyegetik.
 
Miért van minden évben járvány?

Az influenzavírusok gyorsan, cseppfertőzéssel  terjednek, gyakorlatilag minden évben számítani lehet a támadásukra. A vírustörzsek örökítő anyagai nem stabilak, ezért a vírusok nagyon változékonyak, így mire kialakul egy-egy típusuk ellen a védettség, már nem teljesen ugyanazzal a kórokozóval állunk szemben. Az antigén, a hemagglutinin szerkezetében folyamatos a változás, ami azzal jár, hogy a változás után az új variáns azokat is megfertőzheti, akik az előző évben már átestek az influenzafertőzésen, vagy oltással szereztek ellene védettséget.

Ezt a jelenséget antigén-driftnek, illetve antigén-shiftnek nevezik. Az influenzavírusok terjedését a WHO, az Egészségügyi Világszervezet monitorozza, a megbetegedésekről szóló jelentések alapján dolgozza ki azt az ajánlást, hogy abban az évben milyen vírustörzsekből állítsák össze az aktuális, három vagy négy komponensből álló oltóanyagot.

A védekezés módjai

Az influenza elleni legjobb védekezés az évenkénti, aktuális oltás beadatása. Különösen azoknak ajánlható, akik munkájuk miatt sok emberrel kerülnek kapcsolatba, ezáltal nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, illetve azoknak, akiknek az immunvédelme a koruk, az élethelyzetük, a krónikus betegségük miatt gyengébb, és akiket kiemelten fenyeget a szövődmények veszélye. A vakcinát célszerű késő ősszel beadatni, hogy az influenzajárvány elejére kialakuljon a védettség.

Ha a pandémia elhúzódik, és februárban és márciusban is tombol, akkor az immungyengeségben szenvedőknek egy ismétlő oltás javasolt. Az oltás teljes védettséget nem ad, de azok esetében is jó hatásfokkal enyhíti a betegség lefolyását és segít elkerülni a súlyos szövődményeket, akik az oltottság ellenére megfertőződnek. Az egyéni védelmet a szervezetünk védelmi rendszerének általános erősítésével fokozhatjuk. Ehhez friss levegőn végzett fizikai aktivitás, vitaminban gazdag egészséges étrend és a stressz hatékony oldása javasolt.

Az influenza leggyakoribb szövődménye és megelőzése

Időskorban, krónikus betegségben (szív-, tüdő-, vese- és cukorbetegség, valamint túlsúly) a bakteriális felülfertőződés esélye magas. Ezek közül a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás a leggyakoribb. A tüdőgyulladás tünete lehet az ismét felszökő láz, fejfájás, hasi panasz, nehézlégzés, köhögés és gyengeség. A fizikális vizsgálatkor a tüdő felett hallgatódzási eltérés van, a kórképet mellkasröntgen-vizsgálattal erősíthetik meg. Súlyos, gyorsan romló állapotban kórházi kezelés szükséges, és előfordul, hogy az antibiotikus kezelés ellenére sem tudják megmenteni a beteget.

A pneumococcus okozta fertőzés ellen van védőoltás

A fent felsorolt kockázati tényezők esetén a pneumococcus elleni oltás javasolt. Először az ún. konjugált, 13 antigént tartalmazó oltóanyaggal, majd 2–12 hónapon belül a 23 antigén tartalmú, ún. poliszacharida oltóanyaggal történik az immunizáció. Ezek az oltások az influenza és a Covid elleni oltóanyaggal egy időben, vagy bármilyen időközzel beadhatók.

A Budai Egészségközpont infektológusának tanácsai 

Mindenki sokat tehet azért egyénileg, hogy ne terjessze tovább a fertőzést. A Covid idején elsajátított védekező módszereket kár lenne elfelejteni! A gyakori kézmosás, a fizikai kontaktus, a kézfogás, az érintés kerülése, a megfelelő távolságtartás, a papír zsebkendő helyes használata és a maszkviselés megvédhet a használati tárgyakon lerakodó, a levegőbe köhögés és tüsszentés útján kerülő cseppek hordozta fertőzéstől. Ezekkel az egyszerű intézkedésekkel óvhatjuk magunkat és a munkatársainkat. 

Újra és újra el kell mondani, mert nem vált általános gyakorlattá, hogy betegen nem szabad bemenni a munkahelyre és más közösségekbe, nyilvános helyekre sem. Aki a fertőzés tüneteit észleli magán, köhög, tüsszög, lázas, az maradjon otthon, és ha teheti, éljen a home office lehetőségével, sőt, ha csak lehet, ágynyugalomban igyekezzen mielőbb gyógyulni. 

Az influenza szokványos esetben egy hét alatt magától gyógyul, legfeljebb a tünetek enyhítéséért érdemes hurutoldó, köhögést, fejfájást csillapító gyógyszereket alkalmazni. Mivel ez egy vírusfertőzés, ezért az antibiotikumok hatástalanok ellene, ezekre csak akkor van szükség, ha a betegség elhúzódik és bakteriális felülfertőzés történik.

Ajánló
Ajánló
Tökéletes a látása? Mégis érdemes elmennie szemvizsgálatra!

Tökéletes a látása? Mégis érdemes elmennie szemvizsgálatra!

Sokan gondolják úgy, hogy elég akkor szemvizsgálatra menniük, ha úgy érzik, probléma van a...

Hogyan váltsunk életmódot?

Hogyan váltsunk életmódot?

A sikeres életmódváltásnak fontos lépései vannak, hiszen káros beidegződéseinktől megszabadulni,...

Új év, új élet: viszlát, zsírmáj!

Új év, új élet: viszlát, zsírmáj!

A zsírmáj egy olyan betegség, ami a túlsúlyos emberek 80 százalékát érinti. Az év kezdete jó...