Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-06

Ne féljünk a fogorvostól – Mit jelent a kíméletes foghúzás?

Ne féljünk a fogorvostól – Mit jelent a kíméletes foghúzás?

A fogászati beavatkozások sokunkból váltanak ki félelmet még felnőttkorban is. Tartunk a fájdalomtól és az elszenvedett kellemetlenségektől. Másokat pedig a rossz emlékeik tartanak vissza attól, hogy végre rendbe hozassák a fogaikat.


Ha gyermekkorunkban rossz élménynek számított a fogorvoshoz látogatás, és összekapcsolódott bennünk a gyötrelem érzésével, hiába mondják, hogy ne aggódjunk a kezelések előtt, mégsem tudjuk kikapcsolni magunkban a szorongást. Ilyenkor jön jól a kíméletes foghúzás technikája, vagy az altatásban végzett beavatkozások. Nézzük, melyik milyen esetben alkalmazható!

Kíméletes foghúzás

Bár a Premium Dental rendelőjében a szakemberek minden esetben törekszenek a fogak megmentésére, van egy olyan pont, amikor erről le kell mondani. Ha egy fog a kezelés hatására sem képes meggyógyulni és a jövőben csak kellemtelenségeket okozna nekünk, akkor azt ki kell húzni.
 
Fog eltávolítására a következő esetekben kerülhet sor:

Fogszabályozás előtt, amennyiben az a fogszabályozás miatt indokolt
Nagymértékű törésnél
Tejfogak esetében, ha akadályozzák a maradó fogak előtörését
Nagy méretű szuvasodásnál, amit fogpótlástani szempontból nem lehet helyreállítani
Mozgó fogak esetén
Impaktált (beékelődött) fogak esetében – elsősorban bölcsességfogaknál
Balesetnél, amikor a gyökér megtartása nem lehetséges
Olyan mértékű gyulladásnál, amikor a fog már nem menthető gyökérkezeléssel és gyökércsúcs-eltávolítással (rezekció)
 
Kíméletes bölcsességfog-eltávolítás

A bölcsességfogaink általában jóval később jelennek meg a szájüregben, mint a többi fogunk. Előtörésük 18-20 éves kor körül várható. A késői előtörés miatt azt hihetnénk, hogy romlani is később kezdenek, mint a többi fogunk. Ez sok esetben igaz, azonban a nehezen elérhető helyzetük és az ebből következő rossz tisztíthatóságuk miatt sokszor hamarabb kezdenek szuvasodni. 

Ha a bölcsességfogunk olyan mértékben károsodott, hogy a fog esetleg begyullad vagy elhal, gyökérkezelése pontos kivitelezhetősége bizonytalan, mert gyakran elágazó a gyökércsatorna-rendszere – ilyen esetekben a fogorvos sokszor az eltávolítás mellett dönt. Az is előfordul, hogy a bölcsességfogakat nem fogszuvasodás, hanem a fog rendellenes helyzete miatt kell eltávolítani. Ha a fog a csontban fekszik, vagy még csontban nekiütközik az előtte lévő fognak, akkor a teljes koronai rész nem lesz képes a szájüregbe jutni.
 
Különösen ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása a következő esetekben:

Fogszabályzást megelőzően, vagy a kezelés után az állapot fenntartására
Bölcsességfog körüli visszatérő ínygyulladás esetén
A bölcsességfogban tapasztalható bizonytalan eredetű tompa fájdalom, zsibbadás esetén 
 
Vannak olyan helyzetek, amikor a bölcsességfogat nem a csont akadályozza az előtörésben, hanem a felette elhelyezkedő íny. Ebben az esetben az előtörést elősegítendő a fog körüli íny körülmetszését végzik érzéstelenítésben. A műtét után fellépő fájdalom kezelhető jegeléssel, a gyulladás megelőzésére szájöblítőket kapunk, ha pedig gyulladás lép fel, az ózonkezelés a megoldás. 
 
Altatásos fogászat

Az altatásban végzett fogászati kezelés legnagyobb előnye az, hogy sem fájdalmaink, sem kellemetlen érzéseink, sem rossz emlékeink nem lesznek a fogászati beavatkozásról. Orvos-szakmai szempontból indokolt komplex fogászati beavatkozásoknál, amelyeket nem lehetne egy alkalommal elvégezni, például egyszerre több fog fúrása, csiszolása vagy bölcsességfogak eltávolítása esetén, valamint ha allergiásak vagyunk a helyi érzéstelenítőszerekre, illetve ha erős hányinger lép fel nálunk a fogászati kezelések közben.

Az altatásban végzett fogászati kezelés azoknak is megoldást jelent, akik legyőzhetetlen félelmet éreznek a fogászati kezelésektől, valamint azoknak is, akik csupán szeretnék elkerülni a kezelés során fellépő esetleges kellemetlenségeket. Az altatásban végzett fogászati beavatkozások során a műtétet altatóorvos felügyeli, miközben a kezelés során végig a fogászati székben ülünk. A kezelés végeztével egy-másfél óra pihenés után hagyhatjuk el a rendelőt, természetesen a fektető, amíg szükséges, térítésmentesen a rendelkezésünkre áll.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...