Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-11

Mit együnk, ha hullik a hajunk?

Mit együnk, ha hullik a hajunk?

Szerencsésnek mondható, akinek sosem okozott gondot a hajhullás, mások azonban hosszú ideje küzdenek ezzel. Hiába a legmodernebb hajápolási termékek, ezek önmagukban nem hozzák meg a várva-várt eredményt. Helyes étrenddel azonban erős és egészséges frizuránk lehet, és az egész testünk is egészségesebb lesz.


A hajhullás problémája a férfiakat és a nőket is érintheti. Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A fehérje és a vas megfelelő mennyiségű fogyasztása sokat segíthet a hajhullás elleni küzdelemben. Bizonyos esetekben vitaminok pótlására lehet szükség, amelyek hiányát szintén összefüggésbe hozzák a hajhullással. Nézzük, milyen ételek segíthetnek abban, hogy varázslatos hajkoronánk legyen!
 
1. Lazac:
Ez a halfajta szinte verhetetlen, ha szépségről van szó. A húsa ómega-3 zsírsavban gazdag. Ez a magas minőségű fehérjeforrás ezenkívül vasban és B12-vitaminban dús. Ezek az esszenciális savak a haj egészségéért is sokat tesznek – a hiányuk eredménye száraz fejbőr és haj lehet. A vegetáriánusok előszeretettel iktatják be a napi étrendjükbe a napi két evőkanál őrölt lenmagot, így ők is hozzájuthatnak az ómega-3 zsírsavakhoz.
 
2. Sötét leveles zöldségek:
A spenót, a brokkoli és a mángold tökéletes A- és C-vitamin-forrás, amelyekre a szervezetnek szüksége van a faggyú termeléséhez. Ez az olajos anyag ugyanis, amelyet a hajhagymák választanak ki, természetes hajkondicionálónak számít. Emellett vasra és kalciumra szintén szert tehetünk a sötétzöld leveles zöldségekből.
 
3. Bab:
A hüvelyesek, így a bab és a lencse is része lehet hajápoló étrendünknek. Nemcsak a bőséges fehérjetartalom segíti elő a haj növekedését, de vashoz, cinkhez és biotinhoz is hozzájutunk rajtuk keresztül. Ritkán, ám bizonyos esetekben a biotin hiánya törékeny hajat okozhat. Érdemes hetente három vagy több csésze hüvelyest fogyasztani a látványos hatásért.
 
4. Dió:
A ragyogó hajhoz elengedhetetlen a diófélék fogyasztása is. Ráadásul a brazil dió egyike a természet legjobb szelénforrásainak, amely fontos ásványi anyagként szolgál a fejbőr számára. A dió alfa-linolénsavat tartalmaz, ez egy ómega-3 zsírsav, amely segíti a haj kondicionálását. Továbbá igen jó cinkforrásnak számít a kesudió, a pekándió és a mandula, ez pedig a hajhullás elleni küzdelemben kiemelkedően fontos, hiszen a cinkhiány is okozója lehet a hajhullásnak.
 
5. Baromfi:
A csirke- és a pulykahús magas fehérjetartalmú. Nem elegendő, vagy alacsony minőségű fehérje fogyasztása esetén gyenge, törékeny lehet a hajunk, a súlyos fehérjehiány hatására pedig a tincsek színe is fakulhat. A baromfihús ellát minket vassal is, így csak profitálhatunk a fogyasztásából.
 
6. Tojás:
Ha dús hajról van szó, mindegy, milyen formában esszük a tojást, rántva, főzve avagy sütve. Egyike a legjobb fehérjeforrásnak. Van benne biotin és B12 vitamin is, amelyek igen fontos tápanyagok a haj szépségének megőrzésében. Nem véletlen, hogy hajhullás ellen gyakran ajánlja a népi hagyomány is a tojás különböző felhasználását.
 
7. Teljes kiőrlésű gabona:
Ehetjük kenyér vagy akár reggeli gabonapehely formájában is, de ha szép hajat akarunk, ne hiányozzon az étrendünkből. Cinket, vasat és B-vitaminokat is beviszünk vele a szervezetünkbe, de jótékony hatása mellett a gabonapehely remek pótlékul szolgálhat a napi csokiadag helyett. Energiával tölt fel, de nem hizlal, mint az édesség.
 
8. Kagyló:
Afrodiziákumként ismert ez a finom tengeri étel, de egészségesebb hajat is szerezhetünk általa. Titka a cinktartalma, amely erős antioxidáns. Amennyiben a kagyló nem gyakori étel a tányérunkon, ne essünk kétségbe. A cinket diófélékből, teljes kiőrlésű gabonából, de akár marha- és bárányhúsból is beszerezhetjük.
 
9. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek:
A sovány tej és a joghurt remek kalciumforrás, fontos ásványi anyag a haj növekedéséhez. Tejsavót és kazeint is tartalmaz, mindkettő magas minőségű fehérje. Vigyünk magunkkal munkába is egy kis túrót, joghurtot, amelyből napközben ehetünk. Ha beleteszünk egy evőkanál lenmagot vagy diót, még többet teszünk a hajunk egészségéért.
 
+1 tipp:
Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak hajbeültetéssel lehet küzdeni.

A fájdalommentes és gyors beavatkozás során a hormonális hatásokra érzéketlen hajszálakat ültetik át a tarkótájról a kívánt területre. A Trivellini FUE Mamba mikrosebészeti technika garantáltan hatásos, és végleges segítséget nyújt.

Fontos, hogy a hajhullás ellen megfelelő módon védekezzünk, azonban ha minden kötél szakad, a kezelésre hozzáértő szakembereket, orvosokat keressünk fel. A tudományágban élen járó HairHungary klinikán a konzultáció során a hajhullás, kopaszodás megoldására szakosodott orvosok segíthetnek nekünk egyénre szabott kezelési terv felállításában.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...