Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-13

Miért vetessük le gyermekünk köldökzsinórvérét?

Miért vetessük le gyermekünk köldökzsinórvérét?

Egy gyermek születését követően ritka biológiai anyag marad a köldökzsinórban és a méhlepényben: ez a köldökzsinórvér, amely értékes vérképző őssejtek egyedülálló forrása. A levétele fájdalommentes és biztonságos mind az édesanya, mind a baba számára, és a szülést követően történik, amikor a babáról és az anyáról már gondoskodtak.


A köldökzsinórvér az újszülött vére, amely a baba születését követően, a köldökzsinór elvágása után marad a köldökzsinórban és a méhlepényben. Egyedülálló abban az értelemben, hogy ritka vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek fiatalok, így nem terheltek a szervezet szerzett betegségeivel, kezelésekkel vagy az öregedési folyamat által. 

A köldökzsinórvér jelenleg elsősorban a vérképző őssejtek forrása, amelyeket leginkább a hematológiai és onkológiai betegségek, a szervek daganatos megbetegedései, szerzett vagy egyes öröklött vérképzőszervi-, immun- vagy anyagcsere-rendellenességek és egyéb betegségek kezelésére alkalmaznak. E betegségek többségében a vérképzés a csontvelőben kudarcot vall. Amikor a csontvelőt vérképző őssejtekkel regenerálják, a vérképző őssejtek úgynevezett hematopoetikus őssejt-transzplantációjáról beszélünk. Ez egy rutinszerűen végzett standard kezelés, életmentő eljárás.
 
Miért olyan értékes a köldökzsinórvér, és mikor alkalmazzák?
 
A köldökzsinórvérben található őssejtek, mivel a gyermek születésekor veszik le azokat, még fiatalok, nagy osztódási képességűek. Rendkívüli képességük, hogy képesek helyreállítani a csontvelőt – a vérképzés létfontosságú szervét, annak károsodása esetén.
 
Szükség esetén egy megfelelő vérképző őssejt donor megtalálása kihívást jelenthet. Ha azonban nincs saját tárolt köldökzsinórvér-egységünk, az azonnal elérhető és felhasználható.
 
A saját köldökzsinórvérben lévő őssejtek használatával kisebb a transzplantáció után fellépő szövődmények kockázata, amelyek veszélyeztethetik a beteg állapotát, szemben a donortól származó vérképző őssejtek használatával.
 
A legtöbb transzplantációhoz hasonlóan a donor köldökzsinórvér őssejtjeinek is meg kell egyezniük a befogadó páciens HLA-antigénjeivel. Természetesen a beteg saját köldökzsinórvérének használata esetében ez azonos lesz.
 
A köldökzsinórvér eszköze lehet bizonyos gyermek- és felnőttkori betegségek kezelésének, saját célra, valamint egyezőség esetén a gyermek testvérei vagy szülei számára is.
 
A köldökzsinórvérből származó vérképző őssejteket elsősorban bizonyos hematológiai és onkológiai betegségek, például leukémia, limfóma, neuroblasztóma, medulloblastoma vagy vérszegénység kezelésére használják. A köldökzsinórvér gyógyászatban való alkalmazásának további egyéb lehetőségeit klinikai vizsgálatok során kutatják.
 
Jelenleg lehetséges a köldökzsinór szövetének levétele és megőrzése is, amely a mezenhimális őssejtek egyik fontos forrása, és amelyek felhasználhatók a regeneratív orvoslásban és a szövettechnika területén is.
 
A Magyarországon levett köldökzsinórvér, illetve köldökzsinórszövet tárolását rábízhatjuk a Cord Blood Center családi köldökzsinórvérbankra, amely Európa második legnagyobb köldökzsinórvér bankja, és több mint 145 köldökzsinórvér-egységet adott már ki terápiás célokra.

Ajánló
Ajánló
Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Ha kisbabánk születik, egyetlen dologra vágyunk: arra, hogy egészséges legyen. Természetes, hogy...

Miért lehet veszélyes a tüszős mandulagyulladás?

Miért lehet veszélyes a tüszős mandulagyulladás?

Sok felnőtt életét kísérik végig gyermekkoruktól kezdve a sorozatos mandulagyulladások. Bár a...

Bőrgyógyászati vizsgálat? Intézzük otthonról, kényelmesen!

Bőrgyógyászati vizsgálat? Intézzük otthonról, kényelmesen!

A mai, felgyorsult világban sokszor arra sincs időnk, hogy az egészségünkkel megfelelően...