Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-20

Gáz a gáz! Milyen betegségeket jelezhet a puffadás?

Gáz a gáz! Milyen betegségeket jelezhet a puffadás?

A fokozott gázképződés, a puffadás rendkívül kellemetlen érzés. Ugyanakkor jelezhet olyan problémát is, amelyet feltétlenül szakorvossal kell megbeszélnünk. Nézzük, mi állhat a rossz közérzettel járó tünetek hátterében. 


A puffadás egy olyan állapot, ami a belekben fokozott gázképződéssel jár, teltségérzettel, hasfeszüléssel, rossz közérzettel és akár külső fizikai tünetekkel, például a has körfogatának megnövekedésével jelentkezik.

Vannak olyan esetek, amikor a puffadás hátterében nincs kóros elváltozás. Például, ha puffasztó élelmiszert, például lencsét, babot, brokkolit, káposztát eszünk, vagy nem rágjuk meg kellőképpen az ételeket, habzsolunk, esetleg egyszerre túl nagy mennyiséget fogyasztunk el egy adott ételből. Ezek könnyen kivédhetők, ha tudjuk, mire figyeljünk. Ám vannak olyan esetek, amikor el kell gondolkodnunk egészségügyi szakemberek bevonásáról.

Enzimhiány is lehet az oka

A fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok emésztését enzimek végzik. Amikor valakinek hiányzik vagy nem termelődik elegendő enzim a szervezetében, jelentkezhetnek puffadásos tünetek. Ilyen esetek például a laktózintolerancia vagy a fruktózmalabszorpció. Ha valaki laktóz- vagy fruktóztartalmú élelmiszerek elfogyasztása után rosszul érzi magát, mindenképp jelentkezzen gasztroenterológushoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után megállapítja a tünetek okát.

A modern kor táplálkozásának és a feldolgozott élelmiszereknek a hátulütője, hogy gyakran olyan ételekben is előfordulnak a kerülendő összetevők, amelyekről nem is feltételeznénk, így dietetikus felkeresése az esetleges diétahibák elkerülése miatt mindenképp javasolt.

Túlszaporodott bélbaktériumok

A puffadás második nagy kiváltó okaként a kontaminált vékonybél-szindrómát (másnéven SIBO) kell kiemelni. Ez egy főként az emésztőrendszert érintő kórkép, amelynek a tüneteiért a vékonybélben túlszaporodott bélbaktériumok tehetők felelőssé.

Ha a vékonybélben megnövekszik a vastagbélből eredő baktériumok mennyisége, emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek, például puffadás, fokozott gázképződés, alhasi görcsök.

A tünetek egy részét az okozza, hogy a vékonybélbe jutott baktériumok fermentálják a szénhidrátokat, a bekövetkező erjedés következtében pedig gázok és savak képződnek. A SIBO-t nagyon fontos időben kezelni, mert fogyáshoz, az immunrendszer legyengüléséhez, B12-vitamin-hiányhoz és csontritkuláshoz is vezethet.

Hogyan bizonyosodhatunk meg erről?

Laktulózkilégzéses teszttel lehet kizárni vagy megerősíteni a diagnózist. A laktulóz egy olyan cukorszármazék, amit a vékonybél emésztő enzimjei nem tudnak lebontani, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Ezzel a kilégzéses teszttel gyakorlatilag a vékonybélbe jutott baktériumok által előidézett erjedéses folyamatokat lehet igazolni. A kontaminált vékonybélszindróma-kezelés mindig egyénre szabott, minden esetben függ a kiváltó októl, amelyet gasztroenterológus szakorvos tud megállapítani.

Mit javasol a Swiss Prémium Egészségközpont szakembere?

Ha pozitivitást mutat a laktulózkilégzéses teszt, akkor a túlszaporodott baktériumok számának csökkentésére antibiotikum-kúra válhat szükségessé. 

A gyógyszeres kezelések mellett minden esetben fontos a megfelelő bélflóra helyreállítása pre- és probiotikumokkal, valamint probiotikus élelmiszerekkel, például fermentált zöldségekkel, kovászolt pékárukkal. 

A panaszok megszüntetését megfelelő étrenddel, étkezési szokásokkal fontos támogatnunk, például magas folyadékfogyasztással, rostdús táplálkozással és az esetek nagy részében hatásos az alacsony FODMAP diéta követése is.

Ezenfelül szükséges lehet az immunrendszer erősítése vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel, hiszen a mikrobiom nem megfelelő működése az immunrendszerünkre is kihatással lehet.

Egyre több esetben találnak párhuzamot az inzulinrezisztencia, a kontaminált vékonybélszindróma, valamint az IBS között, de azoknál a nőknél, akik szülés után puffadásos panaszokkal küzdenek, és nem találnak összefüggést a puffadás jelentkezése és a táplálkozás között, javasolt a hasizom vizsgálata, ugyanis szétnyílt hasizom is állhat a panaszaik hátterében.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...