Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-20

Ízületi panaszok? Hatásos a sajátvér-terápia

Ízületi panaszok? Hatásos a sajátvér-terápia

Akinek fájnak, gyulladtak, duzzadtak az ízületei, gyakran a kínok kínját állja ki. Gyakran megérzi az időjárás változásait, a mozgása kötött, nehézkes lesz. Nézzük, mit kínál a sajátvér-terápia, amely mesterséges hatóanyagok alkalmazása nélkül ígér javulást az érintetteknek. 


Az ízületi panaszok sok ember életét megkeserítik. A probléma hátterében állhatnak sérülések, túlterhelés, porckopás vagy gyulladás. A tünetek többfélék lehetnek, mint például duzzadás, az ízület melegsége, pirossága, fájdalom, több ízület érintettsége során pedig akár a mozgás is akadályozottá válhat. A panaszok kezelésére különböző megoldások léteznek. Az egyik legmodernebb a sajátvér-terápia vagy PRP-eljárás.

„A PRP-eljárás egy több éve létező kezelési módszer, amelynek során a pácienstől vért vesznek, bizonyos ideig centrifugálják, ennek köszönhetően a vér különböző rétegei elkülönülnek egymástól. Ezek közül az úgynevezett vérlemezkedús réteget (platelet-rich plasma), azaz a trombocitákat koncentráltan olyan helyre juttatják, ahol a belőlük felszabaduló növekedési faktorok biológiai regenerációt és porcképzést tudnak elindítani az ízületekben. Ezáltal meghosszabbítható az ízület élettartama, tehát kitolható az a stádium, amikor már protézisbeültetés válna szükségessé. Emellett a vérlemezkékből nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő ágens szabadul fel, amely csökkenti a gyulladással járó kellemetlen tüneteket” – mondta dr. Váczi Gábor, a Budai Egészségközpont ortopéd főorvosa.
 
Mikor alkalmazható az eljárás?

A PRP-eljárás több esetben is alkalmazható. Ha a porcregeneráció a cél, az injekciót leggyakrabban a térd- és a csípőízületbe fecskendezik, de előfordulhat, hogy a könyök-, a váll- és a bokaízületbe adják. Hatásos lehet például sportsérülések, ínhúzódások és gyulladások mellett a kezdeti ízületi porckopásos elváltozások kezelésében.

A gyulladáscsökkentő vagy a szövetregenerációt serkentő hatás gyakorlatilag minden csontközeli íntapadás – így például tenisz- vagy golfkönyök, krónikus Achilles-ín-gyulladás, sarokfájdalom – esetén alkalmazható. Az eljárást egyre gyakrabban használják a sportsérülések rehabilitációjában is. A PRP-módszer javítja az ízület terhelhetőségét, ám ha a porckopás mértéke már előrehaladott állapotban van, abban az esetben a protézis beültetése jelentheti a megoldást.
 
Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés részünkről nem igényel különösebb felkészülést, viszont az nagyon fontos, hogy ne legyen gyulladás a szervezetünkben, egészségesek legyünk a beavatkozáskor. 

Az első lépés a vérvétel, ezután következik a centrifugálás, majd a megfelelő anyagokat visszajuttatják a szervezetünkbe. 

Az eljárás időtartama nagyjából egy óra. A készítmény beadása enyhe feszülő érzéssel járhat, ami az ízület bemozgatásával hamar megszűnik. 

A kellemetlenségek jegeléssel, fájdalomcsillapítással enyhíthetők. A kezelés után 2-3 hét pihenő javasolt, a panaszaink általában 4-6 hét után szűnnek meg. 
 
Miért jó a sajátvér-terápia?

Az ízületi problémák kezelésére többféle módszer létezik. Alkalmazható többek között gyógyszeres eljárás, mozgásterápia, gyógytorna, borogatás vagy pihentetés. A szakorvos mindig a páciens állapotának legmegfelelőbb megoldást választja. A PRP-eljárás a legmodernebb biológiai módszerek közé tartozik, amelynek során a szervezetünk hatóanyagaival érjük el a pozitív változást, ráadásul egyetlen kezelés elegendő a változáshoz.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...