Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-04

Hogyan ismerjük fel a szürkehályog tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a szürkehályog tüneteit?

A szürkehályog gyakori szembetegség, amely ha kezeletlenül marad, akadályozhatja a mindennapi életet. Olvassa el, hogyan ismerheti fel a szürkehályog tüneteit, és tudja meg, hogy szükség van-e műtétre.


A cataracta magyar elnevezése (szürkehályog) abból adódik, hogy a betegség előrehaladtával a pupilla területe elveszti feketés csillogását, szürkévé válik, a hályog szó pedig a felhős, ködös, elmosódott látást okozó elváltozás magyar megfelelője. Mivel a szürkehályog fájdalommentes és fokozatos látásromlással jár, így nehéz felismerni, de a 65–75 éves kor közötti magyarországi lakosság majdnem fele szenved tőle, azonban az általa okozott látásromlás gyógyítható.

A szürkehályog tünetei

 Ha az alábbi jeleket észleli, akkor szürkehályogműtétre lehet szükség:

homályos, elmosódott látás
a színlátás megváltozása, a színek fakóbbá válnak 
éjszakai vezetés közben vakító a fény, fényudvar keletkezik a fényszóró körül
olvasási nehézség
gyakori szemüvegcserére van szükség
kettős látás vagy a képek szellemképszerűsége (különösen, ha csak az egyik szemen észlelhető)
progresszív igény világosabb fényre az olvasáshoz
a közelmúltban fellépő éjszakai látásproblémák és fokozott fényérzékenység.
 
A szürkehályog előrehaladtával a látás egyre zavarosabbá válik, és a fenti tünetek súlyosbodását észlelheti. A szürkehályog tünetei nem járnak fájdalommal vagy bármilyen más szemészeti elváltozással, leszámítva a teljesen kialakult állapotot.

Mi okozza a szürkehályogot?

A szürkehályog kialakulása sok tényezőtől függ, azonban leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor a kor előrehaladtával, 40 éves kor körül elkezdenek átalakulni, lebomlani a szemlencsében lévő fehérjék, ezek pedig a lencse elhomályosodásához vezetnek. A szürkehályog fokozatosan, hónapok, esetleg évek alatt, teljesen fájdalommentesen alakul ki, így nehéz észrevenni. Sokan azt gondolják, hogy a folyamatosan változó és romló látóélesség az életkor előrehaladásnak következménye, miközben a tünetek hátterében a szürkehályog áll.
 
Hogyan diagnosztizálják a szürkehályogot?

A szürkehályogot viszonylag könnyen diagnosztizálhatja egy szemészszakorvos réslámpa segítségével egy szemvizsgálat során.
 
Mi a teendő, ha szürkehályog gyanúja merül fel?

Ha a szürkehályog jeleit észleli, vagy elmúlt 55 éves, és egy éve nem volt már szemvizsgálaton, kérjen időpontot szemvizsgálatra.

Amennyiben a szürkehályog korai szakaszban van, és látásproblémái szemüveggel vagy kontaktlencsével elfogadható szintre korrigálhatók, nem biztos, hogy szükség van műtétre. Azonban ha a látásromlása a fentiekkel nem korrigálható, és ez zavarja a mindennapi tevékenységét, például a vezetést vagy a televíziózást, akkor a szürkehályogműtét szükséges lehet.
 
Milyen gyors lehet a látásvesztés?

Egyénenként és a szürkehályog jellegétől függően változik. A látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó folyamat. Ez azért veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy talán ön nem veszi észre időben. Gondoljon csak bele, a körme vagy haja is minden nap nő, a változás azonban olyan pici, hogy azt lehetetlen egyik napról a másikra észrevenni. 
Bármilyen szürkehályogról is legyen szó, egyvalami mindegyikben közös, méghozzá az, hogy fokozatos látásromlást okoz, és az idő előrehaladtával mindenképp operálni kell.

Hogyan gyógyítható a szürkehályog?

A szürkehályog gyógyítása kizárólag sebészeti úton történhet. A műtét mindössze 15-20 perces, cseppérzéstelenítésben végzett, fájdalommentes, amely során a szemész szakorvos eltávolítja a szemlencse elhomályosodott belső részét, majd a megmaradó vékony lencsetokba egy előre kiválasztott műlencsét helyez.

A beültetett műlencsével a látás minősége gyorsan helyreáll, akár már a műtét napján élesen láthat, a színek élénkséget a műtét után pár nappal élvezheti. 
 
Mit tegyen, ha szemvizsgálatra szeretne menni?

Az Optimum Szemészetnél az online bejelentkezés után szakértő orvosok állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy a látása tökéletes legyen, és elkerülje a szürkehályog által okozott komolyabb látási problémák kialakulását.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...