Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-18

Mi lehet az oka, ha fáj a hasunk?

Mi lehet az oka, ha fáj a hasunk?

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz gyerek- és felnőttkorban egyaránt, az oka legtöbbször banális, de jelezhet súlyos betegséget is. 


A hasfájás az a tünet, amivel élete során mindenki jó néhány alkalommal szembesül. A háttérben legtöbbször szerencsére nincsenek súlyos okok, csak egyszerű gyomorrontás vagy éppen a stressz. Ugyanakkor a hasfájás több egyéb betegség jele is lehet. Okozhatja többek között a hasat ért trauma, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vakbél gyulladása vagy éppen felszívódási zavarok. Kiváltják továbbá az emésztőrendszer egyéb betegségei, vesekő, egy sérv kizáródása, de sok más ok mellett a kiválasztó- vagy a nemi szervek betegségei is járhatnak hasfájással. 
 
Akut hasfájásról akkor beszélünk, ha a panaszok megjelenésének ideje egy hétnél korábbi. Krónikusról pedig akkor, ha a panaszok huzamosabb ideje állnak fenn. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy mi áll a hasfájás hátterében, az orvos a kivizsgálás során figyelembe veszi a fájdalom helyét, erősségét, jellegét, az egyéb tüneteket (ilyen lehet a hasmenés vagy a székrekedés, a fogyás, a rossz szájszag, a has puffadása, a gyakori vizelési inger és így tovább), és ezek fényében dönt a további vizsgálatokról.
 
Ha a hasunk középső és felső része fáj

Amennyiben a has középső részén érzékeljük a fájdalmat, akkor valamilyen emésztőszervi problémára gyanakodhatunk, itt helyezkedik el ugyanis a gyomor és a bélrendszer. Ha elrontjuk a gyomrunkat, vagy ételmérgezést kapunk, akkor a görcsök, a fájdalom a hasunk közepe táján érzékelhető. A gyomorrontás és az ételmérgezés a fájdalom mellett járhat hányással, hasmenéssel, lázzal is. A gyomorfekély okozta fájdalmat szintén a has középső részén érzékelhetjük. Ilyenkor a kínzó tünet enyhül, ha eszünk valamit.

A vakbélgyulladás is sok esetben középső felhasi fájdalommal és émelygéssel kezdődik, majd az erősödő fájdalom lehúzódik a jobb alhasra. A hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémák a köldök magasságában övszerűen, míg az epehólyag-gyulladásra, epekőre utaló fájdalmak a jobb bordaív alatt jelentkeznek. 
 
Gyerekekre és felnőttekre egyaránt jellemző lehet a pszichoszomatikus eredetű hasfájás, ez leggyakrabban a köldök környékére lokalizálható. A hasunk felső részén jelentkező fájdalmat mindig komolyan kell venni, mert a bordák alatt jelentkező hasfájás a szívinfarktus jele is lehet. Ahogy a has középső részén, úgy a felhasban jelentkező panaszok is utalhatnak gyomorproblémákra, epe- és májbetegségekre, hasnyálmirigy-gyulladásra, de akár nyombélfekélyre is.
 
Ha az alhasban érezzük a fájdalmat

Nőknél az alhasi fájdalom viszonylag gyakori, jelezhet menstruációs görcsöt, utalhat terhességre, méhen kívüli terhességre, vetélésre, endometriózisra vagy egyéb nőgyógyászati problémákra. Férfiak esetén az alhasi fájdalom prosztatagyulladás jele lehet. Mindkét nemre igaz, hogy az alhasban jelentkezik a hólyaghurut okozta fájdalom is. Ennek a betegségnek egyéb tünetei is vannak, ilyen a gyakori vizelési inger, a vizelet megváltozása, zavarossá, bűzösebbé, esetleg véressé válása.

Itt jelentkezik a húgyúti kövesség okozta fájdalom, de a lágyéksérv is okozhat alhasi fájdalmat. A divertikulózis (a vastagbél apró bélfali sérvei) leggyakrabban a bal alhasban okoz fájdalmat, és ha gyulladás is kíséri, akkor a széklet is vékonyabb lehet. Szintén az alhasban okoznak fájdalmat az alsó vastagbélszakasz egyéb betegségei. Természetesen az is előfordul, hogy nem tudjuk egyértelműen megjelölni, hogy hol fáj a hasunk. A nem lokalizálható, az egész has területén érzékelt hasfájás az irritábilis bél szindróma vagy Crohn-betegség jele is lehet. 
 
Mikor forduljunk gasztroenterológushoz? 

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy hasfájással mikor kell belgyógyászhoz, urológushoz, nőgyógyászhoz vagy épp gasztroenterológushoz fordulni. A fájdalom helye és jellege, az egyéb tünetek figyelembevétele mellett elmondható, hogy gasztroenterológushoz bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén menjünk. A Budai Egészségközpont szakemberéhez online vagy telefonon is bejelentkezhetünk. 

A tüneteink lehetnek viszonylag enyhék is, mint például a gyomorégés, a puffadás, a hasmenés, a székrekedés, a fokozott bélkorgás, a rossz szájszag vagy étkezés utáni túlságosan erős teltségérzés. A fájdalom emésztőszervi eredetére leginkább akkor gondoljunk, ha a széklet is megváltozik. 

Ugyanakkor súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek az emésztőrendszerrel összefüggésben, mint például az akaratunktól független fogyás, nyelési zavarok, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz. Alhasi görcsök kialakulhatnak felszívódási zavarok és enzimhiány (például tejcukor) miatt is, az IBS (irritábilis bél szindróma) pedig többnyire puffadással, alhasi görcsökkel és nyákos széklettel jelentkezik.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...