Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-05-22

Elektronikus diéta 4 lépésben

Elektronikus diéta 4 lépésben

Az elektronikus eszközök rengeteget könnyítenek életünkön, azonban a túlzásba vitt használatuk, különösen a számítógép, mobiltelefon, televízió, playstation esetében káros hatással van testünkre, lelkünkre egyaránt. Egészségünk érdekében fontos, hogy időnként elektronikus diétát tartsunk, ebben segítenek a Budai Egészségközpont szakértői. 

2017 decemberében a WHO a mentális zavarok közé sorolta a videójátékoktól való függést. Az internet- vagy épp kütyüfüggőség még nem kapta meg a hivatalos minősítést, holott káros hatásai jól ismertek mind testi, mind lelki szinten.
 
Az elektronikus kütyük negatív hatása 

#mozgáshiány #életmódbetegségek

A számítógépünket, mobilunkat, tabletünket általában ülve használjuk. A mozgásszegény életmód, különösen az ülőmunka az egyik legfőbb oka a különféle betegségek kialakulásának. A legújabb kutatások szerint nagyban növeli a különféle életmódbetegségek, így például a szív- és érrendszeri panaszok, daganatos megbetegedések, vagy épp a gerincproblémák kialakulását. 

#függőség #depresszió

Egy friss tanulmány, amely a számítógép- és mobilfüggőség hatását vizsgálta, megállapítja, hogy a függők szignifikánsan hajlamosabbak a depresszióra, szorongásra, alvászavarra, mint a nem függők.

#alvászavarok #kapcsolathiány

A túlzott eszközhasználat bizonyítottan rossz hatással van a szociális életünkre, a produktivitásunkra, és az alvásminőségünkre is.

#látásromlás #szemszárazság

A monitort bambulva sokszor még pislogni is elfelejtünk, ez pedig szemszárazsághoz vezethet, ráadásul a folytonos egyirányba nézés következtében szemizmaink is fokozatosan gyengülni kezdenek, ami előbb-utóbb látásromláshoz vezethet.

#elektroszmog #meddőség

Az elektroszmog káros hatásának mértéke ugyan vitatott, de több tanulmány is igazolta, hogyha tartósan érintkezünk vele, egészségkárosító hatással lehet ránk, alvászavar, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, vagy akár meddőség formájában.

Hogyan fogjunk hozzá az elektronikus diétához?

Természetesen nem az a cél, hogy kivonjuk mindennapjainkból az elektromos eszközöket. A hangsúly a tudatosságon és az egészséges arányokon van.

1. Szakítsuk meg időnként a munkát!

Ha számítógépes munkát végzünk, óránként álljunk fel, hagyjuk ott a képernyőt. Végezzünk néhány perces szemtornát, mozgassuk át végtagjainkat, hogy merev izmaink görcsösségét oldjuk, illetve hogy vérkeringésünk pezsdítésével koncentrációs képességünket fokozzuk.

2. Este, lefekvés előtt kerüljük a képernyőt!

Lefekvés előtt néhány órával, ha lehet, egyáltalán ne végezzünk semmilyen munkával kapcsolatos tevékenységet. Legjobb, ha minden agresszív, a nyugalmunk megzavarására alkalmas műsort, filmet is kerülünk.

3. Használjunk ébresztőórát mobiltelefon helyett!

Szabaduljunk meg a kísértéstől is. A szó szerint karnyújtásnyi távolságban elhelyezett, bekapcsolva hagyott készülékkel a külvilág, a nappal összes gondja, esetleg félbehagyott feladata, stressze is beköltözik a hálószobába. Hagyjuk a mobilunkat az íróasztalunkon, lehetőleg minél távolabb a hálószobától, és szerezzünk be egy ébresztőórát.

4. Iktassunk be legalább egy napot, amikor lehetőleg mindenféle kütyüt kikapcsolunk!

Az elektronikus diéta célja, hogy minél több időt töltsünk a való világban a digitális, elektronikus eszközök használata nélkül. Az eszközhasználati tudatosságunk megerősítésében óriási lépest jelenthet, ha úgy szervezzük életünket, hogy hetente – például hétvégenként – egy napot rááldozunk erre a „próbatételre”. Kapcsoljuk ki telefonunkat, éljük meg a kreativitásunkat, kiránduljunk a szabadban, sportoljunk, vagy beszélgessünk családtagjainkkal, barátainkkal, a lényeg, hogy mindezt szabadon, a pillanat öröméért tegyük.

Ajánló
Ajánló
Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idén ismét elindította a Millió lépés az életért...

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk...

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár...