Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-04

Vitaminok a fogápolásban

Vitaminok a fogápolásban

A fogínyünknek hatalmas szerepe van az egészséges fogsor megtartásában, és a nem megfelelő ápolás mellett sajnos több veszély is fenyegeti. Az Egressy Dental szakértőinek segítségével összegyűjtöttük, mely vitaminoknak van a legfontosabb szerepe az egészséges fogíny védelmében.
A fogíny a fogakat támasztó és rögzítő szövet egy része: megkülönböztetünk feszes és a fognyakat közvetlenül körülvevő szabad ínyszélt. Az egészséges fogíny halvány rózsaszín, sima felszínű. Fogínygyulladásra utal, ha az íny megduzzad, színe sötétpirosasra, lilásra vált. A legszembeötlőbb tünet ilyenkor a fogmosáskor és keményebb ételbe harapáskor tapasztalható vérzés. 

Mi okozhat fogínygyulladást?

A fogínygyulladást a legtöbb esetben a fogkő okozza és tartja fenn, de előfordul terhességi változata is, ami a progeszteron, ösztrogén hormonok megváltozása miatt alakul ki. Ha a fogínygyulladás sokáig kezelés nélkül marad, akkor a fogakat körülvevő ínytasakban lévő bakteriális flóra megváltozik, és gyulladást okoz. Ez a gyulladás pedig halad „egyre lejjebb”, és megtámadja a fogakat tartó kötő- és csontszöveteket is. Ezt nevezzük fogágybetegségnek, amely idővel a fogak meglazulását, végül elvesztését okozhatja. Ilyen esetekben már a röntgenfelvételen is látható a horizontális - vagy ha a fogágybetegség csak egy fogra terjed ki, akkor a vertikális - irányú csontpusztulás.

Fogágybetegség esetén egy teljes körű fogkőeltávolítás, majd pedig érzéstelenítésben történő fogászati kürettázs a leggyakoribb kezelés. Ez a gyökérfelszínek simítását és a gyulladt szövetek eltávolítását jelenti. Ezt követően a mobilis fogak jó eséllyel újra stabilizálódnak, és az íny, valamint a fogágy is gyulladásmentessé válik.
 
Fontos a megfelelő vitaminbevitel is

Fogínygyulladást okozhat ugyanakkor a vitaminhiány is. Közismert tény, hogy régen a tengeren hetekig, hónapokig hajózó tengerészek a C-vitamin hiány miatt kialakuló skorbut miatt elvesztették a fogaikat.

A legegyszerűbb megoldás a fogínybetegségek kezelése helyett mégis a megelőzés. Ápoljuk fogainkat és figyeljünk arra, hogy a fogíny számára fontos vitaminokból megfelelő mennyiséget juthassunk a szervezetünkbe. Most, hogy érnek a különböző szezonális gyümölcsök és zöldségek, ezt természetes formában, vitaminkészítmények szedése nélkül is könnyen megtehetjük. Nézzük, melyek a legfontosabb vitaminok, amelyek folyamatos pótlása elengedhetetlen az egészséges fogíny megőrzéséhez!
 
C-vitamin

A C-vitamin a vitaminok jolly jokere, ami szinte minden betegség megelőzésére, majd pedig kezelésére is alkalmas. A fogíny esetében hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez, és ezen keresztül az erek és a fogíny normál állapotának fenntartásához. Az ínyvérzést nemcsak enyhíti, de meg is előzi. Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét.

Bár testünk nem képes elraktározni a C-vitamint, napi pótlása mégsem ütközik különösebb nehézségekbe, hiszen rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, például a citrusfélékben, a csipkebogyóban, de még a paradicsomban, a paprikában, a petrezselyemben és az almában is.
 
A-vitamin

Az A-vitamin amellett, hogy a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásáért is felel, jót tesz az ínyszöveteknek és a fogzománcnak is. Hiánya a zománc károsodását okozhatja, főleg a fogak fejlődésének idején, és gyulladások is kialakulhatnak.
Az A-vitamin zsírban oldódik, így sok található belőle halolajban, májban, vajban, tejszínben, illetve tojásban, és a zöld leveles, valamint a sárga zöldségekben, például a répában is.
 
K-vitamin

A K-vitamin szerepe azért hangsúlyos a fog- és ínyápolásban, mert a szervezetben fontos szerepe van a véralvadás szabályozásában, így a fogínyvérzés megelőzésében és megszüntetésében is.

Főleg gyógynövényekben, növényi olajokban, a brokkoliban, a spenótban, a káposztában és a tejtermékekben található meg, de még az aszalt szilva is tartalmaz K-vitamint. A K-vitaminban gazdag zöldségek sok esetben lédúsak is, így ezeket akár ital formájában is fogyaszthatjuk.
 

B6-vitamin

A B6-vitamin legfontosabb szerepe a normális sejtműködéshez és a kiegyensúlyozott anyagcseréhez köthető. Fontos, hogy napi szinten pótoljuk. Hiánya esetén a nyelven történhetnek elváltozások, vagyis kialakulhat az úgynevezett epernyelv, amikor nyelvünk rücskössé, helyenként sorvadttá válik, és mellette a szájüregben további gyulladások is kialakulhatnak.

Megtalálható a szárított élesztőben, a májban, a különböző halak húsában, a babban, a borsóban, a rizsben és a lencsében is, de akár még teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával is pótolható.
 

D-vitamin

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, ha fogvédelemről vagy fogápolásról van szó. A kalcium felszívódását és fogakba való beépülését segíti, ezáltal még a fogzománcot is védi. A D-vitamin hiánya látványos tünetekkel jár a fogak fejlődésének időszakában: fehér foltok jelenhetnek meg a fogzománcon, jellemzően a szemfogakon, a metszőfogakon és a nagyőrlőkön.

Természetes módon nagyon nehéz a D-vitamint pótolni, főleg télen, amikor kevés a napfény, de tablettákkal, illetve a napsütésben eltöltött minél több idővel segíthetjük a beépülését.
Ételekben főleg a vajban, a tojássárgában, gombában, kaviárban, csukamájolajban és dúsított tejkészítményekben található.
 
Cink

Az ásványi anyagok közül pedig a cinket érdemes még kiemelni, hiszen annak nagyon fontos szerepe van a vitaminok normál anyagcseréjében, valamint a sejtosztódásban is. A cinket is nehéz pótolni, de nem lehetetlen.

Sokféle, ritkábban fogyasztott élelmiszerben előfordul, például a borjúmájban, a shiitake gombában, a spenótban és a szarvashúsban, a spárgában, a kagylóban, a bárányhúsban, a juharszirupban, a rákban, a zöldborsóban, a joghurtban, és a zabban is.

Ajánló
Ajánló
Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idén ismét elindította a Millió lépés az életért...

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk...

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár...