Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-26

Hat bevált tipp az utazási betegség ellen

Hat bevált tipp az utazási betegség ellen

Még szinte be sem ült az autóba, fel sem szállt a buszra, vagy a repülőre, de máris émelygést, hányingert érez? Hiába tombol teljes erővel a nyár, az utazás sajnos nem mindenki számára felhőtlen élvezet. Az alábbi hat bevált módszer segít megküzdeni az utazási rosszullét kellemetlen tüneteivel. 

Az utazási betegséget, a kinetózist régen tengeri betegségnek nevezték, mert leginkább a hosszú hajóutakon kínozta az utazókat. Ma autóban, buszon, repülőn, hullámvasúton, körhintán is kialakulhat, sőt, otthon a számítógép monitorja előtti fotelben is, ha épp egy szimulátor-programba vagy számítógépes autóversenybe mélyed valaki. Meglehetősen gyakori: becslések szerint minden harmadik embernek nehézséget okoz, ha utazás közben a járműve imbolyog, rázkódik, gyakran változtatja az irányát és a sebességét. 
 
Mi okozza?
 
A kellemetlen tüneteket (szédülést, émelygést, kábultságot, rossz közérzetet) az okozza, hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv (labirintus) és a szem által közvetített információ eltér. A szem statikus helyzetet, a labirintus helyzetváltoztatást jelez. Az ellentmondást az agytörzs úgy oldja fel, hogy hallucinációról van szó (amit rendszerint mérgezés okoz), és hányásra ad utasítást, hogy a mérget a szervezetből eltávolítsa.
 
 Az utazási betegség nem betegség, inkább egy állapot, tehát megszüntetni az erre való érzékenységet nem lehet. A tünetek azonban hányáscsillapítókkal, hányingercsökkentőkkel kezelhetők, időben, az indulás előtt legalább egy félórával beadva ezeket, a kialakulása is megelőzhető. A Budai Egészségközpont szakértőinek segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan jó tanácsot, amelyek betartásával még biztosabban elkerülhetjük ezt az utazást elrontó kellemetlenséget.
 
Bevált tippek a megelőzésre

1. Számítson rá!

Aki tudja magáról vagy gyermekéről, hogy hajlamos az utazás során a rosszullétre, az utazás megkezdése előtt alkalmazza a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartson magánál a tünetek enyhítésére, elsősorban a hányinger csökkentésére szolgáló szert. A biztonságérzetet növeli egy minden eshetőségre kézügyben tartott zacskó és papírzsebkendő is, de legtöbbször a diszkrét megoldás lehetőségének tudata is elég ahhoz, hogy ne legyen szükség rájuk.
 
2. Nem mindegy, hol ül!

Aki volt már rosszul utazás közben az, ha csak lehet, autóban az első ülésre, buszon is a jármű első részébe, és semmiképpen ne a kerekek fölé üljön. Hajón legszerencsésebb középre ülni, mivel ott „hintázik” a legkevésbé, repülőgépen pedig a szárnyak fölötti helyek ilyen szempontból a legjobbak. Ha mód van rá, az ülésnél még jobb a fekvő testhelyzet: nem véletlenül tesznek a hajók fedélzetére pihenőágyakat!

3. Pihentesse a szemét!

Repülésnél le- és felszálláskor, illetve a hajó erős imbolygásakor hunyja be a szemét, ülő vagy fekvő helyzetben pihenjen, az se baj, ha sikerül elaludnia!
 
4. Vigyázzon a gyomrára!

Aki rosszulléttől tart, ne éhgyomorral utazzon, utazás előtt egy-két órával egyen, persze csak könnyű ételeket, a zsíros, puffasztó, nehezen emészthető fogásokat és az alkoholt jobb ilyenkor elkerülni. Legyen a táskájában hűvös, nem szénsavas innivaló, legjobb a hideg víz. Sokaknak a rágózás is segít.

5. Nézzen messzebbre!

Útközben nem ajánlatos lefelé nézni, telefonra figyelni, olvasni, inkább nézzen ki a jármű ablakán, lehetőleg minél messzebbre, a távolabbi horizont lassabban változó képét figyelve.

6. Beszélgetés, játék: foglalja el magát!

Terelje el a figyelmét a rosszulléttől való félelemről, keressen valami kellemes elfoglaltságot: például egy jó beszélgetést, barkochbát vagy akár közös éneklést a kocsiban az útitársakkal.

Ajánló
Ajánló
Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idén ismét elindította a Millió lépés az életért...

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk...

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár...