Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-03-02

Méregtelenítés helyett zöldturmix!

Méregtelenítés helyett zöldturmix!

A tavasz a böjt és a megújulás időszaka – ennek érdekében már azzal is sokat tehetünk, ha egy-egy étkezést a szokásosnál kímélőbbre cserélünk. A zöldturmix például tökéletes erre!

Mi az a zöldturmix?

Nem árt tisztázni, hogy pontosan mit is jelent a manapság egyre népszerűbb zöldturmix kifejezés, ugyanis nem csak újdonsült kedvencünk színét hivatott kifejezni. A zöldturmix különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg leveles zöld növényt tartalmaz – bébispenót, céklalevél, rukkola, mángold, sóska és bármilyen más salátaféle is helyet kaphat benne, amelyet némi gyümölccsel, 100 százalékos gyümölcs- vagy zöldséglevekkel, „szuperélelmiszerekkel”, fűszerekkel ízesítenek.

Miért éppen zöld levelek?

Amellett, hogy a növények sok értékes tápanyagot, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, a zöld színüket okozó klorofill mellett sem mehetünk el szó nélkül, ami tulajdonképpen folyékony napenergia, így jó hatású az emberi szervezet számára is. Nem egyszerű viszont hasznosítható formában kinyerni belőlük a jótékony alkotóelemeket - a levelek sejtjeiben raktározódik el mind, a rostok és sejtfalak feltörését pedig legegyszerűbben a turmixgép segítségével tudjuk megoldani. A rengeteg növényi rost kiváló hatású emésztésünkre, amellett, hogy laktató, sőt, még elég fehérje is található bennük, így semmi akadálya, hogy a reggelit vagy ebédet kiváltsuk vele.

Mitől lesz még egészségesebb?

Az egészséges összetevők hatását tovább fokozhatjuk néhány „szuperélelmiszer” hozzáadásával. Ha több energiára lenne szükségünk, maca vagy lucuma port adagoljunk hozzá, ha épp kilábaltunk az influenzából, és egy kis extra immunerősítésre vágyunk, acai vagy goji bogyóval, edzés előtt pedig kendermaggal erősítsük a turmixot. Fűszereket is nyugodtan bevethetünk – a fahéj, a friss gyömbér, a szegfűszeg támogatja a tavaszi felüdülést. Az állati eredetű tejterméket viszont kerüljük, legfeljebb egy kis növényi vagy magtejjel dúsítsuk a keveréket, de maradjunk inkább a tiszta víznél, gyümölcslénél, esetleg lefőzött zöld teánál. Édesítés gyanánt fél banánt, egy szem datolyát vagy kevés mézet, agavé szirupot, természetes édesítőszert használjunk, de ezzel nem árt vigyázni. A zöldturmix önmagában is nagyon finom, nem kell émelyítően édesnek lennie, főleg, ha formába szeretnénk hozni magunkat – a magas cukortartalmú gyümölcsök lehet, hogy egészségesebbek, de a fogyásban biztosan nem fognak segíteni. 

Hogyan és mikor fogyasszuk?

Tavasszal sokan kúraszerűen, egy-két hónapig reggeli helyett fogyasztják a turmixot. Nem kell túl szigorúnak lenni magunkhoz, de minél többször választjuk ezt az egészséges és teljes értékű alternatívát a kakaós csiga helyett, annál hamarabb fogjuk érezni jótékony hatását. Néha ebédre is bevethetjük, de vacsorára inkább már ne igyuk, alvás közben ugyanis lelassul anyacserénk, így a gyümölcs tovább gyomrunkban marad, ami emésztési panaszokhoz vezethet. Kísérletezzünk és ismerkedjünk bátran az összetevőkkel, ízekkel attól függően, mit találunk a piacon – elrontani nem lehet, a lényeg, hogy egy-két jó nagy marék friss zöld levél, illetve némi gyümölcs legyen benne, amit annyi folyadékkal keverjük össze, amilyen sűrűn szeretjük.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK Kártya elfogadóhely partnerek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/nekedterem-zoldseg-gyumolcs/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/zolcsibolcso-zoldseg-gyumolcs-uzlet/

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...