Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-10

Teázza magát egészségesre!

Teázza magát egészségesre!

Egy forró tea nemcsak a téli hidegen segíti át az embert, de gondosan kiválasztva, elkészítve és megfelelően ízesítve bizony egészségünk szolgálatába is állíthatjuk. Összegyűjtöttünk néhány gyakori panaszt, és az ellenük bevethető leghatékonyabb teavariációkat.

A tisztán gyógynövényekből készült italokkal érdemes óvatosan bánni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mit mivel keverünk, alkalomszerűen vagy kúraként fogyasztjuk-e – helytelenül alkalmazva néha többet árthatunk vele, mint használunk. A klasszikus tealevelekből készült italokkal viszont más a helyzet,kockázatmentesen ihatjuk őket, ráadásul ügyesen kiegészítve egy-egy gyógynövénnyel, ízesítővel sokat tehetünk jó közérzetünkért.

Ha nehezen megy az ébredés: matcha + borsmenta
Amikor a harmadik kávé után is erőtlennek érezzük magunkat, érdemes a reggelt inkább a japánok ébresztő italával kezdeni. A matcha egy japán, nagy körültekintést igénylő, kíméletes eljárással termesztett zöldteaféle porrá őrölt változata, amely rendkívül jó élénkítő, és ráadásul nagyon egészséges: tele van flavonoidokkal és klorofillal. Egy kevés borsmentával ízesítve biztosan nem lesz gond a napkezdéssel.


Fogínyproblémára: zöld tea + kamilla
Kevesen tudják, de a zöld tea hatásosan alkalmazható a szájüregi, főleg a fogínyt érintő problémák esetén. Természetes hatóanyagai csodásan regenerálják a vérző fogínyt,és segítséget nyújtanak a plakkoklerakódása ellen.Fennálló baj esetén persze nem elkerülhető vele az orvosi kezelés, de remekül kiegészíti azt. Naponta többször érdemes sűrű főzettel öblögetni (nem muszáj meginni), és ha még kamillát is teszünk mellé,gyulladás gátló hatását is fokozhatjuk.

Megfázásra, influenzára: fehér tea + bodza
Mivel szüretelése során a fehér teát éri a legkevesebb kémiai és fizikai behatás, ez a fajta őrzi meg leginkább eredeti antioxidáns és hasznos tápanyag-tartalmát, sőt, antibakteriális hatással is bír, márpedig betegség esetén éppen ezekre van a legnagyobb szükség. A fehér teát érdemes bodzával keverni, amisegíti az enyhe láz, fejfájás és a nátha kísérő tüneteinek csökkentését. Frissen reszelt gyömbérrel tovább fokozhatjuk a hatást, de fontos, hogy irritáló csípőssége miatt torokfájás, hangszálgyulladás esetén nem javasolt.

Immunrendszer erősítésre: rooibos +echinacea
A rooibos, bár teának hívjuk, tulajdonképpen egy afrikai cserje hajtásaiból készül, és elképesztően kedvező élettani hatásokkal bír. Magas ásványi anyag és antioxidáns tartalma mellett nagy előnye, hogy koffeinmentes (hiszen nem tea) ital nyerhető belőle, így nyugodtan fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben, akár este is. A karakteres, édes ízű tea egészségvédő hatását még hatékonyabbá tehetjük, ha echinaceát keverünk hozzá. Rendszeresen érdemes fogyasztani, így ha véletlenül el is kapunk valamit, a betegség jóval gyengébb lefolyására számíthatunk.

Ideális testsúlyért: oolong + gyermekláncfű
A konkrét fogyást ígérő teakeverékeknek nem érdemes sok bizalmat szavazni – helyes étkezés és mozgás nélkül önmagukban nem használnak sokat. Való igaz viszont, hogy egy jól megválasztott teával támogathatjuk diétánkat éstestünk átalakulását. Az oolong a zöld teák egy fajtája, virágos zamattal, és nagyon jól támogatja a zsíranyagcserét – gyermekláncfűvel pedig tovább segíthetjük testünk méregtelenítő, kiválasztó szerveinek munkáját.

Ajánló
Ajánló
Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

Fájó fül nyáron –A strandolás utáni fülfájás okai

A nyári szünetben a gyerekekkel szívesen megyünk strandra, uszodába. Bosszantó, ha ilyenkor...

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Összefügghet az alvászavar és a depresszió

Ahhoz, hogy a közérzetünk jó legyen és lelkileg kiegyensúlyozottak maradjunk, fontos, hogy eleget...

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Hogyan kezeljük a stresszt a terhesség alatt?

Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra és a terhességre, amikor...