Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-15

Hangoljuk téliesre az étkezésünket!

Hangoljuk téliesre az étkezésünket!

Bár azt gondolnánk, télen nehéz dolgunk van, ha idényzöldségeket szeretnénk fogyasztani, azért decemberben sem lehetetlen ez a küldetés. A helyi termelőktől vásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek rengeteg előnye van a külföldi áruval szemben.


Sokakban él az a tévhit, hogy télen semmi nem kapható, pedig ilyenkor is sokfajta szezonális gyümölcs várja, hogy a kosarunkba kerüljön. Az idénytermékek fogyasztása pedig több okból is megéri: frissek és vitamindúsak, általában olcsók, környezetkímélők, hiszen nem kell messzire szállítani az árut, nem utolsósorban pedig a helyi termelőket támogatjuk azzal, ha ezeket tesszük az asztalra.

A Nekedterem oldalán a szezonális heti dobozok mellett az éppen megrendelt árut kérhetjük expressz kiszállítással is, de benézhetünk a Bécsi úton lévő üzletbe, ha személyesen szeretnénk a friss termésekből válogatni.

Téli zöldségek: gyökérzöldségek (például fehérrépa, sárgarépa, pasztinák, fekete retek), póréhagyma, fokhagyma, káposztafélék, cékla, burgonya, édesburgonya, sütőtök, cikória, csicsóka.
 
Téli gyümölcsök: alma, birsalma, körte, dió, kökény.

Más ételekre vágyunk a hidegben

Ahogy hidegebbre fordul az idő, megtapasztaljuk, hogy változik az ízlésünk, más ételeket kívánunk meg, mint nyáron. Teljesen természetes, hogy a téli hónapok során sokkal jobban igényeljük a forró és fűszeres ételeket, italokat. Jó hír, hogy a legtöbb téli zöldséget és gyümölcsöt ilyen formában is elkészíthetjük. Igazi téli csemege például a sütőtök, ami akár sütve, akár fűszeres krémlevesként is kiváló, de a hideg hónapokban jóleshet a forró almamártás a húsokhoz, esténként pedig egy nagy tál finom, meleg, sült zöldségeket tartalmazó saláta.

Fűszeres sütőtök krémleves

Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 1 burgonya, 1 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl főzőtejszín, 2 ek. joghurt, 2 ek. olívaolaj, ízlés szerint só, bors, kardamom, csili, gyömbér, édesítőszer

Elkészítés:
1. Olívaolajon a fokhagymát megfuttatjuk, megszórjuk őrölt kardamommal, rádobjuk az összes zöldséget, magas lángon pirítjuk kicsit, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Só, bors, gyömbér, édesítőszer (pl. méz), leheletnyi csili kerül még bele, és fedő alatt közepes lángon főzzük kb. 30 percet. 
2. Jöhet a botmixer, beletesszük a főzőtejszínnel elkevert joghurtot, újraforraljuk, és ha szükséges, utánafűszerezzük. 
3. Megszórhatjuk petrezselyemmel vagy tökmaggal, de nagyon finom pirított fenyőmaggal vagy szeletelt mandulával is. 
 
Sült sertéskaraj almaszósszal

Hozzávalók:
A sült húshoz: 800 g csont nélküli sertéskaraj egyben, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 ek. sertészsír, 2 tk. őrölt kömény, só, bors, 150-200 ml víz 

Az almaszószhoz: 1 kg alma, 500 ml víz, 40 g cukor, 2 rúd fahéj, 10 szem szegfűszeg, 150 ml tejföl, 2 ek. liszt, 50 ml tejszín 

Elkészítés:
1. A fokhagymagerezdeket hosszában félbevágjuk. A karajban a kés hegyével nyílásokat szúrunk, mindegyikbe egy-egy fokhagymát nyomunk. 
2. A húst jó alaposan sózzuk, borsozzuk, és a köménnyel is megszórjuk. 
3. Egy magasabb falú tepsi alját kikenjük a zsírral, rátesszük a húst, és felöntjük a vízzel. Alufóliával letakarjuk, majd 160 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, aztán 180 fokon további 30 percig sütjük. 
4. Az almaszószhoz a vízbe szórjuk a cukrot és a fűszereket, majd forrástól számítva 15-20 percig gyöngyözve főzzük. 
5. A cukros fűszerkivonatot leszűrjük, majd a tejföllel, a liszttel és a tejszínnel behabarjuk, aztán kb. 10 percig főzzük. A kis kockákra vágott almát hozzáadjuk a szószhoz, és azzal együtt is forraljuk kb. 2-3 percet, mert az almának nem kell sok idő. 
6. Hagymás krumplival vagy krumplipürével tálalva a legfinomabb.
 
Kelbimbós-édesburgonyás saláta

Hozzávalók:
40 dkg kelbimbó, 2 édesburgonya, 3-4 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors
Az öntethez: 3 ek. olívaolaj, 1 ek. almaecet, 1 tk. dijoni mustár, 1 tk. méz, só, frissen őrölt bors
 
Elkészítés:
1. A megtisztított és előkészített zöldségeket tegyük egy mély tálba, locsoljuk meg olívaolajjal és nyomjuk rá a fokhagymát. Jól forgassuk át, hogy a zöldségek minden részét bevonja a fokhagymás olaj. Sózzuk, borsozzuk és ismét forgassuk át. 
2. Egy nagyobb tepsit vékonyan olajozzunk be, majd tegyük rá a zöldségeket, hogy egymás mellett legyenek. Süssük őket előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és szépen megbarnulnak. Kb. 15 perc után forgassuk át. 
3. Amíg a zöldségek sülnek, egy mély salátástálban keverjük össze nagyon alaposan az öntet hozzávalóit. 
4. Amennyiben a zöldségek elkészültek, öntsük azokat az öntetes tálba, és óvatosan keverjük össze úgy, hogy ne törjenek össze. Langyosan tálaljuk. 
5. Ha nem esszük meg az összeset, akkor csak a zöldség egy részét keverjük az öntethez. A maradék 2-3 napig jól eláll a hűtőben, fogyasztás előtt előmelegített sütőben 5-10 perc alatt újra átmelegszik, és olyan lesz, mint frissen.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...