Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-10

Ne féljünk a szénhidrátoktól!

Ne féljünk a szénhidrátoktól!

Manapság divatos rettegni a szénhidrátoktól: aki fogyni akar, igyekszik teljesen kiiktatni őket az étrendjéből. Pedig ez nem helyes, hiszen a szénhidrátokra az egészségünk érdekében szükségünk van. 


A szénhidrátok szerepe nem más, mint testünk energiaellátása. A szénhidrátok a szervezetünk elsődleges és fő energiaforrásai. Ennek hátterében az áll, hogy a zsírral és a fehérjével ellentétben a szénhidrátraktárakhoz a szervezet viszonylag gyorsan és könnyedén hozzáfér.

Fontos tudnunk, hogy az agyunk használja el a testünk energiájának több mint 20 százalékát, tehát ne csodálkozzunk, ha szénhidrátok híján dekoncentrálttá válunk. Emellett a szénhidrátok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az immunrendszer optimális működésében, a véralvadásgátlásában, a megfelelő anyagcsere és hormonháztartás fenntartásában.
 
Egyszerű és összetett szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátok egy-két cukormolekulából állnak, így szervezetünk könnyen és gyorsan nyer belőlük energiát, ezért olyankor érdemes inkább fogyasztani, amikor a szervezetnek gyors energiapótlásra van szüksége, például nagyobb szellemi vagy fizikai megerőltetés és közvetlenül sportolás előtt.. Egyszerű szénhidrátok közé soroljuk például a szőlő- vagy gyümölcscukrot, a cukros üdítőket, a péksüteményeket vagy a hétköznapokban használt asztali cukrot. 
 
Az összetett szénhidrátok több, hosszabb cukormolekulából állnak, ebből adódóan az emésztésük, lebontásuk hosszabb időt vesz igénybe. Ennek köszönhetően stabil és hosszan tartó energiával látják el a szervezetet. Összetett szénhidrátforrás például:

zabpehely,
édesburgonya,
teljes kiőrlésű pékáruk,
barna és bashmati rizs,
hajdina,
köles,
bulgur,
zöldségfélék.
 
A szénhidrátmegvonás tünetei

Nem szerencsés teljesen megvonni magunktól a szénhidrátokat, mert hiányuk esetén jelentős mértékben csökken az energiaszintünk, ennek következtében csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképességünk, ingerlékenyek, motiválatlanok leszünk, illetve állandóan éhesnek érezhetjük magunkat, aminek következtében a nap folyamán több kalóriát fogyaszthatunk. 
 
Mennyi szénhidrátra van szükségünk naponta? 

A napi szénhidrátszükségletünket több tényező határozza meg. Ilyen a nemünk, az életkorunk, a napi aktivitásunk, a testsúlyunk, a magasságunk, az esetleges betegségeink, a hormonális adottságunk, de még a lelkiállapotunk is. Hozzávetőlegesen: a csecsemőknek 16-18 gramm/testsúlykilogram, a kisgyerekeknek 14-16 g/kg, 10 éves kor fölött 13,5 g/kg, a felnőtteknek pedig 5,5 g/kg napi szénhidrátbevitel ajánlott. 
 
Mikor kell számolni a szénhidrátokat?

Ha étrendünk, diétánk megköveteli, hogy bizonyos keretek között maradjunk, akkor mindenképp számoljunk. Ilyen állapotnak számít a gyógyszeresen, inzulinnal kezelt cukorbetegség. Egyéb esetekben, szénhidrátanyagcsere-zavarokban, például inzulinrezisztencia vagy csökkent glükóztolerancia esetén javasolt, hogy az első időszakban számoljunk, de hosszú távon nem kell ilyen szigorúnak lenni. Pár hónap után rutinná válik, és már „ránézésre” látjuk, mennyit ehetünk az adott élelmiszerből, ételből. Szakorvos és dietetikus segítségével állítható be az optimális szénhidrátmennyiség.

Fogyókúra, életmódváltás esetén ugyancsak érdemes a korlátainkat megismerni. A nehézségek leküzdése érdekében nem árt ebben is szakember segítségét kérni, mert egy dietetikus nagyon könnyen, gyorsan be tud vezetni a szénhidrátszámolás rejtélyeibe.

Érdemes még megemlíteni a versenysportot, főként a hosszú távú állóképességi aktivitást, amilyen például a hosszútávfutás, az országúti kerékpározás vagy a közép- és hosszú távú triatlon. Elengedhetetlen a szénhidrátok számolása, egyúttal a szükséges mennyiség pótlása az edzések, versenyek során. A sportolók ebben dietetikus, sporttáplálkozási szakértő és edző segítségét kérik, később pedig saját tapasztalatok alapján is össze tudják állítani az étrendjüket, frissítési tervüket.
 
Fagyizzunk a pékségben!

Ahhoz tehát, hogy jókedvűek, energikusak legyünk és még a sporthoz is legyen erőnk, kell a szénhidrát. Aki kedveli a Bake My Day vadkovászos technológiával készült kenyereit, és vajjal teli, finom péksüteményeit, azok örülni fognak a hírnek, miszerint a Böszörményi úti pékségben már fagyipult is található. Májustól ugyanis itt is elérhetők a KedvesKrém klasszikus ízű fagylaltjai, amelyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges színezékek, ízesítők és térfogatnövelők nélkül. Egyéb újdonságok is történnek a Bake My Day pékség háza táján, hiszen júniusban nyílik legújabb egységük az Attila úton. 

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...