Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-17

A nyár kedvenc alapanyaga, a túró

A nyár kedvenc alapanyaga, a túró

Ahogy melegszik az idő, egyre kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket vagy az émelyítően édes, krémes süteményeket. Ekkor jön jól az álomalapanyag, a túró, amelyből sok könnyű finomságot készíthetünk.


A túró az egyik leghálásabb alapanyag a konyhában, hiszen egyszerű vele dolgozni és remekül ízesíthető: a belőle készült ételek lehetnek édesek, sósak vagy fűszeresek. Arról nem is beszélve, hogy nagyon értékes: többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ráadásul az egyik legjobb fehérjeforrás. A különböző diétákba, fogyókúrás étrendbe is nagyszerűen beépíthető. Az előételektől a főételeken át a desszertekig rengeteg változatban kerülhet az asztalra. 
 
Fűszeres túrókrém

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 1 mk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 csokor petrezselyem, 0,5 csokor metélőhagyma, ízlés szerint só, frissen őrölt bors, késhegynyi őrölt babérlevél
 
Elkészítés:
1. A tehéntúrót villával összetörjük vagy szitán átpasszírozzuk. 
2. A zöldfűszereket felaprítjuk és a zúzott fokhagymával együtt a túróba keverjük. Sóval, borssal, őrölt babérlevéllel és köménymaggal ízesítjük.
3. Egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy az ízek összeérjenek. 
4. Látványosan tálalható és piknikre is jól szállítható, ha a krémet különböző színű, édes vagy csípős paprikába töltjük, jól lehűtjük, majd karikára vágva tálaljuk.
 
Túrós rakott karfiol

Hozzávalók:
70 dkg karfiol, 5 dkg tehéntúró, 5 dkg sonka, 3 dkg sajt, 5 dkg snidling, 1,5 dl joghurt, só ízlés szerint 
 
Elkészítés:
1. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és rózsákra szedjük. Fedő alatt, forrásban lévő sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. 
2. A sonkát és a snidlinget apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. 
3. A túrót összekeverjük a joghurttal és ízlés szerint sóval. 
4. Egy hőálló tálba beletesszük a karfiolt, megszórjuk a sonkával és a snidlinggel, ráöntjük a joghurtos szószt, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük. 
 
Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsa, 1 nagy vöröshagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 1 ek. finomliszt, 2 dl tejföl, só, bors ízlés szerint, 1 kk. fűszerpaprika, 40 dkg csuszatészta, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg tehéntúró
 
Elkészítés:
1. Vágjuk fel a hagymát apró kockára, és süssük az olajon üvegesre. Tegyük rá a pirospaprikát, a sót, a borsot, majd öntsük fel 2 dl vízzel, utána főzzük az alapot 20 percig, aztán tegyük bele az ízlés szerint felvágott haldarabokat. 
2. Kb. 15 percig főzzük. Közben a lisztet keverjük csomómentesre a tejföllel, majd keverjük a harcsához, és együtt is főzzük. 
3. Amíg a hal elkészül, vágjuk kockára a szalonnát és süssük ropogósra. Tegyünk fel egy lábosba vizet, aztán főzzük meg a tésztát. 
4. Szűrjük le és keverjük a szalonnához. Szórjuk rá a túrót és tálaljuk a hallal. 
 
Túrós batyu

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, 25 g vaj, 2 ek. cukor, 1 csipet só, 0,5 zacskó porélesztő 
A túróhoz: 25 dkg túró, 2 tojás, 2 ek. cukor, 1 ek. búzadara, 1 tk. vaníliakivonat, 1 ek. citromhéj, 1 tojás a kenéshez
 
Elkészítés:
1. A tésztához a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a sóval elkevert liszthez öntjük. Beleütjük a tojást, elkeverjük amíg össze nem áll, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig gyúrjuk, amíg sima felületű tésztát nem kapunk.
2. Huzatmentes helyre tesszük, majd letakarva kelesztjük kb. 45 percen keresztül.
3. Közben összerakjuk a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat elkeverjük a túróval, a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal és a darával. A fehérjéket kemény habbá verjük, a túróhoz forgatjuk.
4. Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtjuk, négyzet alakú darabokat vágunk belőle, a négyzetek közepére egy-egy kanál tölteléket teszünk. A négyzet sarkait középen összecsippentjük, jól összenyomkodjuk. Lekenjük egy tojással és 180 fokosra előmelegített sütőben húsz perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...