Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-24

Pikáns ízek, zsírfaló fűszerek

Pikáns ízek, zsírfaló fűszerek

A jó ételnek lelke van, ezt a lelket pedig a fűszerezés adja. A fűszerekkel nemcsak az ételek-italok ízét fokozhatjuk, hanem különböző célokat is elérhetünk velük, ha például szeretnénk a súlyunkat csökkenteni, bátran bevethetjük őket.


Van egy jó és egy rossz hírünk: kezdjük a rosszal. Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt – derült ki a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő és a Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelő szervezésében készített kutatásból. 

A nem reprezentatív kutatás kérdéseire 834 résztvevő válaszolt online, az idén március 24. és április 5. között. A megkérdezettek 44 százalékának változtak a táplálkozási szokásai, 46 százalékuk többet főzött az elmúlt évekhez képest, ugyanakkor több mint 38 százalékuk többet is nassolt. A testsúlynövekedéssel meggyűlt a bajunk: minden harmadik embernek nőtt a súlya, negyedük 2-5 kilóval gyarapodott, míg a megkérdezettek 13 százaléka 6-9 kilogramm pluszsúlyról számolt be.
 
Égjen a zsír könnyedén

És hogy ezek után mi a jó hír? Az, hogy a korlátozások feloldásával a rossz szokásainkat le lehet vetkőzni, és a pluszsúlyt nem csak szenvedve lehet leadni. Ha szeretjük az izgalmas ízű, fűszeres ételeket, akkor könnyű dolgunk lesz, hiszen velük pikánsabbá és zsírégetővé varázsolhatjuk napi menünket. Ne csak a csili jusson eszünkbe, hiszen rajta kívül a fahéj, a sáfrány, a gyömbér, a rozmaring vagy a fekete bors is hasonló tulajdonságú.

Gyömbéres-banános smoothie

A gyömbér elsősorban gyomorerősítő, emésztést javító hatásáról ismert, támogatja a bélműködést és a tápanyagok hatékony felszívódását. Gyulladás- és fájdalomcsillapító, vírusölő, tele ásványi anyagokkal, valamint A-, többféle B-, C- és E-vitaminnal. Szabályozza a vércukorszintet, elősegíti a méregtelenítést, fokozza a nyálelválasztást, a gyomor- és epeváladék kiválasztását, így a fogyásban nagy segítség lehet.

Fahéjjal kombinálva igazán nyerő, ugyanis utóbbi is serkenti az emésztőnedvek termelődését, serkenti az anyagcsere-működést, a benne lévő illóolaj, nyálka- és cseranyag pedig a gyomor- és bélműködésre van jó hatással. Egy ilyen zsírbontó itallal garantáltan jól indul a nap!
 
Hozzávalók:
1 közepes narancs, 1 banán, 0,5 cm gyömbér, 200 ml tej, 1 tk. méz, 1 csipet fahéj 
 
Elkészítés:
1. A narancsot és a banánt megpucoljuk, durvára vágjuk. A gyömbért megtisztítjuk, apróra vágjuk. 
2. Az egészet a tejjel és mézzel egy mixerbe tesszük, majd krémesre dolgozzuk. 
3. Pohárba öntjük, ízlésünknek megfelelően megszórjuk a fahéjjal. 
 
Csilis babsaláta

Ha szeretjük az erőset, ez a babsaláta lesz a kedvenc receptünk! A csili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású. A növény hatóanyaga a kapszaicin, amely erős antioxidáns hatású, így a méregtelenítési folyamatokat segíti. A paprikában található szaponinok stimulálják a szívműködést és csökkentik a koleszterinszintet, ehhez hozzájárul a csili rosttartalma is.
 
Hozzávalók:
50 dkg bab, 30 dkg paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 csípős paprika, 2 vöröshagyma, 1 csipet csilipor, 2 ek. borecet, 3 ek. olívaolaj, 1 csipet só
 
Elkészítés:
1. A babot főzzük meg, közben a zöldségeket daraboljuk fel apró részekre. 
2. Az egészet helyezzük egy nagyobb tálba, alaposan keverjük össze, majd szórjuk rá a csilit és a sót. Ha a hozzávalók összeálltak, beleönthetjük az ecetet és az olajat. 
3. Tálalás előtt kis ideig hagyjuk állni a hűtőben a salátát, hogy az ízek összeérjenek.
 
Sáfrányos rizottó

A sáfrányban több, az egészségünk szempontjából hasznos hatóanyag található. Nemcsak a színe miatt hívják napfényfűszernek, hanem azért is, mert hozzájárulhat a hangulatunk javításához. Mérsékli az étvágyunkat, ezáltal hosszabb távon alkalmazva a súlyfelesleg apadását is segítheti. Egy tudományos kísérlet eredménye szerint azok a nők, akik sáfránytartalmú étrend-kiegészítőket szedtek, sokkal jelentősebb súlyfeleslegtől szabadultak meg nyolc hét alatt, mint placebót kapott társaik.
 
Hozzávalók:
4 ek. vaj, 1 közepes vöröshagyma, 350 g rizottó rizs, 1 dl fehérbor, 5 dl csirkealaplé, 0,5 tk. sáfrány, 120 g parmezán sajt
 
Elkészítés:
1. Két evőkanál vajat felhevítünk egy serpenyőben, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne 3-4 perc alatt. 
2. Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a borral és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog. 
3. Hozzáadunk két merőkanál alaplevet, és alacsony lángon, sűrűn kavargatva főzzük. Amikor a rizs felszívta a folyadékot, akkor pótoljuk, és egészen addig főzzük, amíg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak. 
4. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezán sajtot, a maradék vajat, illetve a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a vaj és a sajt el nem olvad, illetve, amíg a sáfránytól szép színt kap. Azonnal, forrón tálaljuk! 

Ha pedig arra vágyunk, hogy készen kapjuk a tányérunkra a finomságokat, látogassunk el a megújult Larus étterem teraszára, ahol hetente frissülő üzleti menüből, hétvégi családi menüből, illetve állandóan megújuló séfajánlatok közül válogathatunk. „Van mit bepótolnunk!” – üzeni a Larus, és mi abszolút egyetértünk velük!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...