Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-13

A nyár slágerzöldsége, a cukkini

A nyár slágerzöldsége, a cukkini

Nem csoda, hogy ez a zöldségféle a nyári ételek sztárja: a 95 százaléka víz, tehát remekül hidratál, könnyű, egészséges fogások készíthetők belőle, és mivel 100 grammja mindössze 16 kalóriát tartalmaz, a diétázók kedvence is.


A cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született meg. A mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a könnyű, nyári zöldség. Őshazájában már több ezer éve fontos alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik században vált népszerűvé.
 
Hogyan készítsük?

Tápcsatornánk számára laza szerkezeténél fogva könnyen hasznosítható, amelyet nagymértékben befolyásol elkészítésének módja. A legtöbb esetben a cukkinit fiatalon, zsengén érdemes leszedni, amikor a hossza még nem éri el a 20 cm-t. Akár 90 cm-re is megnőhet egy-egy termés, de ekkor már túlságosan fás, kemény a fogyasztáshoz. 

Jó néhány izgalmas fogás készíthető belőle, például több Hegyvidék kártya elfogadóhely étterem heti menüjében is találhatunk cukkinis finomságokat. Nyersen, grillezve, párolva, fokhagymával, petrezselyemmel, paradicsommal, olívával, vagy csak egyszerűen magában elrágcsálva is finom. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni egy-egy cukkinis fogás elkészítésekor, ezáltal megkönnyítjük az emésztését szervezetünk számára. A legjobb, ha sütőben készítjük el a cukkinis ételeinket vagy ha nyersen fogyasztjuk azokat, például salátaként.

A finomra reszelt cukkini kiváló módja annak, hogyan csempésszünk titokban a család étrendjébe, például a kenyérre kenhető vajkrémekbe egy kis zöldséget. A magját sem kell feltétlenül kidobnunk, meg is piríthatjuk. Apróra vágva belekeverhetjük mártásokba, illetve saláták tetejére szórhatjuk.
 
Cukkinimuffin

Hozzávalók:
50 dkg cukkini, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1 pohár natúr joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. só, őrölt fekete bors, 10 dkg feta sajt
 
Elkészítés:
1. A cukkinit reszeljük le, forgassuk össze a sóval és hagyjuk állni. Az olvasztott vajat habosítsuk fel a tojásokkal, reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a joghurtot, az elmorzsolt fetát, illetve a kinyomkodott cukkinit, majd forgassuk össze. 
2. A lisztet keverjük el a sütőporral és a borssal, aztán ezt is adjuk hozzá a cukkinis masszához. 
3. A muffinpapírokat töltsük meg háromnegyedig a masszával, majd a forma mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. 18-20 perc alatt készre sül.
 
Cukkinis csirkemell

Hozzávalók:
1 cukkini, 2 csiperkegomba, só, bors, kapor, 4 csipet szárított vargánya, 5 dkg füstölt sajt, 2 ek. zabpehely, 2 tojás, 1 tk. zsemlemorzsa, 10 szelet bacon, 1 csirkemellfilé
 
Elkészítés:
1. A megmosott cukkinit (héjastól) és a gombát lereszeljük. Megszórjuk kétcsipetnyi sóval, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomjuk. Ízesítjük borssal, kaporral és a szárított vargányaporral. Belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a zabpelyhet és a tojásokat, utána alaposan elkeverjük. 
2. Egy tepsit kiolajazunk és meghintjük zsemlemorzsával, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy fedjék egymást a szeletek. Ezután beleborítjuk a cukkinis masszát. Sorban a tetejére rakjuk az apró darabokra vágott, sózott csirkemellet, és a masszába nyomkodjuk. Végül ráhajtjuk a baconszeleteket úgy, hogy fedje a masszát. 
3. Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk, és alsó-felső sütésen kb. 40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 10-15 perc alatt készre sütjük. 
 
Cukkinis-csokis brownie

Hozzávalók:
1 közepes zsenge cukkini, 2 bögre búzaliszt, 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor, csipet só, 1/2 bögre étolaj, 1,5 bögre kristálycukor, 10 g vaníliás cukor, 1 kk. szódabikarbóna, 2 kk. citromlé, 150 g magasabb kakaótartalmú étcsokoládé 

Elkészítés:
1. A sütőt bekapcsoljuk melegedni, lehetőség szerint alsó-felső sütésen, 180 fokra. Előkészítjük, kimérjük a hozzávalókat. 
2. Az alaposan megmosott cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet elvegyítjük a kakaóporral és a sóval. 
3. Mixerrel keverjük krémes állagúvá az olajat a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztes keveréket is, majd keverjük jó alaposan össze.
4. Szórjuk a keverékhez a szódabikarbónát, csorgassuk rá a citromlevet, aztán miután felhabzott, ezekkel is kavarjuk jól össze. 
5. Ezután forgassuk a masszába a reszelt cukkinit is. Tegyük félre, amíg felolvasztjuk a csokoládét, addig a cukkini kiereszti a benne lévő nedvességet. 
6. Olvasszuk meg az étcsokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz felett, utána keverjük bele a masszába. 
7. Öntsük a masszát egy kisebb, sütőpapírral ellátott tepsibe, a tetejét egyengessük el, majd toljuk be az előmelegített sütő középső részébe. Süssük a brownie-t kb. 25-30 percig, aztán hagyjuk a sütőben kihűlni.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...