Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-20

Nyár a konyhában – Hűsítő ételek, italok

Nyár a konyhában – Hűsítő ételek, italok

Amikor negyven fok körül jár a hőmérséklet, arra vágyunk, hogy ételeink és italaink is hűsítők, hidratálók legyenek. Nem akarunk a melegben hosszasan időzni a konyhában, inkább főzés nélkül, egyszerűen összedobható fogásokat tálalnánk a családnak.


Amilyen nehezen indult be a tavasz, olyan elemi erővel robbant be a nyár, és vele a szinte kibírhatatlannak tűnő hőség. Amikor jó időre vágytunk, nem éppen a tartós hőhullámra gondoltunk. 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy listát készítettek arról, hogyan tehetjük elviselhetőbbé a kánikulát, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra.

Igyunk bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!

Tudatosan alakítsuk ki folyadékfogyasztási szokásainkat: napi tevékenységünkbe iktassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használjuk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

Fogyasszunk vizet és különböző ásványvizeket!

Díszítsük, ízesítsük italunkat színes jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszunk le jégkockának, és ezeket tegyük a hűsítő italba. Ügyeljünk arra, hogy az ital ne legyen túl hideg!

Oltsuk a szomjunkat limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítsük a vizet.

Főzzünk gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtsük be, és már kész is a jeges tea.

Forró leves helyett jólesik egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítsük, tejszín helyett natúr joghurttal tegyük krémesebbé! 

Ha zöldségre vágyunk, idényzöldségekből is készíthetünk hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborka-, sóska- vagy paradicsomlevest.

Desszertként együnk friss gyümölcssalátát! A jó érett gyümölcs mellé már ne adjunk cukrot.

Ha strandra, vízpartra megyünk, mindig legyen a hűtőtáskában elegendő mennyiségű folyadék.

Gondoskodjunk a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. A kicsik hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínáljuk őket rendszeresen innivalóval!

Ne feledkezzünk meg az idősebb családtagokról sem! Idősebb korban a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlásra.

Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.

Köretként a friss zöldségeket, salátákat részesítsük előnyben.
 
Epres jégkása

Hozzávalók:
400 g friss eper, 3 ek. friss citromlé, 2-3 ek. méz (vagy bármilyen más édesítő) 8 marék zúzott jég (kb. 100 g/marék), néhány szem friss eper a díszítéshez 
 
Elkészítés:
1. Az epret megmossuk, levágjuk a leveleit, a turmixgépbe tesszük a citromlével és a mézzel együtt, majd leturmixoljuk. 
2. Belerakjuk a jeget, és 2-3 percig zúzzuk. 
3. Végül 2 dl-es poharakba töltjük, és friss eperrel díszítve szervírozzuk.

Őszibarack-krémleves kecskesajttal

Hozzávalók:
1 kg érett őszibarack, ½ csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília, só, 2-3 dl tej, 1 ek. görög joghurt, víz, citromlé 
A levesbetéthez: 1-2 ek. vaj, zsályalevelek, szárított csilipaprika, 1 dl édes fehérbor, 2 őszibarack, kecskesajt ízlés szerint 
 
Elkészítés:
Az őszibarackokat meghámozzuk és a magok nélkül tumixgépbe dobáljuk őket. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy csipet sóval. 
Adunk hozzá tejet, görög joghurtot, és zúzunk rajta egy nagyot. Ha hígabban szeretjük, egy kevés vízzel lazíthatunk az állagán és még citromlével is megbolondíthatjuk. Ezt követően hűtőbe tesszük.
3. Egy forró serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beledobjuk a friss zsályaleveleket és a morzsolt csilipaprikát. Kicsit megpirítjuk és meglocsoljuk őket a fehérborral. 
4. Amikor újra felforrt az egész, beledobjuk a kockára vágott friss barackot és jól átforgatjuk.
5. A hideg levesre halmozzuk a zsályát, a csilit és a barackkockákat, végül friss kecskesajtot morzsolunk az egészre.
 
Mediterrán tonhalsaláta
 
Hozzávalók:
1 doboz konzerv tonhal, 20 dkg madársaláta, 10 koktélparadicsom, 1 konzerv csicseriborsó, 1 lime
 
Elkészítés:
1. A madársalátát tegyük a salátástálba. A paradicsomot vágjuk negyedekbe, és mehetnek a salátához. 
2. A tonhal levét öntsük le, a halat morzsoljuk a salátástálba. 
3. A csicseriborsót bontsuk fel, majd a konzerv szintén mehet a salátára.
4. Végül az egészet locsoljuk meg a lime levével, aztán keverjük össze alaposan.
 
Szilvás-fahéjas kókuszgolyók

Hozzávalók:
1 csésze aszalt szilva, ½ csésze mandula (néhány órára vízbe áztatva), ½ csésze kókuszreszelék, ½ csésze zabpehely, 1 tk. fahéj, kókuszreszelék a golyók bevonatához

Elkészítés:
1. Egy konyhai robotgép segítségével turmixoljunk össze minden hozzávalót. 
2. A kapott tésztából formázzunk golyókat, és forgassuk kókuszreszelékbe. 
3. Hűtsük a golyókat néhány órán keresztül, vagy akár egész éjszakán át a hűtőben.
 
Ha pedig szívesen kimozdulnánk egy meleg júliusi estén, látogassunk el a Fióka étterembe. Üljünk ki városmajori park lombjai között meghúzódó étterem árnyas teraszára, és rendeljünk szezonális fogásokat: akár a bivalymozzarellát választjuk bazsalikomos paradicsomsalátával, akár a peri-peri garnélasalátát mangóval, korianderrel, garantáltan elégedettek leszünk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...