Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-03

Milyen torta és sütemény dukál esküvőre, lagzira?

Milyen torta és sütemény dukál esküvőre, lagzira?

Az öt és félmilliomodik beoltott után jelentősen enyhültek a járvány miatt bevezetett szigorú szabályok. A korlátozások feloldásának hatására sok várakozó pár számára érkezett el a pillanat, hogy végre barátai és családja előtt megünnepelje szerelmét. Megkezdődött az esküvők, lakodalmak szervezése és az esküvői torták, sütemények rendelése.


A csók után következő legédesebb pillanat, amikor a frissen házasodott pár közösen szeleteli fel az általuk kiválasztott esküvői tortát. Nem véletlen, hogy az esküvő és lagzi megálmodásánál sok időt töltenek el annak a kitalálásával, milyen is legyen esküvői tortájuk, ami közös életük jelképe egyben.

Az esküvői torta mellett fontos a kísérőtorták, -desszertek illetve az ilyenkor elmaradhatatlan sós és édes aprósütemények kiválasztása, megrendelése is. Választhatunk különleges kivitelű vendégváró aprósüteményeket, amelyekkel felejthetetlenné tehetjük vendégeink számára az esküvőnket, és amelyek szerelmünk apró jelképei egyben, nem utolsósorban pedig nagyszerűen mutatnak az asztali dekoráció részeként. Manapság köszönőajándékként is egyre gyakoribb a különleges dobozkákba csomagolt sütemény-összeállítás.
 
Az esküvői torták

Az esküvői torta uralkodó színe még mindig a fehér vagy a fehér sötétebb, illetve tört árnyalatai. A torta kísérőszínét általában a menyasszonyi ruha, a csokor, a teríték vagy az étterem dekorációjának árnyalata határozza meg. 

Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk meg, érdemes egy kis cukrásztechnikai segítséget is igénybe venni. A Major cukrászda szakértő cukrászai azt javasolják, hogy az esküvői torta rendelésénél fontoljuk meg a következőket.

Gondoljuk végig, hogy a torta 

1. hány szeletes,
2. milyen ízesítésű legyen,
3. mivel legyen burkolva,
4. milyen legyen a formája.

A fenti tényezők nem értelmezhetők különállóan, hanem hatnak egymásra:

Nem minden típusú torta burkolható marcipánnal vagy néz ki jól a ma divatos meztelen (naked) tortaként. 

Nem minden típusú torta bír el állvány nélkül egy másik tortát vagy szállítható az ország másik végébe autóval. 

Egy esküvői torta esetén a maximális szeletszám 80. Ugyanakkor lehet ugyanazon díszítéssel kiegészítő tortákat rendelni, akár az ételérzékenységek figyelembevételével is.

A torta szeletára a bonyolultságtól függ, attól, hogy burkolt-e, illetve a kiegészítő díszítéstől, például virágtól.
 
A sós és édes sütemények

Amikor esküvőszervezésről van szó és megkezdődik az egyeztetés, hajlamosak vagyunk inkább az esküvői tortára koncentrálni, holott fontos a süteményrendelés is. Utóbbinál meglepő lehet, hogy milyen sok mindent végig kell gondolni, illetve milyen könnyű kifelejteni valamit. Nézzük, melyek ezek a szempontok!

1. Mindenképpen fel kell mérni, és a sütemény rendelésekor észben kell tartani, hogy milyen ételérzékenysége van a vendégsereg tagjainak. Választhatunk a glutén-, a laktózmentes vagy éppen a vegán finomságok közül is, nem kifelejtve a klasszikus tortákat, sütiket. Nem feltétlenül gondolnánk például, hogy az Eszterházy-torta gluténmentes, hiszen nem tartalmaz finomlisztet, és piskótájának állagát a frissen darált dió adja.

2. A másik tényező, amire gondolnunk kell a süteményrendelésnél, a házasságkötés és az utána következő átmeneti helyzetek. Várakozunk, hogy megkezdődjön a szertartás, várakozunk, amíg zajlik a gratuláció vagy a fotózás, várakozunk, amíg mindenki megtalálja a helyét stb. Egy esküvőn sok olyan pillanat van, amikor a vendégsereg csak úgy beszélget, keveredik, semmit nem csinál. Amikor süteményt rendelünk, mindenképpen érdemes gondolni ezekre a helyzetekre, és a helyszínhez, az évszakhoz illő finomságokat rendelni, édes-sós aprósüteményt vagy akár a manapság nagyon divatos fagylaltot. 

3. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egy esküvőn nagyon sok a finomság. Figyeljünk arra, hogy ne legyenek hatalmasak a sütemények, hanem inkább sokféle, apróbbra szelt édességet kínáljunk, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Ehhez remek a gyümölcsös csokimousse, a körtés karamellsüti, a svéd mandulatorta vagy a roppanós málna-, illetve passiós szelet.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...