Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-10

10 perces ételek – Gyorsan finomat!

10 perces ételek – Gyorsan finomat!

Akár a nyári szabadság idején, akár az év bármelyik szakában előfordulhat, hogy nincs időnk, energiánk sokat időzni a konyhában. Ilyenkor jönnek jól azok a félkész termékek, amelyek segítségével gyorsan finom fogásokat varázsolhatunk az étkezőasztalra.


Hiába gyorsult fel a világunk, ez nem jelentheti azt, hogy az élelmiszereinknek és az étkezési szokásainknak is romlania kellene: az új generációs instant ételek tökéletes megoldást nyújtanak az egészséges, laktató és finom élelmet kereső emberek számára. Ezekben a fogásokban nincsenek ízfokozók, tartósítószerek, és más, rejtett adalékanyagok. Akár reggelire vagy tízóraira keresünk valamit, akár levest vagy főételt ennénk, a Nekedterem oldalán – ahol külön menüpontot szenteltek a 10 perc alatt elkészíthető ételeknek – megbízható termelőket találunk. Ezek egyike a Hridaya Farm. (A hridaya szankszrit nyelven szívet jelent.)
 
A farm története

„Sokévnyi budapesti élet után, 2014-ben úgy döntöttünk, hogy itt az ideje a változásnak, elég volt a mókuskerékből, elég volt a műanyagízű zöldségekből és gyümölcsökből, elég volt mindenből, ami nem igaz!

Nagy feladat előtt álltunk, tudtuk, hogy az utunk nem lesz könnyű, de tudtuk azt is, hogy a célunk megér minden nehézséget és erőfeszítést, így hát vásároltunk egy tanyát Lajosmizse mellett, amin semmi sem volt, csak egy kis erdő némi szántófölddel, és a semmiből építettük fel ezt a birodalmat, a saját kis játszóterünket, ahol a magunk urai vagyunk, és ahol hiába kell sokkal többet dolgozni, mint a városban, a célunk és a szabadságunk mindenért kárpótolt. Ott termelünk meg mindent, amit különleges termékeink elkészítéséhez használunk, így garantálva a lehető legjobb minőséget.”

A farm alapelvei

A Hridaya Farmon nem használnak vegyszereket, több hektáron organikusan, biodinamikusan gazdálkodnak. Megkeresték azokat a módszereket, amelyekkel a legjobb ízt, a magas terméshozamot, a legjobb beltartalmi értéket tudják elérni, amelyekkel a növényeket hatékonyan meg tudják védeni a kártevőktől, és biztosíthatják számukra, hogy a szükséges tápanyagokat időben megkapják, megelőzve ezzel a hiánybetegségeket. A nagyüzemi mezőgazdaság által használt káros, kizsákmányoló módszereket teljesen mellőzik, a vetőmagjaik is a sajátjaik. 

A környezet védelme kiemelt fontosságú számukra, ezért nemcsak arra törekednek, hogy a gazdálkodásuk során ne keletkezzen hulladék, hanem a termékeik gyártása során sem, hiszen mindent komposztálnak – a leveseik, zabkásáik csomagolása is éppen ezért lebomló.

Törekednek a karbonsemlegességre, ezért úgy tervezték meg a készételeiket, a lekvárjaikat, hogy a szállításuk is a lehető leggazdaságosabb legyen: egységnyi terméket kisebb járművel tudnak szállítani, kevesebb üzemanyagot használva. 

A farmon minden a maga idejében terem, kivárják, amíg elérkezik a szezonja. Nincs paradicsom decemberben és eper februárban. Ennek köszönhetően a növényeik íze, illata, vitamin- és ásványianyag-tartalma, egészségre gyakorolt jótékony hatása éppen a legjobb, legtökéletesebb. 

A gazdaságban és az üzemben is hárman tevékenykednek: a mag elültetésétől a levesek, zabkásák, lekvárok, ételízesítők, aszalványok, zöldség- és gyümölcsporok, az aszalt paradicsom elkészítésén át a termékértékesítésig mindent maguk végeznek.

Miben különböznek a hagyományos instant levesektől a Hridaya Farm levesei? 

A tanyán organikusan termesztett alapanyagokat egyedülálló módon, 38 fokon aszalva szárítják, majd hozzáadják a fűszereket, és porítva a csomagolásba töltik. Ennek köszönhetően a zöldségek eredeti beltartalmi értéke (vitamin, ásványi anyag, enzimek) maradéktalanul, 100 százalékban megőrződik. 
 
Ha szimpatikusnak és követendőnek érezzük alapelveiket, illetve fontos számunkra az egészségünk, jó néhány termékük közül választhatunk, ha pedig kedvet kaptunk a sütéshez-főzéshez, készítsük el finom tortájukat. Íme, a recept!

A Hridaya Farm cukkinis répatortája 

Hozzávalók:
12,5 dkg kókuszliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csomag foszfátmentes sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 kávéskanál fahéj, szegfűszeg, 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy egy csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 30 dkg barna nádcukor vagy ennek megfelelő méz (érdemes az egyéni ízlésünket és a répa édességét figyelembe venni), 1 dl olívaolaj, 30 dkg reszelt cukkini, 30 dkg finomra reszelt sárgarépa, 15 dkg finomra reszelt dió 

Elkészítés:
1. 180 fokra melegítsük elő a sütőt. 
2. Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy tálban, egy másik edényben pedig a tojásokat verjük fel a cukorral, a fűszerekkel és az olajjal egészen addig, amíg sűrű, habos állagot kapunk. Ehhez tegyük hozzá a kinyomkodott cukkinit, a sárgarépát és a diót. 
3. A kapott masszát óvatosan, lazán forgassuk össze a sütőporos liszttel. 
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, és kb. egy óráig hagyjuk sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e. 
5. Ha kihűlt, a tetejére tehetünk cukros mázat (mascarponét vagy más natúr sajtkrémet keverjünk habosra porcukorral), és szórjuk meg reszelt dióval.
6. Tetszés és ízlés szerint szórjunk mellé gyümölcsöket.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...