Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-12

Melegszendvics, ami egy főétellel is felér

Melegszendvics, ami egy főétellel is felér

A ropogósra sütött, finom hozzávalókkal megpakolt, olvasztott sajttal megbolondított melegszendvics nyáron egy főétkezést, azaz egy ebédet vagy egy vacsorát is kiválthat. Talán nem is gondolnánk, de a melegszendvics egy véletlennek köszönheti a születését.


A szendvics feltalálója egy angol úr, John Montague, a IV. Earl of Sandwich, vagyis a Sandwich nevű angol kikötőváros grófja volt. Ez a férfi a 18. század vége felé élt, és arról volt nevezetes, hogy nagyon szeretett kártyázni. John Montague kényelmetlennek találta, hogy amikor megéhezik, a kártyaasztaltól fel kell kelnie és átmenni az ebédlőbe. Ezért azt az utasítást adta a konyhai személyzetnek, hogy egy kenyérszeletre pakoljanak úgy mindenféle finomságot, hogy azt kártyázás közben is kényelmesen megehesse. A szendvics olyan praktikus fogásnak bizonyult, hogy Európa-szerte elterjedt és kedveltté vált.
 
A franciák találták ki

Ha azt hinnénk, hogy adta magát a lehetőség, hogy a szendvicsből melegszendvics legyen, tévedünk. A melegszendvics megszületéséhez ugyanis 1910-ig kellett várni.

A legenda szerint a Párizsban dolgozó francia építőmunkásoknak köszönheti születését, akik az ebédjüket véletlenül a kályhán felejtették. Legnagyobb meglepetésükre az egyszerű szendvicsük sokkal finomabb lett, hiszen melegen a sajt megolvadt, a kenyér pedig megpirult. Nem is kellett sok, a melegszendvics, amely a Croque Monsieur nevet kapta, felkerült a francia kávézók kínálatába.

A franciák az eredeti változathoz briósszerű fehér kenyeret (és semmiképp sem sima toastkenyeret) használnak, amit előre megpirítanak, és minden oldalról alaposan megvajaznak. A két szelet kenyér közé főttsonka-szeletek, fűszeres dijoni mustár, valamint sok-sok sajt kerül. A szendvicset sűrű besamelmártással borítják, majd reszelt sajtot szórnak a tetejére, végül serpenyőben vagy sütőben aranybarnára sütik. 

Ismert más változat is, tehetünk rá tükör- vagy buggyantott tojást is. A tükörtojáskalapos verziót Croque Madame-nak, a könnyedebb, hús nélkül készültet pedig Croque Mademoiselle-nek nevezik.
 
Croque Monsieur

Hozzávalók:
8 szelet kenyér, 4 szelet sonka, 8 szelet Gruyère sajt, 5 dkg vaj, 1,5 tk. liszt, 3 dl tej, 1 tojás, 1 tk. dijoni mustár, 8 szelet ementáli sajt, só, bors, szerecsendió
 
Elkészítés:
1. Sűrű besamelmártást készítünk: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá. 
2. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját. 
3. A kenyérszeleteket világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd megkenjük a besamellel, 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk a kenyerek felére, aztán a maradék kenyérszeleteket rájuk borítjuk, kicsit lenyomkodjuk, a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt, majd 1-1 ementáli sajtot teszünk a szendvicsekre.
4. A maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük.
5. Azonnal tálaljuk, salátát is kínálhatunk hozzá, ha gyors főfogásnak szánjuk.
 
Nyitott és zárt melegszendvicsek 

A nyitott melegszendvicsek alapja egy szelet péksütemény vagy kenyérféle. Ezt megkenhetjük vajjal, esetleg kevés tejföllel elkevert mustárral, majonézzel, olasz fűszerkeverékkel elkevert paradicsomszósszal, vagy akár fűszeres, magunk gyártotta sajtkrémmel, halkrémmel, illetve tojáskrémmel is. Erre kerülhet szeletelt vagy reszelt sajt, sonka, húsos szalonna, az ízlésünktől függően. A sor szezontól és a hűtőszekrényünk, kamránk tartalmától függően hosszan folytatható. Egy gazdagabb fűszeres krémmel megrakott szendvics mehet is a forró sütőbe, a tetejére pedig biggyeszthetünk félbevágott olajbogyót, megszórhatjuk friss vagy szárított zöldfűszerekkel, további reszelt sajttal.

A melegszendvicsek másik nagy csoportjába a zárt szendvicsek tartoznak, amelyeknél két szelet kenyérféle, esetleg torillalap közé pakolunk mindenféle finomságot. Ezek hozzávalói, a sajt, a sonka, a vaj és adott esetben a tojás szinte minden hűtőszekrényben megtalálhatók. Átsüthetjük sütőben vagy serpenyőben, illetve vajon is. Ha tortilla rejti a finomságokat, akkor forró sütőben célszerű megpirítani.

A töltelék itt is sokféle lehet: apróra darabolt maradék sült csirke, paradicsom, sajt, kukorica, de magunk készítette krémek is kerülhetnek bele. Ha akad otthon cukkini, zöldpaprika, padlizsán, ezeket is érdemes előzetesen meggrillezni, aztán a vajjal megkent kenyérszeletek közé rakosgatni, sajttal megszórni, majd úgy átsütni. Ha kedvünk van hozzá, a zöldségeket kakukkfűvel, rozmaringgal is fűszerezhetjük a só és a bors mellett, így még gazdagabbak lesznek az ízek.
 
Toastie a Majorkában

A Majorka kávézó melegszendvicsei toastie-k néven futnak, és igazán ínycsiklandók. A Reuben marhaszegyet, savanyú káposztát, ementálit és koktélszószt tartalmaz, a Céklás, kecskesajtos neve is mutatja az összetevőit, a Tépett húsos ízét pedig csirkecomb, paradicsom, kukorica, hagyma, BBQ-szósz, bacon és cheddar adja. Garantáltan nem maradunk éhen, a toastie-kat ugyanis hasábburgonyával kínálják, de kérhetjük őket friss kevert salátával vagy édesburgonyával is.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...