Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-30

Használjuk ki a nyár utolsó napjait – Zöldséges, gyümölcsös ételek

Használjuk ki a nyár utolsó napjait – Zöldséges, gyümölcsös ételek

Augusztusban, amikor a kert friss zöldségek és napérlelte gyümölcsök sokaságát kínálja, vétek lenne mirelit vagy konzervételekhez nyúlni. Élvezzük azokat az egészséges, könnyű fogásokat, amelyek tele vannak vitaminnal.

Paradicsom, paprika, tök, cukkini, málna, ribizli, őszibarack, dinnye: vég nélkül sorolhatnánk azokat az idényzöldségeket és -gyümölcsöket, amelyek ilyenkor érnek. Annyiféle módon és összeállításban csemegézhetünk belőlük, hogy sosem ununk rá a nyár ízeire!
 
Tojásos lecsó 

Hozzávalók:
5 paradicsom, 5 paprika, 2 pár virsli, kevés olaj, só, bors, 3 vöröshagyma, 5 tojás
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket megpucoljuk és felszeleteljük, a hagymát apró kockára vágjuk. 
2. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, majd azt is dinszteljük egy kicsit, végül pedig a paradicsomot is hozzáadjuk, mindeközben sózzuk, borsozzuk.
3. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. Közben a tojásokat felverjük, aztán a megfőtt virslis lecsóhoz adjuk. Addig főzzük, amíg a tojás megfő. Friss kenyérrel tálaljuk. 
 
Kapros tökfőzelék grillkolbásszal

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök, só, 1 fej vöröshagyma, 1 t. v. paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 10 dkg vaj, 2 ek. tejföl, bors, 1 ek. almaecet, 1 csokor friss kapor, 20 dkg grillkolbász, friss rozmaring, 1 tk. füstölt paprika 
 
Elkészítés:
1. A kapros tökfőzelék elkészítéséhez a gyalult tököt 1 liter forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk és 2-3 percig főzzük. A tököt leszűrjük, a főzővizet félretesszük. 
2. Az apróra vágott vöröshagymát, a t. v. paprikát és a fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk. Felöntjük 2 dl főzőlével, és 10 percig főzzük. Ha megfőtt, egy botmixerrel pürésítjük, majd 5 dkg hideg vajat és 2 ek. tejfölt adunk hozzá, aztán tovább turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint almaecettel is ízesíthetjük. Ha kell, egy kis főzőlével hígítjuk. 
3. A friss kaprot apróra vágjuk, aztán a tökkel együtt a pürésített alapba helyezzük, forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről. 
4. A grillkolbászt megszurkáljuk és egy kevés olívaolajon megsütjük. A sütés vége fele friss rozmaringot szórunk mellé.
 
Cukkinis-gombás palacsinta

Hozzávalók:
2 ek. cukkini, só, 2 ek. csiperkegomba, 2 tojás, 2 ek. tönkölybúzaliszt, petrezselyemzöld, kapor, 1 dl tej, ásványvíz, 1 tk. olaj
 
Elkészítés:
1. A reszelő durva fokozatán lereszeljük a cukkinit, megsózzuk, majd 5-10 percig állni hagyjuk. A gombát is lereszeljük. 
2. A tojásokat habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Belerakjuk a kicsit kinyomkodott cukkinit, a reszelt gombát és az apróra vágott zöldfűszereket. Elkeverjük, majd hígítjuk a tejjel, egy kevés ásványvízzel, és beletesszük az olajat. 
3. Olajon a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, majd minden palacsintát papírtörlőre szedünk, hogy leitassuk a felesleges olajat. Ízlés szerint sajttal, fokhagymás tejföllel vagy körözöttel töltjük.
 
Gyümölcssaláta sárgadinnyébe töltve

Hozzávalók:
1 nagyobb sárgadinnye, 20 dkg szeder, 20 dkg ribizli, 20 dkg áfonya, 2 alma, 2 banán, 1 citrom, 1 evőkanál méz, 1 csokor menta
 
Elkészítés:
1. A sárgadinnyét kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk, a belsejét kiszedjük karalábévájóval és félretesszük. 
2. A banánt megpucoljuk, és az almával egyforma nagyságú darabokra vágjuk. Összekeverjük a megmosott, lecsepegtetett ribizlivel, áfonyával, szederrel. 
3. A gyümölcssalátát visszatöltjük a dinnye héjába. 
4. A dresszinghez összekeverjük a mézet, a citrom levét és az apróra vágott mentát. Hígíthatjuk kevés vízzel, majd meglocsoljuk vele a gyümölcsöket. 
5. Lefóliázzuk, aztán a hűtőbe rakjuk legalább két órára.
 
Ha pedig egy kis kikapcsolódásra vágyunk, üljünk ki valamelyik Hegyvidék kártya elfogadóhely étterem teraszára, élvezzük a balzsamos meleget és a finomabbnál finomabb ételeket-italokat!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...