Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-09

Melyik a leghatásosabb kávé?

Melyik a leghatásosabb kávé?

Azok, akik ragaszkodnak a reggeli kávéjukhoz, hogy felfrissülve kezdjék a napot, biztosan kíváncsiak arra, hogy a sokféle módon elkészített fekete ital közül melyik a leghatásosabb.

A sok kávéimádó különböző okok miatt issza a feketét. Vannak, akik az ízét szeretik, vannak, akik a hozzá kapcsolódó reggeli rituálét, amelyben egyedül lehetnek a gondolataikkal, de a legtöbben azok vannak, akik a hatásáért fogyasztják. A koffeinfüggők el nem indulnának a munkába úgy, hogy ne hörpöljék fel a megszokott adagjukat. Ők azok, akik szinte felébredni is képtelenek a reggeli koffeinadag nélkül, és igazán morcosak lesznek, ha elfogy otthonról a pörkölt finomság.

Élénkítő hatása régóta közismert

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a guava nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és ő említette A kontinens című munkájában.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentőszerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára.

Az eszpresszó a nyerő!

A brewsmartly.com kutatói átfogó felmérést készítettek arról, hogy melyik a leghatásosabb kávé, hiszen ezt a frissítő fekete italt rengeteg variációban ihatjuk, kezdve az eszpresszótól egészen a habos-krémes, jéghideg csodákig.

A 4250 fővel készült kutatás során megkérték a résztvevőket, hogy végezzenek el a reggeli kávé előtt és után is néhány rövid feladatot, határidőre. Azt is meghatározták, milyen kávét igyanak, így a feladatsor kiértékelésekor pontos képet kaptak arról, melyik fekete után dolgozott leghatékonyabban az agy. Ki is derült, hogy melyik kávé serkenti a legjobban az agyműködést: az eszpresszó 80 százalékkal növelte a résztvevők teljesítményét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kávé előtt általában a tíz feladatból ötöt tudtak megcsinálni a résztvevők, a kávé után pedig kilencet. Ez igazán figyelemreméltó különbség!

A második helyen a hagyományos, kis adag fekete kávé végzett 75 százalékos teljesítménynövekedéssel, a harmadik helyen pedig a jeges kávé 67 százalékkal.
Érdekes, hogy mindenki kedvence, a kapucsínó és a tejes hosszú kávé gyengén muzsikált: mindössze 17-25 százalékot dobott a teljesítményen. Úgy látszik, a nagyobb mennyiségű tej nem segít felpörgetni a koncentrálóképességet.

A jó hír azoknak, akik a Hegyvidéken szeretnék kiváló minőségű olasz kávéval indítani a napot, hogy több Hegyvidék kártya elfogadóhelyen megihatják azt a bizonyos hatékonyságnövelő eszpresszót (és persze kapucsínót, melange-ot vagy számtalan változatot attól függően, mihez van kedvük), és még otthonra is vásárolhatnak darált vagy szemes csomagolt kávét.

Kávélimonádé a különlegességek kedvelőinek

Ha pedig szeretnénk még tovább menni ezen az úton, kóstoljunk egy igazán extravagáns italt, a kávélimonádét, ami különösen kánikulai reggeleken remek napindító. Szuperfinom, frissít, élénkít.

Hozzávalók:
1 adag vagy dupla adag eszpresszó, jég, friss citrom, narancs, lime, gyümölcsszirup, mentalevél

Elkészítés:
1. Egy nagyobb pohárba préseljük össze a megmosott és cikkekre vágott citromot, narancsot, lime-ot.
2. Adjuk hozzá a gyümölcspürét vagy -szirupot, tegyük tele a poharat jéggel. Ha van rá lehetőségünk, akkor tört jeget használjunk.
3. Öntsük rá a kávét és végül szódával, ásványvízzel vagy akár különböző gyümölcslével feltölthetjük a poharunkat. Ínyencek tonikkal is felönthetik, így lesz tökéletes, egyedi ízkompozíció.
4. Díszítsük mentalevéllel, ami kellemes illatot és frissességet ad az italnak.
5. A kávé íze harmonizál a bogyós és a trópusi gyümölcsökkel is, érdemes ezért kipróbálni különböző ízesítéseket, saját ízlés szerint.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...