Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-14

Lédús és napérlelte: kóstoljunk zamatos körtéket!

Lédús és napérlelte: kóstoljunk zamatos körtéket!

Bár hazánkban mindig is az alma számított az első számú gyümölcsnek, a körte is népszerű. Nem csoda, hiszen jó ízű, antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag gyümölcs, amelynek rengeteg fajtája létezik, a savanykásabbaktól az édesekig. 


A körte a világ egyik legrégebben ismert gyümölcse. Dokumentumok bizonyítják, hogy már a római gazdák is foglalkoztak a körte nemesítésével, és mivel a körte jól tárolható és szállítható, értékes árucikke volt az ókori világ kereskedelmi útvonalainak. A mai napig közkedvelt, napjainkban világszerte több mint 4000 fajtája ismert.
 
Egészségünkre is jó hatással van

Szívvédő:
A körte nagyon rostdús gyümölcs, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. Kutatások kimutatták, hogy a rostfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet. Szakértők arról is meg vannak győződve, hogy rendszeres fogyasztásával felére csökken a stroke esélye. A szívet azért is óvja, mert kvercetin van benne, ami mérsékli a vérnyomást.

Gyorsítja az emésztést:
A körtében lévő rostok nem csak a szívnek tesznek jót, az emésztőrendszernek is, hiszen az egyik legjobb salaktalanító gyümölcs hírében áll. Kimossa a szervezetből a méreganyagokat, meggyorsítja az emésztést, ezáltal segít a fogyásban is. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a vastagbélrák kialakulását is a minimálisra redukálja.

Jó a cukorbetegeknek: 
Mivel gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe, az egyik legjobb csemege azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek. A szervezet lassan emészti meg a benne lévő tápanyagokat, így elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint, vagyis kontroll alatt lehet tartani a vér glükózszintjét. Édes íze miatt pedig az édesség utáni sóvárgást is megelőzheti.

Harcol a rák ellen:
A körtében rengeteg C-és K-vitamin rejlik, de egy ásványi anyagban, a rézben is bővelkedik – ennek köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök, így a rák kialakulása ellen. Egy körte a napi szükséges C-vitamin mennyiségének 11, a réznek pedig 9 százalékát tartalmazza.
 
Hogyan együk-igyuk?

A körtét fogyaszthatjuk nyersen, kompótként hozzáadott cukor nélkül, pürésíthetjük, ivólevet turmixolhatunk belőle, de gyümölcsleveseinket is feldobhatjuk vele. A Nekedterem oldalán találhatunk jellegzetes ízű Vilmos körtét, Alexander körtét, de rendelhetünk körtelét, vaníliás körtelekvárt, biokörtebefőttet vagy körtepálinkát is. 

Rozmaringos sült körte

Hozzávalók: 
6-8 körte, 3 szál rozmaring, 4 ek. olívaolaj, felete bors
 
Elkészítés:
1. A körtéket vágjuk kétfelé, majd a magházukat teáskanál segítségével vájjuk ki. 
2. Tegyük őket egy sütőpapírral borított tepsire, csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá fekete borsot, és tépkedjük rá a rozmaring levelét. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk morzsolt, szárított fűszert is.
3. Rakjuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 25 percig. Akkor a legfinomabbak, amikor a körtékben lévő cukor karamellszínűre pirul.

Körtekrémleves

Hozzávalók:
4 körte, 4 ek. méz, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 mk. gyömbér, 1 tk. fahéj, 4 szegfűszeg, 2 dl tejszín, víz
 
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg a körtéket, majd távolítsuk el a magházat. 
2. Ezután kockázzuk fel és csepegtessük meg a citromlével. A mézet óvatosan kezdjük el karamellizálni, aztán adjuk hozzá a feldarabolt körték felét, keverjük össze, és annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint fűszerezzük meg, reszeljük rá a citromhéjat, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Ez után kb. 10-15 percig főzzük, vegyük le a tűzről és pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, utána pedig forraljuk fel.
3. A pudingport a tejszínnel együtt keverjük simára, és állandó keverés mellett öntsük a levesbe, majd tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, aztán főzzük pár percig. Kihűlve tálaljuk.
 
Mandulás körtetorta

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1-2 ek. tejföl, fél citrom reszelt héja 0,5 dkg vaníliás cukor, csipet só, 0,25 dkg sütőpor
A töltelékhez: 1 kg körte, 1 kk. fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 ek. cukor, fél citrom leve, 0,5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg szeletelt vagy durvára tört mandula, 2 ek. baracklekvár

Elkészítés:
1. A friss körtét hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, aztán fahéjas, szegfűszeges, cukros, citromos vízben főzzük félpuhára, majd a levéből kiszedve tegyük félre.
2. A tésztához a lisztet a porcukorral keverjük össze, adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze. Adjunk hozzá egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, majd gyúrjuk össze. Ha kell, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, rakjuk a hűtőbe 1 órára.
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát. 
Ha letelt az egy óra, a linzertészta felét nyújtsuk ki, egyengessük a tortaforma aljába, majd 10 percig süssük. Ekkor vegyük ki, vékonyan kenjük meg a baracklekvárral, szórjuk meg mandulával, osszuk el rajta a körtecikkeket, hintsük meg vaníliás cukorral, a maradék linzertésztát pedig burgonyareszelőn reszeljük a tetejére.
4. 40-50 percre tegyük vissza a 180 fokos sütőbe. Az a jó, ha a teteje aranybarnára sül.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...