Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-16

Fogyhatunk vele, és még finom is – A pekándió

Fogyhatunk vele, és még finom is – A pekándió

A pekándió nagyon hasonlít a hazánkban honos dióra, de annál hosszúkásabb, kevésbé tagolt, a csonthéja jóval vékonyabb és simább, eszköz nélkül is feltörhető. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb. Emellett nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.


A pekándió egy Észak-Amerikában honos diófafaj termése, amely az indiánok kedvelt csemegéje volt évezredeken át. Ma már Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban és Dél-Afrikában is termesztik. Minden dióféle közül a pekándió tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását. Több mint 19 vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A-, B- és E-vitamin, illetve kalcium, kálium, mangán, magnézium, foszfor és cink. Ezek többsége hozzájárul az agy megfelelő működéséhez is.
 
Sokféle módon ehetjük

Több előnye miatt egyre többször, egyre több változatban alkalmazzák a gasztronómiában – ma már nem csupán a jellegzetes amerikai pekándiós piték készülnek belőle. Előételek részeként, öntetek, saláták, illetve édes desszertek készítéséhez kiválóan alkalmas. A konyhában való felhasználása sokban hasonlít a hagyományos dióéhoz. Minden egészséges étel részét képezheti, hiszen a kalóriatartalma alacsony.

Finom vajastorta-krémbe keverve, de hús- és sajtszeletek tetején, juharsziruppal tálalva sem ritka. Kandírozva, halak panírjában, csirkesalátában majonézzel és édes bundás kenyér tetején is megszokott, ahogy jalapenós-sajtos mártogatós is készülhet vele, és persze bármire megfelelő, amihez egyébként dió kellene. 
 
Pekándiós pite

Hozzávalók:
A tésztához: 160 g búzaliszt, 110 g vaj, 55 g kristálycukor, 1 csipet só 
A töltelékhez: 55 g vaj, 85 g kristálycukor, 3 ek. akácméz, 1 ek. főzőtejszín (15-20%-os), 2 marék pekándió 
 
Elkészítés:
1. A hideg vajat kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a csipet sót, majd összegyúrjuk a tésztát. 
2. A tészta háromnegyedét belenyomkodjuk a 18 cm átmérőjű formába, a másik egynegyed részt pedig sodorjuk, majd a tészta széléhez illesztjük. 
3. Előmelegített sütőben (170 fokon) 15-20 percig sütjük a tésztát. 
4. Miközben elősütjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben összemelegítjük a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt. Pár percig hagyjuk forrni, majd beleszórjuk a pekándiót. 
5. Amikor elősült a tészta, azaz halvány barna színt kapott, ráöntjük a pekándiós tölteléket és visszarakjuk a sütőbe kb. 20 percre.
 
Meditterán quinoasaláta

Hozzávalók:
2 kápia paprika, 1 padlizsán, 1 cukkini, 3 koktélparadicsom, 1 maréknyi mazsola, zöldfűszerek, só, bors, 1/2 zöldségleveskocka, 1 marék pekándió, 300 g főtt quinoa, 1 citrom héja, 2 gerezd fokhagyma 
A szószhoz: 3 ek. mustár, 1 citrom leve, 3 ek. növényi joghurt, ízlés szerint eritrit 
 
Elkészítés:
1. A kápia paprikát beolajozzuk, és sütőben 200-220 fokon addig sütjük, amíg hólyagos lesz a héja. Ezután tálba tesszük, lefedjük fóliával 20-30 percig, így a héja könnyen leszedhető lesz. Ezután csíkokra vágjuk. 
2. A quinoát megfőzzük egy fél zöldségleveskockával, kétszeres mennyiségű vízzel, ha puha, hozzáadjuk a mazsolát és lefedve hagyjuk. Zöldfűszert adunk hozzá. 
3. A cukkinit, a padlizsánt és a koktélparadicsomot kockára vágjuk, olívaolajjal, apróra vágott fokhagymával, sóval és borssal összekeverjük. Sütőpapírra tesszük, majd magas hőfokon pirulásig sütjük. 
4. Az összes hozzávalót egy tálba rakjuk, durvára vágott pekándiót teszünk hozzá és a citrom reszelt héjával összekeverjük. 
5. Szószt keverünk: a mustár, a citromlé, a növényi joghurt és az eritrit elegyével tálaláskor meglocsoljuk a salátát.
 
Csokoládés pekánkocka

Hozzávalók:
15 dkg vaj, 2 tojás, 30 dkg nádcukor, 2 tk. vaníliaaroma, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg pekándió 
 
Elkészítés:
1. Megolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk kihűlni. 
2. Habosra keverjük a tojásokat a nádcukorral és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a kihűlt vajat, az átszitált lisztet, a sütőport, a felaprított csokoládét, valamint a durvára vágott pekándió kétharmadát, és alaposan összedolgozzuk. 
3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd meghintjük a megmaradt pekándióval. 
4. A 180 fokra előmelegített sütő középső részén 30-35 percig sütjük, hagyjuk hűlni 15 percig, aztán felszeletelve tálaljuk.
 
Ha a pekándiós finomságot készen szeretnénk megkóstolni, üljünk be a Lóvasút épületében található Eber Desszertbe, és rendeljünk egy szelet pekándiós csokoládétortát!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...