Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-06

Kapjunk rá a dióra!

Kapjunk rá a dióra!

Az ősz ezerféle csemegét kínál, ezek egyike a dió. Érdemes megszeretnünk, hiszen több jótékony hatása van egészségünkre.


Talán nem is gondolnánk, de a dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint is tartalmaz, sőt kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink és mangán is bőségesen megtalálható benne. 

Rostforrásként is célszerű gondolnunk a dióra, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával. Már kevés dió rendszeres evésével is csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát. A magas vérnyomás remek ellenszere, de a magas koleszterinszint is csökkenthető segítségével. Kiváló hatással van az agyi erekre is. A kutatások alátámasztják, hogy a dió fogyasztása segíti a memória működését. 

A dióevés jótékony hatásai külsőnkön is megmutatkoznak. A bőr és a haj egészségesebbé válik, sőt, a nemi aktivitás is növelhető a diónak köszönhetően, ráadásul mindez természetes módon. 

Immunerősítésre, fizikai terhelhetőségre is kitűnő választás. A magas energiatartalom biztosítása lehetővé teszi, hogy a fizikai gyengeség megszűnjön. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, és a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. Mikrotápanyagai erősebbé teszik az immunrendszert, így a szervezet könnyebben ellenáll a megbetegedéseknek.
 
Hogyan használjuk?

Termésének legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználhatjuk, félig éretten pedig a diószemet tehetjük el befőttnek. Enni napi 3-5 dióbelet ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő. A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. 
 
A Nekedterem választékában is sokféle finomságot találhatunk dióból. Nemcsak feles és darált dióbél van, hanem lelhetünk diós müzlit, diós-petrezselymes pesztót, bio narancsos-diós zabpelyhes kekszet, rumos diólekvárt, diós hókiflit vagy bio diós almatortát is.

Ez is mutatja, mennyi finomságba tehetjük bele ezt az értékes gyümölcsöt, kísérletezzünk hát vele bátran a konyhában!

Almás zöldsaláta dióval
 
Hozzávalók:
1 alma, 1 sárgarépa, 2 fej vörös retek, 1/2 kínai kel, 3-4 levél káposzta, citromlé, 3 szál újhagyma, 3 ek. pirított dió
 
Elkészítés:
1. Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) gyufaszálnyi hosszúságúra vágjuk, az újhagymákat felkarikázzuk. 
2. Egy tálban összedolgozzuk a hozzávalókat, meghintjük csipetnyi sóval, meglocsoljuk citromlével. Hideg helyen hagyjuk állni úgy, hogy a tetejét befedjük egy kistányérral, amelyre nehezéket teszünk. 
3. Fél óra múltán öntsük le róla a kipréselt levet, és tálalhatjuk a salátát. 
4. A tetejét szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított dióval.
 
Céklaleveles-diós tészta

Hozzávalók:
100 g tészta, 1 csokor céklalevél, 1 marék dió, 1 kisebb lilahagyma, 3 ek. olívaolaj, néhány csepp citromlé, só, bors
 
Elkészítés:
1. A tésztát bő sós vízben megfőzzük. (A tészta típusától függően 6-10 perc alatt.) 
2. Amíg a tészta fő, a hagymát megpucoljuk, vékonyra szeleteljük. A céklaleveleket megmossuk, megszárítjuk (erre jó a salátacentrifuga) és csíkokra vágjuk. 
3. Egy száraz serpenyőt forrósítunk, beletesszük a durvára vágott vagy kézben morzsolt diót, és kissé megpirítjuk. Beleöntjük az olajat, majd a hagymát, és egy perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a céklalevelet, és további 2-3 percig átforgatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. 
4. A leszűrt tésztát beleforgatjuk és tálaljuk. Ha laktatóbb ételre vágyunk, akkor tehetünk rá például felszeletelt keménytojást is..
 
Diós-lekváros kevert sütemény citrommázzal

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg sárgabaracklekvár, 7 dkg vaj, 2 tojás, fél citrom héja, 1 tk. sütőpor, 2 dl szóda (vagy szénsavas ásványvíz), 2 marék dióbél 
A citrommázhoz: 15 dkg porcukor, 1,5 citrom leve, 1 citrom héja
 
Elkészítés:
1. A tésztához a margarint a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a tojással habosra keverjük. Ezután belekeverjük a lekvárt, majd a sütőporral elvegyített lisztet és a szódavizet, és alaposan elkeverjük. 
2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm-es kapcsos tortaformát, beleöntjük a tésztát, a tetejét pedig megszórjuk az apróra vágott dióbéllel. 
3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük. 
4. A citrommázhoz a citrom levét és reszelt héját a porcukorral fényesre keverjük. 
5. Amikor a sütemény kihűlt, bevonjuk a citrommázzal. Ha a máz megszáradt, felszeleteljük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...