Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-13

Klasszikus főzelékek, kicsit másképp

Klasszikus főzelékek, kicsit másképp

Az őszi időszakban különösen jóleshet egy tányérnyi ízletes főzelék, hiszen általában gyorsan elkészül, kellemesen meleg és mégsem túl nehéz étel. Akár a hagyományos főzelékeket is feldobhatjuk egy-két különleges hozzávalóval vagy új fűszerrel, de nyúlhatunk olyan alapanyagokhoz is, amelyeket eddig egyáltalán nem használtunk.


A főzelékek egészséges ételek. Többségük alacsony energiatartalmú, zsiradéktartalmuk is elenyésző – így még a fogyni vágyók számára is jól jönnek –, valamint magas élelmirost-tartalmuk miatt gátolják a zsírok felszívódását, a koleszterinszintet kedvezően befolyásolják, segítik az epesav ürítését és a méregtelenítési folyamatot, emellett tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, ennek köszönhetően a fogyasztásukkal megelőzhetjük számos betegség kialakulását. Érdemes hát bőségesen enni belőlük! A Hegyvidék kártya elfogadóhelyei közül jó néhány vendéglátóhely kínál napi ebédmenüt, ahol finomabbnál finomabb főzelékeket kóstolhatunk.
 
Currys-bazsalikomos tökfőzelék

Hozzávalók:
1 zsenge tök, 1 kápia paprika, 2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál curry, 1 marék friss bazsalikom, kevés citromlé, só, bors

Elkészítés:
1. A zsenge tök végeit levágjuk, majd a tököt felkockázzuk. A kápia paprikát kicsumázzuk, majd apró kockákra vágjuk. 
2. Serpenyőbe öntjük az olajat, a tököt néhány perc alatt megfuttatjuk, megszórjuk a curryvel, ízlés szerint sóval, borssal, összeforgatjuk, majd egy kevés vizet aláöntve 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kápia paprikát és a tejszínt, még 2 percig lefedve pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a felaprított bazsalikomot és néhány csepp citromot. 
3. Lefedve még 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
 
Zellerzöldes burgonyafőzelék

Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 ek. olaj, 1 tk. majoránna,  őrölt bors, őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, kevés cukor, ecet, 1 marék zeller, só

Elkészítés:
1. A tisztított burgonyát kockákra, a hagymákat finomra aprítjuk. A burgonyát feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi.
2. Közben az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beledinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát. A rántásba keverjük a tejfölt, a pirospaprikát, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy kikeverve folyékony állagú legyen, majd a főzeléket berántjuk vele.
3. Ízesítjük majoránnával, további sóval, cukorral, borssal, ecettel. Az aprított zellerzöldjét is belekeverjük, és 4-5 percig lassú tűzön együtt forraljuk.
4. Rövid pihentetés után tálalhatjuk sült kolbásszal, fasírttal, maradék pörkölttel.
 
Vöröslencse-főzelék

Hozzávalók:
1 kisebb fej vöröshagyma, olívaolaj, 1 leveskocka, 200 g vörös lencse, 1 pohár natúr joghurt, 1 ek. liszt, só, babérlevél

Elkészítés:
1. A vöröshagymát felaprítjuk és olajon megpároljuk. 
2. Hozzáadjuk a lencsét, amit előtte nem kell beáztatni. Ezt követően felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
3. Forralást követően beledobjuk a leveskockát, sóval és babérlevéllel ízesítjük, majd puhára főzzük kb. 20 percig.
4. A habarás elkészítéséhez a joghurtot és a lisztet simára keverjük, adunk hozzá pár kanál levet a főzelékből, végül a lencséhez öntjük és elvegyítjük.
 
Kapros vajbabfőzelék

Hozzávalók:
40 dkg vajbab, 1 csokor kapor, 1 kk. csemege-pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej kicsi vöröshagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, 1 ek. tejföl, 1 kk. ételízesítő, só, bors, 1 kk. ételecet

Elkészítés:
1. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a vajon megpároljuk.
2. Ezután hozzáadjuk a csemege-pirospaprikát, a vajbabot, a kaprot, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. 
3. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük az ételízesítőt, készre főzzük, majd zsemleszínű rántással sűrítjük, és tejföllel behabarjuk.
 
Cukkinifőzelék (liszt nélkül)

Hozzávalók:
2 cukkini, 1 csokor kapor, 1 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. tejföl, 2 ek. útifűmaghéj, ízlés szerint só, tarka bors 

Elkészítés:
1. A cukkinit megmossuk és tökgyalun legyaluljuk. 
2. Egy lábasban az olívaolajjal és az aprított kaporral addig pároljuk, amíg a cukkini kicsit megpuhul. 
3. Ha a cukkini elérte a kívánt állagot, rádobjuk a reszelt fokhagymát, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk, végül hozzáadjuk az útifűmaghéjat, és addig kevergetjük, míg besűrűsödik. 
4. Sült virslivel, tükörtojással, sült hússal tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...