Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-20

Mi az E-80 torta? – Megtanulhatjuk elkészíteni

Mi az E-80 torta? – Megtanulhatjuk elkészíteni

Az E-80 torta a neves cukrászfamília egyik tagja, Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült desszert, amely azóta a ház egyik „zászlóshajója”. Piskótarétegek közt párizsi krém és marcipán, a tetején könnyű kávéhabbal.


Aki nem ismeri a tortát, az azon nyomban felszisszen a név hallatán: E-80. Nyugalom, nem mesterséges adalékot takar a név: a híres Auguszt cukrászdinasztia tisztes korba lépett tagját, Elemér bácsit köszöntötte a család a 80. születésnapján ezzel a tortával, még 1992-ben. A neves famíliánál tradíció, hogy az ilyen különleges napokra új ízkombinációval rukkolnak elő: ha valamelyik telitalálatnak bizonyul, az kikerül a pultba is. Az E-80 kávé-marcipán-csoki triója elég jól sikerült, máig kapható, sőt, több cukrászda is elkészítette a saját változatát.
 
Nézzük az eredeti Auguszt-receptet!

A család híresen nagyvonalú, ha a receptek közkincsé tételéről van szó. Azonban a torta készítése közben egyértelműen igaznak bizonyulhat Auguszt József azon kijelentése, miszerint ugyanúgy, mint ők, nehezen tudja bárki elkészíteni, ahhoz a kéz is kellene. Ha van bennünk ambíció, kezdjünk neki!
 
E-80 torta

A tortához 2 különböző tortalapot, 1 kávés és 1 csokoládés krémet kell elkészítenünk, továbbá szükségünk lesz 120 g marcipánra.
 
 
Előkészületek:
A tortalapoknak és a párizsi krémnek ki kell hűlniük az összeállítás előtt, de a kávés tejszínhabot csak felhasználás előtt készítsük el. Máskülönben a zselatin egészen megköti a krémet és lehetetlen lesz formázni.
 
Párizsi krém 

Ez tejszín és csokoládé 1:2 arányú felfőzött keveréke.

Hozzávalók:
250 g tejszín, 500 g csokoládé

Elkészítés:
1. A tejszínt lassú tűzön elkezdjük melegíteni, majd a széttördelt csokoládét kis adagokban hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg teljesen egynemű nem lesz a krém. Figyeljünk, nehogy odaégjen.
2. Kihűtjük és felhasználás előtt robotgéppel kihabosítjuk.
 
Sand tortalap

Ez esetben egy könnyű, felvert piskótatésztáról van szó.
 
Hozzávalók:
100 g tojássárgája, 50 g tojás, 70 g cukor, 70 g liszt, 45 g olvasztott vaj
 
Elkészítés:
1. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
2. A tojások sárgáját és az egész tojásokat összekeverjük a cukorral, és gőz felett addig verjük robotgéppel, amíg a 45 fokot eléri. Levesszük a tűzről és folyamatos habosítás közben kihűtjük a masszát. Az eredeti térfogat négyszeresét kell elérnie.
3. Hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott vajat hozzácsurgatjuk.
4. Azonnal beleöntjük a tortaformába és betesszük a sütőbe.
5. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Dobostortalap

Ez a második tortalap, amire szükségünk lesz.

Hozzávalók:
50 g tojásfehérje, 50 g tojássárgája, 50 g liszt, 50 g cukor, 10 g olvasztott vaj

Elkészítés:
1. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 180 fokra melegítjük.
2. A cukrot megfelezzük, egyik felével felverjük a tojássárgáját, másikkal a fehérjét. A felvert tojássárgájába forgatjuk a fehérjét, hozzászitáljuk a lisztet és belecsurgatjuk a vajat. 
3. A tortaformával megegyező méretű kört formázunk belőle a sütőlapra. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
 
Kávés tejszínhab

Ez egy zselatinos kávékrém, amit simára kell összedolgoznunk.

Hozzávalók:
500 g tejszínhab, 250 ml erős kávé, 80 g cukor, 10 g zselatin

Elkészítés:
1. A zselatint 1 dl hideg kávéba áztatjuk, majd elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük a krémet és még langyosan levesszük a tűzről.
2. A kávé többi részét kikeverjük egy kis adag tejszínhabbal, ehhez adjuk a zselatinos krémet és az egészet a maradék tejszínhabhoz keverjük. Nem fog összeesni vagy összetörni a krém, nyugodtan dolgozzuk simára. 
3. Ne tegyük hűtőbe, azonnal használjuk fel, mert zselatin van benne.
 
Összeállítás:
1. A sand piskótát a tortaforma aljára helyezzük.
2. Megkenjük a csokoládés krém felével. Könnyebben kenhető és stabilabb szerkezetű krémet kapunk, ha összeállítás előtt felvert formájában a hűtőben pihentetjük 15 percig. 
3. A marcipánt porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, majd a krém tetejére helyezzük. 
4. A párizsi krém másik felét a marcipánra kenjük.
A dobostortalapot a krém tetejére helyezzük, majd a kávés tejszínt a tortára halmozzuk és egyenletesen elosztjuk, úgy, hogy az oldalára is kerüljön belőle. 
5. A krémet formáljuk hullámosra és szórjuk meg kakaóporral. 
6. Az oldalát díszíthetjük szeletelt, pirított mandulával vagy csokoládéreszelékkel.
 
Ne csüggedjünk, ha első olvasásra túl bonyolultnak érezzük a receptet. Tanuljunk a legavatottabbtól! Az Auguszt Pavilon Cukrászdában egy tanfolyamon elsajátíthatjuk az E-80 torta és bónuszként a sajtos fánk készítésének a titkát. A tanfolyamot Auguszt-Arató Auguszta tartja, itt bátran kérdezhetünk, miközben megsütjük saját süteményünket, amit aztán családunk legnagyobb örömére haza is vihetünk.

Érdemes figyelemmel kísérni az Auguszt cukrászda rendszeresen meghirdetett tanfolyamait, ahol mindig kétféle finomságot süthetünk, a dobostortától a Rákóczi-túróson át az előbb említett, legendás E-80 tortáig.

* A cikkben a tortáról szereplő képek az Auguszt Pavilon Cukrászdától származnak, a többi kép pedig csak illusztrációként szolgál, nem a tanfolyamon készültek.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...