Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-28

Egészséges ételek – A gyógyító gyömbér

Egészséges ételek – A gyógyító gyömbér

Most, amikor egyre gyakoribbak a hűvösebb, megfázásra, influenzára hajlamosító idők, iktassuk be a gyömbért étkezésünkbe. Ebben a fűszernövényben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatók, erősíti az immunrendszert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést.

A gyömbér Indiából és Délkelet-Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény, jó néhány országban termesztik a mintegy 85 faj valamelyikét. A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminnak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. 
 
Sokféle bajra jó
 
A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában is. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a világos gyömbérsörnek, amelyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága. A gyömbért régóta használják például szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ízületi gyulladás kezelésénél is jótékony hatású, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Csökkenti a fájdalmat és az izmok reggeli merevségét, könnyíti az ízületek mozgékonyságát. Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható.

Bizonyított, hogy képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat, mert meggátolja, hogy a prosztaglandinok fájdalmat és gyulladásokat okozzanak az erekben. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. 
 
Étel-ital készülhet gyömbérrel

A gyömbér rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában fogyasztjuk, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.

Érdemes szétnéznünk a Király Gyógynövénytár webshopjában, ahol sokféle gyömbéres termék közül válogathatunk.
 
Influenzaűző, forró gyömbérital

Ha meghűlünk, vagy influenza gyötör minket, kortyolgassuk ezt a forró, gyógyító italt, ami garantáltan kitisztítja kótyagos fejünket és könnyebbé teszi a légzésünket.
 
Hozzávalók:
2-3 cm lereszelt, friss gyömbér, 1,5 l tisztított víz, 2 közepes, édes narancs, 1/2 citrom leve, őrölt fahéj, méz vagy cukorhelyettesítő
 
Elkészítés:
1. A vizet forraljuk fel. 
2. A gyömbért reszeljük le, majd öntsük rá a felforralt vizet. Hagyjuk állni lefedve kb. 15-20 percig, majd szűrjük le a gyömbértől úgy, hogy a gyömbérdarabkákat még a szűrőben jól nyomkodjuk ki. 
3. Kicsit hagyjuk hűlni, majd facsarjuk bele a narancsot és a citromot. 
4. Ezután édesítsük kedvünk szerint, és fűszerezzük a fahéjjal.
 
Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Az őszi-téli időszakban gyakran megkívánhatjuk ezt a melegítő hatású, pikáns ízű krémlevest. A legjobb, ha a fűszerezéséhez frissen reszelt gyömbért használunk.
 
Hozzávalók:
4 sárgarépa, 1 főzőtejszín, 1 leveskocka, 1 zellergumó, 1 krumpli, 2 szál metélőhagyma, 1 vöröshagyma, 2 ek. étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 szál petrezselyem, ízlés szerint só, bors, gyömbér 
 
Elkészítés:
1. A sárgarépát, a zellert és a krumplit megtisztítjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 
2. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségeket. 
3. Felöntjük vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockát, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kis darabka reszelt gyömbérrel, végül belenyomjuk a fokhagymát. 
4. Főzzük körülbelül 20 percig. Ha a zöldségek megpuhulnak, vegyük le a tűzről a levest.
 
Mézes-gyömbéres csirkeszárnyak

Ha készen állunk rá, hogy a szokott ételeinket, például a sült csirkét izgalmasan új fűszerekkel ízesítsük, olyan érzésünk lesz, mintha más, ismeretlen ételeket ennénk. Ezzel változatosabbá tehetjük az étkezésünket, a méz és a gyömbér gyógyító hatásáról már nem is beszélve.
 
Hozzávalók:
1/2 kg csirkeszárny, 1 gerezd fokhagyma, ugyanakkora darab gyömbér, 2 ek. méz, 1 kk. só, 1 ek. zsiradék, 1 kk. őrölt csili, 1/2 kk. fekete bors, 1 kk. petrezselyem, 1 kk. szárnyas fűszersó, ízlés szerint teriyaki szósz
 
Elkészítés:
1. Felolvasztjuk a zsiradékot, lereszeljük a fokhagymát, a gyömbért, majd a teryaki szósz kivételével mindent összekeverünk egy tálba, amivel megkenjük a szárnyakat. 1 órát pihentetjük. 
2. A tepsi aljára sütőfóliát rakunk, picit megzsírozzuk, majd ráhalmozzuk a csirkeszárnyakat, végül picit meglöttyintjük a teriyaki szósszal. 
3. Lefedjük alufóliával, 180 fokra előmelegített sütőben pároljuk fél órát.
4. Levesszük a fóliát és meglocsoljuk a szafttal, majd visszatesszük még kb. fél órára, 200 fokra. Tízpercenként megforgatjuk a szárnyakat. 
5. Krumplipürével tálaljuk, de zöldségköret is remek hozzá.
 
Gyömbéres zabkeksz

A zabkeksz mindig tökéletes választás: reggelire, tízóraira, suliba, oviba, munkahelyre, uzsonnára, vagy ha csak simán nassolnánk egyet, de nem szeretnénk töménytelen mennyiségű felesleges cukrot, zsírt bevinni a szervezetünkbe. 
 
Hozzávalók:
125 g zabliszt, 1/2 tk. szódabikarbóna, 1/2 tk. fahéj, csipet só, 100 g nádcukor, 150 g apró szemű zabpehely, 1 citrom, 1-2 tk. őrölt gyömbér, 130 g sütőmargarin 
 
Elkészítés:
1. A száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban, majd reszeljük bele a citrom héját. 
2. A kimért margarint tegyük a mikróba, éppen annyira, hogy folyós legyen. Öntsük hozzá a többi alapanyaghoz, majd dolgozzuk össze. Tegyük félre pihenni 15-20 percre. 
3. A megpihent masszához keverjünk hozzá 2 cl vizet. Ne többet, ez pont elegendő lesz. (Ha sok vizet öntünk hozzá, tapadni fog a kezünkre, lehetetlen lesz golyókat formázni, illetve a sütést is befolyásolja.) 
4. Vegyük elő a konyhai mérlegünket, és formázzunk a masszából 25 g-os golyókat. Majd pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsuk le a golyókat a kezünkkel. 
5. 160 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 8 perc alatt készre sütjük a kekszeket.
6. Ha kihűlt, tegyük zárható dobozba, üvegbe.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...