Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-04

Dobjuk fel a novembert magvakkal! – Mogyorós, mandulás édességek

Dobjuk fel a novembert magvakkal! – Mogyorós, mandulás édességek

A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai a diófélék, az olajos magvak. Koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségű fogyasztásuk is hozzájárul egészségünk védelméhez.


Előre is elnézést kérünk a fanatikus novemberrajongóktól, amikor azt állítjuk, hogy ez egy elég szomorú hónap. Novemberben ugyanis drasztikusan csökken a napsütéses napok száma, és ez a borús, hűvös, esős idő legtöbbünk kedélyére rányomja a bélyegét. A kora őszre jellemző kellemes meleg és a színes lombkoronájú fák ideje elmúlt, az advent boldog karácsonyvárása viszont még nem köszöntött be.
Egy átmeneti időszakban vagyunk, amikor szükségünk van a szürke hétköznapokat feldobó finomságokra. Az olajos magvakkal, vagyis dióval, mogyoróval, mandulával, pisztáciával, kesudióval készült desszertek ellátják szervezetünket sok olyan anyaggal, amelyek az egészségünknek is jót tesznek és a hangulatunkat is javítják.
 
Egészségesek és finomak

A diófélék tápanyagtartalma rendkívül értékes, egészségünk védelme érdekében rendszeres fogyasztásuk javasolt. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású tokoferolokban, a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. Fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások, előbbinek különösen nagy jelentősége van vegán vagy tejfehérjementes étrend esetén. A diófélék és olajos magvak nagyszerűen hozzájárulhatnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, illetve a kialakulásuk rizikójának csökkentéséhez.

Ha rendszeresen fogyasztunk olajos magvakat, sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia kialakulásának.
 
Csokis-mogyorós szilvakocka

Hozzávalók:
3 ek. süteményliszt, 1 ek. cukrozatlan kakaópor, 10 dkg őrölt, pirított mogyoró, 4 ek. porcukor, 3 dkg vaj, 2 tojás, 1 csipet só, 1 ek. tej, 30 dkg szilva (mélyhűtött vagy befőtt is jó) 
 
Elkészítés:
1. A szilvákat felnegyedeljük, a magjukat eltávolítjuk.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd beletesszük a vajat, hozzákanalazzuk a tejet, folyamatos keverés mellett jöhet hozzá a liszt és a kakaó, végül a mogyoró. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk.
3. A sütemény tésztáját belekanalazzuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd rátesszük a szilvanegyedeket.
4. 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt ruganyosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral.
 
Kesudiós kekszgolyó

Hozzávalók:
20 dkg kesudió, 15 dkg vaj, 12 dkg nyírfacukor, 2 tojás, 10 dkg szójaliszt, 12 dkg mandulaliszt, 2 tk. sütőpor, 3 tk. instant kávé, 10 dkg mazsola

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két tepsit leterítünk sütőpapírral. A kesudiót késsel durvára aprítjuk.
2. A tésztához a puha vajat habosra keverjük a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. A liszteket elvegyítjük a sütőporral és az instant kávéval, aztán a vajas masszába forgatjuk. Végül beledolgozzuk az aprított kesudió egynegyedét és a mazsolát.
3. A tésztából lecsippentett diónyi mennyiségekből kézzel kb. 60 golyót formázunk. Egyenként a maradék aprított kesudióba hempergetjük őket, és a két tenyerünk között finoman rájuk nyomkodjuk a ropogós kérget.
4. A golyókat a tepsikbe ültetjük, az aljukat kissé ellapítjuk. Az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10-12 perc alatt, majd hűlni hagyjuk. 
 
Mandulás almatorta

Hozzávalók:
A tésztához: 100 g vaj, 3 tojás, 8 ek. cukor, 1 tk. vaníliakivonat, 1 ek. kókuszreszelék, 1 ek. búzadara, 4 ek. darált mandula, 7 ek. liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só 
A szószhoz: 4 alma, 100 g vaj, 1 tojás, 4 ek. cukor, 1 tk. vaníliakivonat, 1 ek. darált mandula, 1 tk. fahéj

Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és tovább keverjük, majd a száraz hozzávalókat (kókuszreszelék, darált mandula, liszt, sütőpor, búzadara) is hozzáadjuk. 
2. Homogén masszává keverjük, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük és 170 fokon 20 percig sütjük. 
3. A szószhoz felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot, a vaníliát, a fahéjat, a darált mandulát, az almát, majd a tojást. 20 percig sütjük a tésztánkat, majd kivesszük a sütőből, és a tetejére öntjük a szószt, amivel további 20 percig sütjük.
 
Ha inkább készen kóstolnánk a finomságokat, térjünk be a Major cukrászdába, és válasszunk több torta és sütemény közül. A bőség zavara köszönt ránk: ehetünk svéd mandulatortát, Eszterházy tortát, trüffelkrémes panamatortát, vagy madeleine-t diósan, mogyorósan, pisztáciásan stb.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...