Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Póréhagyma, a méltatlanul mellőzött zöldség

Póréhagyma, a méltatlanul mellőzött zöldség

A póréhagyma a francia konyha népszerű alapanyaga, nálunk viszont nem igazán elterjedt. A vöröshagymánál enyhébb az illata, édeskésebb, selymesebb az íze. Érdemes bevetnünk ételeink készítésénél, mert változatosan felhasználható és rendkívül egészséges. 


A póréhagyma őshazája a Földközi-tenger környéke, illetve Ázsia, a termesztése 3000 évvel ezelőtt Mezopotámiában kezdődött – említik a sumérok tábláin is. Kheopsz fáraó katonái harci sikereik elismeréseképpen gyakran kaptak póréhagymát, Egyiptomban a mai napig népszerű.

Kedvező étrendi hatásai miatt a póréhagyma kedvelt volt a rómaiak körében is. Néró császár hangszálainak karbantartására kifejezetten gyakran fogyasztotta a belőle készült levest.

Plinius feljegyzése szerint a póré a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre, ahol már a VI. században igen népszerű lett, elsősorban a skótok és a walesiek körében. A walesi harcosok a szász csapatok feletti győzelmüket egyenesen a póréhagymának tulajdonították. Az amerikai földrészen az indiánok is megkedvelték és termesztették.

A póréhagyma a francia konyha egyik elismert alapanyaga. Nem véletlen, hogy az európai póréhagyma-termelésben az élen Franciaország áll, 10 millió tonna/évvel. 

Kellemes ízű és egészséges

Az édeskés, selymes, kellemesen lágy ízű póréhagymát nemcsak az ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett rostban is gazdag.A póréhagymában található nagy mennyiségű kén pedig szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében és a kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében. A póréhagyma kiváló B-, C- és K-vitamin-forrás, ezenkívül folsav, magnézium, mangán, cink, szelén, kalcium, réz és kálium található benne. A kalóriatartalma is igen alacsony, 10 dkg zöldségben nagyjából 60 kalória található.
 
Változatos fogások póréhagymából

A póréhagyma sokféleképpen felhasználható. Salátákba az egyik legjobb választás, de főzésre, sütésre is bátran használhatjuk. Készülhet belőle leves, főzelék, mártás, grillezhetjük és ránthatjuk is.

Kiváló tölteléke lehet a manapság népszerű quiche-nek (francia tejszínes-tojásos pitének), de készíthetünk belőle rétest is. Sültekhez párolt köretként is finom. Az Ízlelő családbarát étterem napi menüjében is találkozhatunk vele.
 
Póréhagyma krémleves

Hozzávalók:
2 póréhagyma, 2 burgonya, 3 dkg vaj, 1 szár zeller, só, bors, 200 ml habtejszín, 1 l alaplé

Elkészítés:
1. A póréhagymát és a zellert karikára vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. 
2. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, majd 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a zellert, és újabb 2 percig keverjük. Mehet rá a krumpli, aztán egy újabb keverés után a meleg alaplé. 
3. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 20 percen át főzzük. 
4. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd még egyet forralunk rajta. 
5. Tetszés szerint tehetünk bele zsemlekockát, levesgyöngyöt, reszelt sajtot vagy csírákat.
 
Póréhagymás túrós rétes baconnel

Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 1 nagyobb póréhagyma, 10 dkg bacon, 12 dkg feta sajt, 1 csipet frissen őrölt fekete bors és szerecsendió, 1 csomag réteslap, olvasztott vaj

Elkészítés:
1. Egy teflonserpenyőben a felkockázott bacont és a karikára vágott póréhagymát megpirítjuk. 
2. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. 
3. A réteslapok rétegeit megkenjük vajjal, ráhelyezzük a tölteléket és feltekerjük. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. 
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
 
Póréhagymás quiche

Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 dl víz, 1 kk. só
A töltelék: 2 közepes póréhagyma, 3 dkg feketeerdő sonka, 3 tojás, 175 g tejföl, 1 kk. oregánó, só, bors

Elkészítés:
1. Adjuk a liszthez a sót, morzsoljuk bele a vajat, és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, gyúrható tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm-esre és egyenletesen terítsük a kivajazott formába. 
2. 10 percig süssük elő a tésztát 180 fokon. 
3. Tisztítsuk meg a zöldséget, és a sonkával együtt szeljük apróra. 
4. Adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt, majd alaposan keverjük össze. 
5. Öntsük a tojásos keveréket az elősütött tésztára, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, amíg a tojásos massza is megsül.

Ajánló
Ajánló
Kapjunk rá a dióra!

Kapjunk rá a dióra!

Az ősz ezerféle csemegét kínál, ezek egyike a dió. Érdemes megszeretnünk, hiszen több jótékony...

Fogyhatunk vele, és még finom is – A pekándió

Fogyhatunk vele, és még finom is – A pekándió

A pekándió nagyon hasonlít a hazánkban honos dióra, de annál hosszúkásabb, kevésbé tagolt, a...

Lédús és napérlelte: kóstoljunk zamatos körtéket!

Lédús és napérlelte: kóstoljunk zamatos körtéket!

Bár hazánkban mindig is az alma számított az első számú gyümölcsnek, a körte is népszerű. Nem...