2021-11-18
Póréhagyma, a méltatlanul mellőzött zöldség
A póréhagyma a francia konyha népszerű alapanyaga, nálunk viszont nem igazán elterjedt. A vöröshagymánál enyhébb az illata, édeskésebb, selymesebb az íze. Érdemes bevetnünk ételeink készítésénél, mert változatosan felhasználható és rendkívül egészséges.
A póréhagyma őshazája a Földközi-tenger környéke, illetve Ázsia, a termesztése 3000 évvel ezelőtt Mezopotámiában kezdődött – említik a sumérok tábláin is. Kheopsz fáraó katonái harci sikereik elismeréseképpen gyakran kaptak póréhagymát, Egyiptomban a mai napig népszerű.
Kedvező étrendi hatásai miatt a póréhagyma kedvelt volt a rómaiak körében is. Néró császár hangszálainak karbantartására kifejezetten gyakran fogyasztotta a belőle készült levest.
Plinius feljegyzése szerint a póré a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre, ahol már a VI. században igen népszerű lett, elsősorban a skótok és a walesiek körében. A walesi harcosok a szász csapatok feletti győzelmüket egyenesen a póréhagymának tulajdonították. Az amerikai földrészen az indiánok is megkedvelték és termesztették.
A póréhagyma a francia konyha egyik elismert alapanyaga. Nem véletlen, hogy az európai póréhagyma-termelésben az élen Franciaország áll, 10 millió tonna/évvel.
Kellemes ízű és egészséges
Az édeskés, selymes, kellemesen lágy ízű póréhagymát nemcsak az ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett rostban is gazdag.A póréhagymában található nagy mennyiségű kén pedig szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében és a kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében. A póréhagyma kiváló B-, C- és K-vitamin-forrás, ezenkívül folsav, magnézium, mangán, cink, szelén, kalcium, réz és kálium található benne. A kalóriatartalma is igen alacsony, 10 dkg zöldségben nagyjából 60 kalória található.
Változatos fogások póréhagymából
A póréhagyma sokféleképpen felhasználható. Salátákba az egyik legjobb választás, de főzésre, sütésre is bátran használhatjuk. Készülhet belőle leves, főzelék, mártás, grillezhetjük és ránthatjuk is.
Kiváló tölteléke lehet a manapság népszerű quiche-nek (francia tejszínes-tojásos pitének), de készíthetünk belőle rétest is. Sültekhez párolt köretként is finom. Az Ízlelő családbarát étterem napi menüjében is találkozhatunk vele.
Póréhagyma krémleves
Hozzávalók:
2 póréhagyma, 2 burgonya, 3 dkg vaj, 1 szár zeller, só, bors, 200 ml habtejszín, 1 l alaplé
Elkészítés:
1. A póréhagymát és a zellert karikára vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk.
2. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, majd 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a zellert, és újabb 2 percig keverjük. Mehet rá a krumpli, aztán egy újabb keverés után a meleg alaplé.
3. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 20 percen át főzzük.
4. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd még egyet forralunk rajta.
5. Tetszés szerint tehetünk bele zsemlekockát, levesgyöngyöt, reszelt sajtot vagy csírákat.
Póréhagymás túrós rétes baconnel
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 1 nagyobb póréhagyma, 10 dkg bacon, 12 dkg feta sajt, 1 csipet frissen őrölt fekete bors és szerecsendió, 1 csomag réteslap, olvasztott vaj
Elkészítés:
1. Egy teflonserpenyőben a felkockázott bacont és a karikára vágott póréhagymát megpirítjuk.
2. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük.
3. A réteslapok rétegeit megkenjük vajjal, ráhelyezzük a tölteléket és feltekerjük. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Póréhagymás quiche
Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 dl víz, 1 kk. só
A töltelék: 2 közepes póréhagyma, 3 dkg feketeerdő sonka, 3 tojás, 175 g tejföl, 1 kk. oregánó, só, bors
Elkészítés:
1. Adjuk a liszthez a sót, morzsoljuk bele a vajat, és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, gyúrható tésztává. Nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm-esre és egyenletesen terítsük a kivajazott formába.
2. 10 percig süssük elő a tésztát 180 fokon.
3. Tisztítsuk meg a zöldséget, és a sonkával együtt szeljük apróra.
4. Adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt, majd alaposan keverjük össze.
5. Öntsük a tojásos keveréket az elősütött tésztára, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, amíg a tojásos massza is megsül.